Medimagazin logo

'11 Eylül' işçilerinin 2 bin 500'ü kanser

İkiz Kuleler'e düzenlenen saldırıların ardından enkazda arama-kurtarma çalışması yapan 2 bin 500 kişinin, ortalığa saçılan zehirli tozlardan kanser olduğu ortaya çıktı
Kaynak: SABAH
 '11 Eylül' işçilerinin 2 bin 500'ü kanser
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ABD'nin New York şehrindeki Dünya Ticaret Merkezi'nde 11 Eylül 2001'de uçakla saldırı düzenlenen İkiz Kuleler'in enkazında arama kurtarma çalışmaları yapan 2 bin 500'den fazla çalışanın kanser olduğu ifade edildi. Geçen sene kanser olan işçilerin sayısı ise bin 140 civarındaydı. İkiz Kuleler'in El Kaide'ye bağlı bir grup tarafından düzenlendiği öne sürülen bir saldırıyla çökmesinden sonra, bilim insanları bölgede görev yapan itfaiyecilerin, polislerin, sağlık görevlilerinin, gönüllülerinin, inşaat işçilerinin ve şehirdeki başka çalışanların büyük risk altında olduğu konusunda yıllarca uyarıda bulunmuştu. Ancak uyarılar 11 Eylül'ün sonraki yıllarında 2 bin 500'den fazla kurban daha verilmesini engelleyemedi.


KANSER YAPICI TOZLAR
2006'da New York Sun gazetesi bölgedeki tozların kanser yapıcı etkisi hakkında doktorların görüşlerine yer vermiş, bu konuda yapılan çalışmalara daha fazla finasman ayrılması gerektiği konusunda uyarıda bulunulmuştu. 2009-2013 yılları arasında yapılan araştırmalar, İkiz Kuleler'in enkazı ile çoğunluğu prostat ve tiroit kanseri olan vakalar arasında güçlü bir bağlantı bulunduğunu ortaya koymuştu. 2012 yılına geldiğimizde "Dünya Ticaret Örgütü Sağlık Programı" enkazın tozları nedeniyle kanser olan kurbanların tedavi masraflarını karşılamayı hedeflediğini açıklamıştı. Faciadan sonra ayrıca 58 farklı kanser vakası tespit edilmiş, tazminat alacak mağdurların sayısı artmıştı. New York İtfaiye Departmanı'nda (FDYN) emekli olan ve enkaz çalışmalarında aralıksız çalışan 63 yaşındaki bir itfaiyeci, akciğer ve pankreas kanserine yakalanmış, 9/11 Mağdur Tazminat Fonu'ndan 1.5 milyon dolar tazminat almıştı.

SUMMER DA KANSERDEN ÖLMÜŞTÜ
1970'Lİ yıllarda "Disko Kraliçesi" olarak ünlenen, ABD'li şarkıcı ve beste yazarı Donna Summer'ın 2012'de akciğer kanserinden ölmesine İkiz Kuleler'in enkazının neden olduğu düşünülüyor. 63 yaşında ölen sanatçının saldırı sırasında evinde olduğu ve enkazdan ortaya saçılan zehirli tozlar nedeniyle kanser olduğu sanılıyor.

'11
eylül'
işçilerinin
2
bin
500'ü
kanser
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir