Medimagazin logo

Aile hekimleri yurt genelinde eylemde / VİDEO

AİLE HEKİMLERİNİN YURT GENELİNDE YAPTIĞI EYLEMLE İLGİLİ TÜM HABERLERİ BU SAYFADAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.
Aile hekimleri yurt genelinde eylemde / VİDEO
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Aile hekimlerinin çalışma şekilleri ile ilgili hazırlanan yasaya tepki gösteren sağlık çalışanları, İstanbul'da eylem yaptı.

İstanbul’da görev yapan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları, aile hekimleriyle ilgili çalışmaları yürüyüş yaparak protesto etti. Topkapı'daki Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi önünde toplanan sağlık çalışanları, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne yürüdü.

Renkli görüntülerin yaşandığı yürüyüşte soysal medyadaki karakterlere atıfta bulunularak 'Pıçak kemiğe dayandı' pankartı taşındı. Yarım günlük iş bırakma eylemi tam güne çıkarmak isteyen sağlıkçılar, 'Ne iş olsa yaparız değil, sadece aile hekimliği, istifa cebimizde' yazılı pankartlar taşıdı. Bazı dernekler de yürüyüşe destek verdi.

 


Aile hekimlerine yönelik düzenlemeye tepki

İSTANBUL (AA) - Aile hekimleri, aile sağlığı merkezi çalışanlarının hastane acil servislerinde nöbet tutmasına yönelik düzenleme nedeniyle iş bırakma eylemi yaptı.    

İstanbul Aile Hekimliği Derneği'nin (İSTAHED) çağrısıyla Cevizlibağ'da toplanan aile hekimleri, Mevlana Caddesi üzerinden İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün bulunduğu Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Meydanı'na kadar yürüdü. İstanbul Tabip Odası üyelerinin de destek verdiği gruptakiler, çeşitli sloganlar atarak, pankart açtı. 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu adına açıklama yapan Sibel Gören, dernekler olarak, aile hekimliği uygulamasının başlangıcından itibaren sahada karşılaşılan sorunları ortaya koyduklarını ve cevaplarını sunduklarını aktardı.

Ancak artık aile hekimliği uygulamasının, mevzuat karışıklıkları ve verilen hatalı kararlardan dolayı çıkmaza girdiğini ileri süren Gören, "Yasamızda olmayan nöbet kavramları ile yüz yüzeyiz. Önce belediyenin ve adli tıp kurumlarının görev tanımlamasında olan nöbetlerle karşı karşıyayken, şimdi Kamu Hastaneleri Birliği'nin ihtiyacına binaen hastane nöbetleri tutturulmak istenmektedir. Bizlerden aile sağlığı merkezlerindeki mesaimizi tamamladıktan sonra gece başka bir kurumda, hastanelerde nöbet tutmamız ve sabah 8'de aynı güler yüzle kendi hastalarımıza bakmaya devam etmemiz isteniyor ki, bu mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Ödeme yönetmeliğindeki son düzenlemeyle kendilerine daha az parayla daha fazla iş yaptırılmak istendiğini iddia eden Gören, "Aile hekimliğinin üstünden elinizi çekin. Sürekli görev tanımımızda olmayan angaryalar yüklemekten vazgeçin" dedi. 

Gruptakiler, açıklamanın ardından dağıldı.
 

 

Aile hekimlerine yönelik düzenlemeye tepki

MARDİN (AA) - Aile hekimleri, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının hastane acil servislerinde nöbet tutmasına yönelik düzenlemesine tepki gösterdi.

Mardin Aile Hekimleri Derneği (Marhed) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Orhan Ünel, Mardin  Sağlık Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında,  sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında Türkiye'de aile hekimliği sistemine geçildiğini hatırlattı.

Ağır koşullara ve iş yüklerine rağmen aile sağlığı merkezi çalışanları ana görevleri olan koruyucu sağlık hizmetlerini özveriyle yerine getirdiklerini belirten Ünel, şunları söyledi:

"Sürekli değişen mevzuat değişikliklerine rağmen sağlıkta şiddet yasası bir türlü çıkarılmamış ve sağlıkta şiddetin önüne geçilememiştir.Ne yazık ki sağlıkta yaşanan şiddet gün geçtikçe artan bir ivme kazanmıştır. Eşdeğer meslek grupları arasında en az emekli maaş ve ikramiyesi alan,ağır stres ve risk altında çalışmasına rağmen yıpranma hakkı bulunmayan kesim sağlık çalışanlarıdır. Maaşı son 5 yılda düşen yegane çalışan da aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarıdır. Belediyelerin görevi olan defin ruhsatı nöbetleri,daha önce askerlik şubelerinin görevi olan askerliğe alma muayeneleri ve adli tıp kurumunun görevi olan adli nöbetlere ek olarak  'acil eğitimi' adı altında acillerde asgari ayda 16 saat nöbet görevi getirilmek isteniyor. Bilinmelidir ki amaç acil eğitimi  değildir,başarısız  ve popülist uygulamalar nedeniyle hastane acillerinde oluşan yığılmayı çözmeye yönelik anlamsız bir girişimdir.Aile hekimliği ve acil tıp görev ve sorumlulukları bakımından farklı iki ayrı tıp disiplinidir."

Açıklamanın ardından grup dağıldı.

Aile hekimlerine yönelik düzenlemeye tepki

MALATYA (AA) - Malatya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Ünal İlhan, "Aile hekimliliği uygulamasının amacının birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek olduğu gerek sağlıkta dönüşüm programında gerekse Aile Hekimliliği Kanunu'nun gerekçesinde açık açık yer almaktayken başka bir özerk kurum olan hastane acillerinde acil sağlık hizmeti görevi verilmesi büyük tezattır" dedi.

Malatya Tabip Odasında bir araya gelen aile hekimleri, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının, hastane acil servislerinde nöbet tutmasına yönelik düzenlemeye tepki gösterdi.

Doktorlar adına konuşan Ünal İlhan, uygulamanın aile hekimliğini bitirecek bir hamle olduğunu savundu.

Tıp Fakültesini bitiren her doktorun yetkin ve donanımlı olduğunu ifade eden İlhan, "Biz aile hekimleri her zaman hastaların yanında olacağız. Zamanımız ve gücümüz yettiğince Sağlık Bakanlığı izin verdiği müddetçe onların aile hekimliliğini yapmaya devam edeceğiz. Hiçbir kurum ve kuruluşun acillerinde nöbetçi hekim olarak çalışmayacağız. Aile hekimliliği uygulamasının amacının birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek olduğu gerek sağlıkta dönüşüm programında gerekse Aile Hekimliliği Kanunu'nun gerekçesinde açık açık yer almaktayken başka bir özerk kurum olan hastane acillerinde acil sağlık hizmeti görevi verilmesi büyük tezattır" diye konuştu.

Aile hekimlerine yönelik düzenlemeye tepki

ÇORUM (AA) - Çorum'da Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) çalışan doktorlar, TBMM'de görüşmeleri süren, kamuoyunda "tam gün" olarak bilinen Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'ndaki bazı maddeleri bir gün süreyle iş bırakarak protesto etti.

Çorum İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri adına basın açıklaması yapan Çorum Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çıtak, aile hekimlerinin ağır koşullar altında çalıştıklarını, Sağlık Bakanlığı'nın ise çıkardığı mevzuatlarla kendilerine yeni görevler yüklediğini savundu.

Aile sağlığı merkezlerinin yönetimine ek olarak söz konusu merkezlerin elektrik, su, ısınma, telefon ve internet faturalarını, kira ve stopaj giderleri, çalıştırılan personelin maaş ve sigortalarını ödeme görevlerinin de kendilerine verildiğini öne süren Çıtak, ağır koşullara ve iş yüküne rağmen birinci basamak sağlık hizmetinin temelini oluşturan koruyucu sağlık hizmetleri görevini de özveriyle yerine getirmekte olduklarını belirtti.

Torba Yasa Tasarısı ile aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına eğitim adı altında hastanelerin acil servislerinde ayda asgari 16 saat nöbet görevi getirildiğini ifade eden Çıtak, şunları kaydetti:

"Gündüz yapılan mesainin ardından nöbet adı altında hastanelerde çalışmamız gerekecektir. Amaç acil eğitimi değildir. Başarı sağlanamayan uygulamalar nedeniyle hastane acillerinde oluşan yığılmayı çözmeye yönelik anlamsız bir girişimdir. Avrupa Aile Hekimleri Birliği acil serviste çalışmanın aile hekimlerinin görevi kapsamında olmadığını açıklamıştır. Sağlık Bakanlığı, bu uygulamalarda ısrar ettiği takdirde, birinci basamak hizmetlerinde, koruyucu sağlık hizmetlerinde yaşanacak aksaklıklardan sorumlu olacaktır."

Grup, açıklamasının ardından olaysız dağıldı.
 


Burdur'da aile hekimleri iş bıraktı

BURDUR (AA) - Burdur'da aile hekimleri, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, acil servislerde nöbet tutturulma, hekim ücretlerinin azaltılmasını protesto için iş bırakma eylemi yaptı.

Burdur Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Osman Gençer, iş bırakan hekimler adına Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, aile sağlığı merkezleri çalışanlarının ağır koşullara ve iş yüklerine rağmen, esas görevleri olan ve birinci basamak sağlık hizmetinin temelini oluşturan koruyucu sağlık hizmetlerini özveriyle yerine getirdiğini söyledi. 

Sürekli yeni mevzuatlar çıkarılmasına rağmen Sağlıkta Şiddet Yasası'nın 1,5 yıldır çıkarılamadığını savunan Gençer, "Sağlıkçılar hiç layık olmadıkları sözlü fiili şiddetlere maruz kalmaktadır. Bu durum ruhsal ve fiziksel hasarlara yol açmaktadır. Hatta zaman zaman hayatlarına kastedilmektedir. Böyle bir ortamda ne kadar verimli çalışma beklenebilir. Artık bu kayıplara ve hasarlara bir son verilmelidir" dedi. 

Gençer, Sağlık Bakanlığının torba yasayla çıkarmayı planladığı Aile Sağlığı Merkezleri Çalışanlarına Hastane Acillerinde Nöbet Tutturma Yönetmeliğini protesto ettiklerini bildirdi. 

Gençer, şunları kaydetti:

"Gündüz yapılan mesai sonrası nöbet adı altında hastanelerde çalışmamız gerekecektir. Amaç acil eğitimi değildir. Başarısız uygulamalar nedeniyle hastane acillerinde oluşan yığılmayı çözmeye yönelik anlamsız bir girişimdir. Bilinmelidir ki acil tıp ve aile hekimliği görev ve sorumlulukları bakımından iki ayrı tıp disiplinidir. O yüzden aile hekimlerine görev tanımları dışında verilen bu görev de angaryadır. Avrupa Aile Hekimleri Birliği de acil servislerde çalışmanın aile hekimleri ve çalışanlarının görev kapsamında olmadığını açıklamıştır."

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Gaziantep HSM önünde bir araya gelen 500 aile hekimliği çalışanı basın açıklaması yaptı

 

 TBMM' de görüşülen torba yasada bulunan aile hekimlerine asgari 16 saat nöbet tutturulması konulu madde ve aile hekimliğinde bitmek bilmeyen angaryalar aile hekimliği çalışanlarını bıktırdı.


AİLE HEKİMLERİ ‘NÖBET’ UYGULAMASINI PROTESTO ETTİ

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'da aile hekimleri, yeni torba yasasında çıkması beklenen ayda asgari 16 saat nöbet tutma uygulamasını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi.


Dağkapı ilçesinde bulunan Yenişehir 2 No’lu Aile Sağlığı Merkezi önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik bir grup, torba yasa ile yürürlüğe girmesi beklenen ayda asgari 16 saat nöbet uygulamasını protesto etti. Grup adına basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Cengiz Günay, aile hekimliği uygulamasının neo-liberal politikalar neticesinde 2005 yıllında Düzce’de başlayarak Kasım 2010 tarihinde Türkiye’nin tüm illerinde yaşama geçirildiğini söyledi. Yarı özel konumda olan bu merkezler ve içinde bulunan tıbbi malzemelerin devlet tarafından aile hekimlerine kiralandığını savunan Günay, "Çalışan personellerin maaşları, SSK, vergi, elektrik, su, telefon, ısınma, internet gibi giderleri de aile hekimleri ödemek zorunda kalmıştır. Bakanlığın torbalardan çıkarmaya çalıştığı kanun ve yönetmelik değişiklikleri ile halkın sağlığıyla oynanmakta, sağlık çalışanlarının moral motivasyonlarını da bozmaktadır. Halk sağlığı yetkililerin keyfi ceza puanları vermesi, belediyelerin görevleri olan defin ruhsat nöbetleri, askerlik şubelerinin görevi olan askere alma muayeneleri, adli tıp kurumunun görevi olan adli nöbetler gibi angaryalar sonucu koruyucu sağlık hizmetleri görevlerini yapamaz hale gelmişlerdir" dedi.


Yeni bir yasa tasarısı ile aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına acillerde asgari ayda 16 saat nöbet görevi getirilmek istendiğini belirten Günay, “Oysaki aile hekimliği ve acil tıp hekimliği görev ve sorumlulukları bakımından farklı iki ayrı tıp disiplinidir. Farklı eğitim süreçlerinden geçirilen aile hekimlerimizin acil serviste tecrübe eksikliği nedeniyle yaşayacakları sıkıntıları ve bunların hastalara yansımalarını düşünün. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu sitem pozitif performans adı altında çok para vereceğiz söylemleri ile kabul ettirilmeye çalışılıyor. Verilen ödenekleri keserek ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok kazanırsınız mantığını güden Bakanlığa sesleniyoruz. Çalışanların ücretlerini düşürmeyi, yeni ek görev ve sorumluluklar yüklemeyi öngören ısrarlı politikalarınızdan bir an önce vazgeçin. Birçoğu birinci basamak koruyucu sağlık hizmetine gönül vermiş ekip ruhu ile özverili çalışan aile hekimleri ve aile sağlık elemanların işlerini doğru huzurlu ve mutlu bir şekilde yapmalarına izin verin. Gelecek kaygısı taşımadan herkese ulaşılabilir eşit ücretsiz anadilinde sağlık hizmeti sunmak isteyen aile hekimleri olarak uyarıyoruz. Eğer bu eyleme rağmen ödeme yönetmeliği bu hali ile yayınlanırsa iş bırakma eylemlerine devam edeceğiz ve gerekirse aile hekimliğinden istifa edeceğiz. Bundan sonra birinci basamak sağlık hizmetinde yaşanması olası aksaklıklardan ve mağduriyetlerden biz sağlık çalışanları sorumlu değiliz. Şiddete her gün maruz kalmaya, acil serviste nöbet zulmüne, sonu gelmeyen angarya görevlere, mesleğimizin değersizleştirilmesine, güvencesiz-esnek-taşeron çalıştırılmaya, bitmez tükenmez cepten ödemelere, emeğimizin ucuzlatılmasına, birinci basamağın özelleştirilmesine, halkın sağlık hakkı gasbına 'edi bese' diyoruz” ifadelerini kullandı.

 


 

İzmir'de aile hekimleri, “tam gün” değişikliklerine karşı eylem düzenledi.
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde düzenlenen eyleme katılan 50 aile hekimi, düdük çalarak sloganlar attı. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muharrem Kolay, aile hekimliğinde yol ayrımına gelindiğini belirterek, “Bakanlığın yapmak istediği değişiklikler öncesi bizim de görüşlerimiz alınmalıydı. Bu yasadaki değişiklikler hem hastalara hem de bize zararlı olacaktır. Torba yasadaki nöbet maddesine hayır diyoruz“ dedi.
Yapılması planlanan deşikliğin vatandaşla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getireceğini savunan Dr. Kolay, şöyle konuştu: “Vatandaş, sağlık çalışanlarına karşı şiddet uygulamada kendini haklı görüyor. Son yıllarda artan sağlık çalışanlarına şiddet olaylarına rağmen 5 yıldır sağlıkta şiddet yasası bir türlü çıkarılamadı. Bir an önce sağlıkta şiddet yasasının çıkmasını istiyoruz.”

 


KAYSERİ

Kayseri Aile Hekimleri Derneği (KAHED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Recep Sağlam, aile hekimlerine ek yükler getirildiğini söyledi. Mecliste görüşülen ve Sağlık Komisyonu'ndan geçen 440 sayılı kararname ile aile hekimlerine ek yükler getirildiğini söyleyen KAHED Başkanı Dr. Recep Sağlam, "Bugünlerde mecliste görüşülmekte olan Sağlık Komisyonu'ndan geçmiş 480 sıra sayılı kararname, Torba Yasa'ya ve aile hekimlerine ek yükler getirilmektedir. Aile hekimleri 2005 yılından beri tüm Türkiye'de, 2010 yılının Kasım ayından beri tüm illere yayılmış olarak devam eden aile hekimliği uygulamasında ilimizde beşinci yılını 12 gün sonra dolduruyoruz. Tabi ki çok yoğun çabalarla, yüksek başarılar elde etmiş olan aile hekimleri, vatandaşımızdan gördüğü destek ile sağlık göstergelerini üst seviyelere çıkarmış ve Avrupa standartlarının üstüne getirmiştir. Tabi ki aile hekimleri vatandaş tarafından neler yaptığı tam bilinmemekte, sağlık ocakları onlara verilerekten, kiraları, elektriği, personel giderleri gibi tüm işlemleri kendileri tarafından görülmektedir. Aile hekimleri vatandaşın memnuniyetini yüzde 80'e çıkarmışken, aile hekimlerinin memnuniyet oranı bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmada yüzde 30'lardadır. Avrupa'da ki birçok yayıncı bu başarıyı yüzde 30 gibi bir memnuniyetle nasıl başardığını araştırmaya başlamıştır" ifadelerini kullandı.

 


 

BURDUR

BURDUR - Burdur’da aile hekimleri Sağlık Bakanlığı'nın Torba Yasa'yla çıkarmayı planladığı Aile Sağlığı Merkezleri çalışanlarına hastane acillerinde nöbet tutturma yönetmeliğini protesto için bir günlük iş bıraktı.
İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri daha sonra Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Torba Yasa sebebiyle aile hekimlerinin bir günlük iş bıraktığını dile getiren Burdur Aile Hekimleri Derneği Başkanı Osman Gençer, Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında aile hekimlerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Gençer, "Sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında 2005 yılında ilk defa Düzce’de aile hekimliği sistemi başlamış, 5 yıl içinde Kasım 2010 itibariyle tüm Türkiye’de sağlık ocaklarının yerini aile sağlığı merkezleri almıştır. Bu merkezlerin işletmeleri aile hekimlerine verilmiştir. Bütün görevlerine ek olarak, bu merkezlerin elektrik, su, ısınma, telefon, internet faturalarını ödemek, kiralarını ve stopajlarını ödemek, personel çalıştırıp bunların maaşların sigortalarını ödemek gibi işleri de mevcuttur.Ağır koşullara ve iş yüklerine rağmen aile sağlığı merkezleri çalışanları, esas görevleri olan ve birinci basamak sağlık hizmetinin temelini oluşturan, koruyucu sağlık hizmetlerini, özveriyle yerine getirmektedirler. Fakat Sağlık Bakanlığımız sürekli yeni çıkardığı mevzuatlarla yeni görevler yüklemektedir. Bu da birinci basamak çalışanlarının motivasyonların da sürekli bir düşüşe neden olmaktadır" dedi


Sürekli yeni mevzuat çıkarılmasına rağmen Sağlıkta Şiddet Yasası'nın 1,5 yıldır çıkarılamadığını belirten Gençer, "Sağlıkçılar hiç layık olmadıkları sözlü, fiili şiddetlere maruz kalmaktadır. Bu durum ruhsal ve fiziksel hasarlara yol açmaktadır. Hatta zaman zaman hayatlarına kastedilmektedir. Böyle bir ortamda ne kadar verimli çalışma beklenebilir. Artık bu kayıplara ve hasarlara bir son verilmelidir. Sağlıkta şiddet yasasının ivedilikle çıkmasını istiyoruz. Eş değer meslek grupları arasında en az emekli maaş ve ikramiyesi alan, ağır stres ve risk altında çalışmasına rağmen yıpranma hakkı bulunmayan, özlük haklarında ilerleme bir yana sürekli gerileme yaşayanlar sağlık çalışanlarıdır. Maaşı son 5 yılda düşen yegane çalışan da aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarıdır. Artık buna son verilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.


Sağlık Bakanlığı'nın Torba Yasa'yla çıkarmayı planladığı Aile Sağlığı Merkezleri çalışanlarına hastane acillerinde nöbet tutturma yönetmeliğini protesto ettiklerini dile getiren Gençer şunları söyledi:
"Belediyelerin görevi olan defin ruhsatı nöbetleri ve adli tıp kurumunun görevi olan adli nöbetlere ek olarak, en son 23 Kasım'da TBMM Sağlık Komisyonu'nda kabul edilip, kanunlaşmak üzere meclise gönderilen torba yasa tasarı ile aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına eğitim adı altında, hastanelerin acillerinde, ayda asgari 16 saat nöbet görevi getirilmek istenmektedir. Gündüz yapılan mesai sonrası nöbet adı altında hastanelerde çalışmamız gerekecektir. Amaç acil eğitimi değildir. Başarısız uygulamalar nedeniyle hastane acillerinde oluşan yığılmayı çözmeye yönelik anlamsız bir girişimdir. Bilinmelidir ki; acil tıp ve aile hekimliği görev ve sorumlulukları bakımından iki ayrı tıp disiplinidir. O yüzden aile hekimlerine görev tanımları dışında verilen bu görev de angaryadır. Avrupa Aile Hekimleri Birliği de acil servislerde çalışmanın aile hekimleri ve çalışanlarının görev kapsamında olmadığını açıklamıştır."

 


MUĞLA AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ, AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA BELİRLENEN POLİTİKALARIN DIŞINA ÇIKILDIĞINI BELİRTEREK, ‘ACİLDE NÖBET’ UYGULAMASINA TEPKİ GÖSTERDİLER.

MUĞLA (İHA) - Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Dönüşüm Programının Aile Hekimliği ayağında uygulamaya konulmak istenen ve aile hekimlerinin ‘Acilde Nöbet’ tutturulmak istenmesine Muğla Aile Hekimleri Derneği tepki gösterdi.
Muğla Aile Hekimleri Derneği adına açıklama yapan Dr. Ahmet İpek, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun sağlıkta dönüşüm programının bir ayağı olan Aile Hekimliği uygulamasında belirlenen politikaların dışına çıkmaya başladığını üzüntü ile izlediklerini söyledi. İpek, “Nöbetsiz doktorluk olmaz denilmesi, nöbetlerin eğitim yeri gibi gösterilmesi dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir uygulama ile aile hekimlerine acilde nöbet tutturulmak istenmesi aile hekimliğini bitirecek bir hamledir. Aile hekimlerini yetersiz ve basiretsiz gösterecek açıklamalar ile bir meslek grubunun onuru çiğnenmektedir. Kimse bizim memleketimize ve insanımıza hizmet duygumuzu sınamaya kalkmasın. Kimse bizler olmadan bu hizmetin sürdürüleceğini aklının ucuna getirmesin. Kimse bizi Yunanistan’dan hekim getirmekle korkutabileceğini düşünmesin. Yarın polis arkadaşlarımız sesini yükselttiğinde Yunanistan’dan polis mi getireceksiniz? Öğretmenler sesini yükselttiğinde öğretmen mi getireceksiniz? Sorunların çözümü, birilerinin yerine birilerini mi getirmektir? Biz aile hekimleri her zaman hastaların yanında olacağız, zamanımız ve gücümüz yettiğince Sağlık Bakanlığı izin verdiği müddetçe, insanlarımız için aile hekimliği yapmaya devam edeceğiz. Adı sözde eğitim olan, Türkiye Cumhuriyeti’nin doktor diplomasına sahip hekimlerine Tıp Fakültesi’nde verilen eğitimlerin tekrar verileceğini iddia eden açıklamaları kabul etmiyoruz, hiçbir kurum ve kuruluşun acillerinde nöbetçi hekim olarak çalışmayacağız” dedi.

 


Aile hekimlerinin acil servislerde nöbet tutmasıyla ilgili TBMM Sağlık Komisyonu'nda kabul edilen torba yasaya tepki için aile hekimleri eylem yaptı.


Adıyaman Aile Hekimleri Derneği tarafından Adıyaman Eğitim Toplum Sağlığı Merkezi önünde gerçekleştirilen eyleme Adıyaman Tabip Odası, sendikalar ve diğer sağlık çalışanları destek verdi.
Bir gün iş bırakan aile hekimleri adına basın açıklaması yapan Adıyaman Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Murtaza Baykan, “Saymakla bitirilemeyecek nice angarya işler yapmaktayız. Son olarak, TBMM Sağlık Komisyonu'nda kabul edilen torba yasa ile, aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına, hastanelerin acillerinde nöbet görevi getirilmiştir. Gündüz yaptığımız mesainin arkasından, nöbet adı altında hastanelerde çalışmamız istenmektedir. Unutulmamalıdır ki; acil tıp ve aile hekimliği, görev ve sorumlulukları bakımından iki ayrı tıp disiplinidir. O yüzden, aile hekimlerine görev tanımları dışında verilen bu görev de angaryadır. Avrupa Aile Hekimleri Birliği de, acil servislerde çalışmanın aile hekimlerinin görev kapsamında olmadığını açıklamıştır. Biz aile hekimleri, sadece aile hekimliği yapmak istiyoruz. Biz aile hekimleri, ailelerimize daha fazla zaman ayırmak istiyoruz. Biz aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı'nın yanlış politikalarının sonuçlarını bertaraf etmek üzere, dolgu malzemesi olarak kullanılmak istemiyoruz. Sağlık Bakanlığı bu uygulamada ısrar ettiği takdirde, esas görevimiz olan koruyucu sağlık hizmetlerinde oluşacak aksaklıkların sorumlusu aile hekimleri değil, Sağlık Bakanlığı olacaktır” dedi.

 


"Sağlıkta dönüşüm projesi hekimleri görev yapamaz hale getirecek"

Karaman Aile Hekimleri Derneği Başkanı ve Türk Tabipler Birliği Karaman Genel Sekreteri Dr. Alparslan Şen, sağlıkta dönüşüm projesinin hekimleri görev yapamaz hale getireceğini söyledi. Karaman’da görev yapan tüm aile hekimliği çalışanlarının İl Sağlık Müdürlüğü önünde yaptıkları basın açıklamasında konuşan Şen, vatandaşın mevcut durumdan memnun olduklarını, yeni uygulamanın hem kendilerine hem de vakit ayıramayacakları hastaları zor durumda bırakacağına dikkatleri çekti.

Kale alınmayan, seslerine kulak tıkanan, görmezden gelinen aile hekimlerinin sesini duyurmak için toplandıklarını belirten Şen, “Görev kargaşası yaşamaktan, ceza puanları hesabı yapmaktan, angaryalarla uğraşmaktan hastalarımızı dinleyemiyoruz. Onlara gerekli zamanı ayıramıyoruz. Özlük haklarımızın gerilemesinden, iş güvencesinden mahrum bırakılmaktan, iş yükünden ve alanımız olmadığı halde gereksiz işlerden dolayı sağlık çalışanlarımız tükenmişliğe doğru gitmekte olduğumuz için buradayız. Sağlık alanında uygulanan hatalı politikalar sonucunda ortaya çıkan her eksikli için görevlendirilmekten, dolgu malzemesi olarak kullanılmaya çalışmaktan yorulduğumuz için buradayız.” dedi.

    "HASTANE AÇIKLARININ BİZİMLE KAPATILMASINA KARŞIYIZ"

    Sürekli hedef olarak gösterildiklerini, şiddetin her türlüsüne maruz kaldıklarını ve her kademe tarafından farklı adlar altında mobbingler uygulandığına dikkat çeken Şen, "Acil sağlık hizmetlerinde çalışan meslektaşlarımızın çalışma koşullarının iyileştirilmesi, nüfusundan fazla acil muayenesi yapılan bir ülkede gereksiz ve acil olmayanların acile başvurmalarının nedenleri ve bu yığılmanın çözümlenmesi yerine bu durumun aynen devam etmesi için eğitim, izlem gibi farklı bahanelerle zorunlu olarak nöbet yazılmasına ve hastanelerin açıklarının bizlerle kapatılmasına karşı olduğumuz için buradayız." şeklinde konuştu.

    Alparslan Şen isteklerinin sadece aile hekimliğini aslına uygun olarak, net görev tanımları ile ve hak kaybı olmadan yürütebilmek olduğunu söyleyerek "Bu gün tam gün çalışmama düşüncemiz vardı.Ancak vatandaşın mağdur olmaması için görevlerimize devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

 


 

TRABZON'DA AİLE HEKİMLERİNİN BAZILARI GREV YAPARKEN, BAZILARI İSE HİZMET VERDİ

TRABZON- Türkiye genelinde Aile Hekimleri 1 gün iş bırakma eylemine girerken, Trabzon’da bazı Aile Sağlık Merkezleri'nde eyleme uyulduğu bazılarında ise muayene yapıldığı gözlendi.
Sağlık çalışanları, Meclis’in gündeminde olan Torba Yasanın, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarını hastane acillerinde nöbet tutmaya zorlaması ve hazırlanan yeni yönetmeliklerle çalışanların ücretlerini düşürmesi, yeni ek görev ve sorumluluklar yüklemesi nedeniyle bugün iş bırakma eylemine gitti.
Trabzon’da bazı sağlık ocaklarında acilin dışında hizmet verilmezken konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Trabzon Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Haşmet Murat Bozaalioğlu, Aile Hekimleri olarak mağdur olduklarını dile getirerek,”Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu politikaları aile hekimlerini bıçak kemiğe dayandırdığı noktaya getirdi. Sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde sağlık ocakları kapatılıp aile sağlık merkezlerine geçildiğinde büyük bir heyecanla hekimler bu görevi üstlenmişti. Yalnız son dönemde uygulanan bir takım politikalar, iş yükünün artması, bir takım acillerde nöbet uygulamasının getirilmeye çalşılması aile hekimlerinde artık umutsuzluk ve mutsuzluklar oluşturdu. Bu konuda bakanlık bizimle görüşmüyor, bizim görüşlerimize değer vermiyor. Yani biz çalışanlar olarak anlatmaya çalıştığımız konularda sağlık politikaları üzerinde etkili olamıyoruz ve bu konuda bakanlara uyarıda bulunmak için bugün bir günlük iş bırakma eylemi yapıldı. Ama tabi bizim mesleğimiz tam anlamıyla işi bırakmayı kaldırabilecek bir meslek değil. Tıbbi acil dediğimiz acil hastalara mutlaka aile sağlığı merkezimizde bakılacaktır” dedi.
Öte yandan bazı Aile Merkezlerinde, “Kapalıyız Türkiye için Aile Hekimliği bitirilmemesi için İstanbul’a Bakanla görüşmeye gidiyoruz”yazıldığı gözlendi.
Bazı vatandaşlar kapalı yazısına tepki gösterirken bazı Aile Sağlık merkezlerinde normal muayenelerin yapıldığı gözlendi.

 


AİLE HEKİMLERİ İŞ BIRAKTI


İSTANBUL- Aile hekimleri, acil servislerde nöbet tutmayı öngören torba yasaya tepki için iş bıraktı. Zeytinburnu'nda toplana doktorlar, İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne yürüyor.
Türkiye'nin dört bir yanından aile hekimleri, İstanbul Zeytinburnu'nda buluştu. Aile hekimlerinin acil servislerde nöbet tutmasını öngören tasarıya tepki gösteren doktorlar, iş bırakarak eylem yaptı. Beyaz önlükleri ile düdük çalan yaklaşık 500 doktor, İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe başladı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Girginer, "Bugün Meclis’e gelen kanun hükmünde kararname var. Bunun 52. maddesinde aile hekimlerine görev tanımlarında olmayan zorunlu olarak acillerde nöbet tutturulması ile ilgili bir madde var. Bunun için buradayız. Bütün aile hekimleri bundan rahatsız. Biz görevimizi yapmak istiyoruz, aile hekimliği yapmak istiyoruz. Başka kurum çalışanlarının görevlerinin bize yüklenmesini kabul etmiyoruz, dünyada da böyle bir uygulama yok" dedi.
Doktorların yürüyüşü devam ediyor.

 


"ATILAN İMZALAR 10 BİNE ULAŞINCA TOPLUCA İSTİFA EDECEĞİZ”

ADANA  - TBMM gündeminde olan torba yasasında gerekli düzenlemelerin yapılarak hekime ve sağlık çalışanlarına şiddetin önlenebilmesi, acil servislerde zorla nöbet tutturulması ve hekim ücretlerinin azalmasının önlenmesini isteyen aile hekimleri bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Sağlık emekçilerinin de destek verdiği bir günlük iş bırakma eyleminde aile hekimleri Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Eylemde konuşan Adana Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kadircan Tuncel, “Aile Hekimliği Dernekleri ve Aile Hekimleri Federasyonu desteğiyle 4 Aralık'ta tüm Türkiye’de aile hekimleri iş bıraktı. Bu bir uyarı, yeni yönetmelik çıkıyor, bize nöbetler geliyor. Kanun, torba kanun olarak şu an mecliste görüşülüyor. Ya oradaki yasayı düzeltecekler. Ya bu artan şiddetler devam edecek. En sonunda da şu an imza toplanma aşamasındayız. Atılan imzalar 5 bini geçti. 10 bin rakamına ulaşınca aile hekimleri topluca istifa edeceğiz” dedi.
Hekime şiddet yasasının gecikmesinden dolayı hükümeti kınadıklarını belirten Dr. Tuncel, şunları söyledi:
“Biz arkadaşımızı kaybettik. Dün akşam bir acil serviste çalışan arkadaşımız şiddetli bir şekilde darp edildi. Bunların acısını yaşıyoruz. Aile hekimliğine getirilen nöbet angaryası tamamen bir komediye dönüşmüştür, kimin ne dediği belli değildir. Bakan ayrı, bürokrat ayrı konuşmaktadır. Bunun anlaşılır yanı yoktur. Kimse benim emeğime, dinlenme hakkıma saldırmasın. Dünyanın hiçbir yerinde sözleşme imzaladığımız o günden bu güne kadar artan iş yükümüze rağmen azalan bir maaş görülmüş bir şey değildir. Maaşımızda sürekli kesinti ve azalma yapılırken iş yükümüz arttırılmaktadır. ‘Artık yeter’ ölelim mi? Öldük de zaten.”
Basın açıklamasının ardından hekimler dağıldı.

 


AİLE HEKİMİ NEDRET KURALAY, “BEN ACİL BİR HASTA OLSAM AİLE HEKİMLERİNİN NÖBET TUTTUĞU BİR ACİL SERVİSE GİDİP KENDİMİ TESLİM ETMEM"

İZMİR (İHA) - Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının acil servislerde nöbetçi olmasını kapsayan torba yasa tasarısını protesto eden doktor, hemşire, ebe, laborant, sağlık teknisyenleri, bugün bir günlük süreyle iş bıraktı, vatandaşlar sağlık ocakları kapısından geri döndü. Aile hekimleri ise “Ben kendimi aile hekimlerine teslim etmem” diyerek uygulamanın yanlış olduğunu öne sürdü.
ASM’lerde çalışan doktor, hemşire, ebe, laborant ve sağlık teknisyenlerin acil servislerde nöbetçi olarak görev almasını, aile hekimlerine en az 16 saatlik nöbet ve yurtdışında görev yapan hekimlere mecburi hizmet muafiyetini de kapsayan torba yasa tasarısını protesto eden sağlık çalışanları bir günlüğüne iş bıraktı, vatandaşlar tedavi olmak için gittiği sağlık ocaklarından elleri boş döndü. Vatandaşlar mağduriyetlerini dile getirirken, aile hekimi Nedret Kuralay ise, “Ben acil bir hasta olsam aile hekimlerinin nöbet tuttuğu bir acil servise gidip kendimi teslim etmem" dedi.


“ACİLİN DİSİPLİNİ FARKLIDIR”
Bir gün iş bırakma eylemi ile ilgili açıklama yapan aile hekimi Nedret Kuralay ise şunları söyledi: “Grev yerine uyarı eylemi demek daha mantıklı. Aile hekimliği kurulduğu günden beri aleyhe işleyen bir sistem. Türkiye’de hiçbir iş kolunda ücretleri geriye giden veya yerinde sayan hiçbir iş kolu yoktur. Ücretler geriye giderken üzerimize sürekli yeni iş yükleri getirilmekte ve bunların karşılığı olarak da ücret kesimi olarak cezalandırma isteğine hazırlık yapılıyor. Hangi bir devlet memurluğunda böyle bir çalışma şekli var? Benim çalışacağım yer bir akitle belirlenmiş, çalışma koşullarım belirlenmiş. Tam maç oynanırken maçın ortasında sen burada değil aynı zamanda şurada da oynayacaksın deniyor. Sürekli olarak angaryalar getirilmekte. Adli nöbetler, cenaze defin işleri bizim üzerimize yüklenmeye çalışılıyor. Asgari 16 saat nöbet deniyor, azamisi belli değil." Mesai haricinde görev alabilirsiniz denildiğini belirten Kuralay, sözlerini şöyle tamamladı: "Ben acil bir hasta olsam aile hekimlerinin nöbet tuttuğu bir acil servise gidip kendimi teslim etmem. Disiplin olarak bizim yaptığımız iş, acil serviste çalışma yetisine sahip değil. En azından belli bir eğitim aldıktan sonra yapılabilir. Acil ayrı bir disiplindir. Nasıl ki bir uzman hekimi aile hekimliği koltuğuna oturtup aile hekimliği yap dendiğinde yapamazsa ben de acilde yapamam bir hekim olarak bunu yapamayacağımı söylüyorum.”

aile
hekimleri
yurt
genelinde
eylemde
Yorum (32)
dr.dr.
acil sorunlarını hastane içinde çözmelidir.aile hekiminin acilde çalışması olmaz.amaç aile hekimini ezmektir.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
aile hekim meslektaşımız sayın nedret kuralay demiş ki:" "ben acil bir hasta olsam aile hekimlerinin nöbet tuttuğu bir acil servise gidip kendimi teslim etmem." zaten bizim vatandaşımızın da doktora teslim olma diye bir derdi yok. vatandaşlarımızın acil servisleri zaptetme teslim alma durumu var.
0
Cevapla
postenflamatuar
Ne güzel söylemiş "Dr. Nedret Kuralay " ağzına sağlık. Cümlesi şu: “Ben acil bir hasta olsam aile hekimlerinin nöbet tuttuğu bir acil servise gidip kendimi teslim etmem". Aynen ben de acil hasta olsam kendimi acil uzmanı dışında bir uzman veya bir uzmanlar grubu dışında sadece bir uzman tarafından yönetilmek istemem". Yüksekten düşme ile gitmişsem bir çocuk uzmanın beni yönetmesi yüksek risklidir. Akut batınla acile gidiyorsam bir KBB uzmanınca yöentilmek istenmem. Acil nöbetlerine tepki koyma noktası burası olmalı iken atraksiyonlara meraklı aile hekimi derneği yöneticileri boş eylemlerle iştigal ediyorlar. Bir Göz uzmanı, bir KBB ci bir dahiliyeci acil servislerde kendi uzmanlık dalı dışındaki olguları yönetsin ama biz yönetmeyelim diyor! Bildiğiniz uyanıklık. Aile hekimleriderneği yöneticileri Dr. Nedret Kuralay gibi "Disiplin olarak acil uzmanı dışındaki herhangi bir uzman doktorun kendi uzmanlık dalı dışındaki hastalarda, acil serviste çalışma yetisine sahip değildir, Acil ayrı bir disiplindir." demesi gerekirken ben yapmayayım da kim yaparsa yapsın diyor. Devam etsinler bakalım. Bir netice alamazlar bu yöntemle. Acillerde sizi uzman meslektaşların yanında, onlarla omuz omuza malpraktis riskini paylaşmaya bekliyorum. TTB ve uzmanlkık dernekleri kendi üyelerinin kendi uzmanlık alanları dışındaki vakaları tüm hukuki sorumluluk (malpraktis davası) ile yönetmek zorunda bırakılmalarına ses çıkarmıyor. Çok mühim işleri var sanırm. Biri geziye gider biri lüks otellerde bu konuların konuşulmadığı konferansa gider. Aile hekimleri derneği acil nöbetin sorun olduğunu görmüş ama sorunu hangi yoldan çözeceğini anlamamış. Greve gideceğine mahkemeye başvur. Dr. Nedret Kuralay bahsettiği "Disiplin olarak bizim yaptığımız iş, acil serviste çalışma yetisine sahip değil. Acil ayrı bir disiplindir" gerçekleri üzerinden acilde acil uzmanı dışındaki bir uzmana hukuka ve yasalara karşı(malpraktis hukuku) sorumlu pozisyonunda acil nöbeti tutturulamayacağı veya tutturulsa da sadece kendi uzmanlık alanına giren vakaları yönetebileceği sorumlu tutulabileceği kararı mahkemelerden biraz uğraşla çıkarttırılabilir. Bunun dışındaki her yol acil nöbetlerine çıkar.
0
Cevapla
Sorunun ABC'si
ACİL HEKİMLİĞİ SIKINTILI VE OLDUKÇA ZOR BİR MESLEKTİR. YAPANLARIN ALLAH YARDIMCISI OLSUN. MANEVİYATIN DIŞINDA BU İŞ İÇİN PARASAL BİR KARŞILIĞIN DA OLMASI GEREKMEKTEDİR. BU PARAYI VERMEYİP HERZAMAN OLDUĞU GİBİ PRATİSYEN YADA AİLE HEKİMLERİNİ ZORLA KULLANMAK, MESLEKİ HUZURSUZLUĞUN EN ÜST NOKTAYA ÇIMASINI SAĞLAYACAKTIR. ÇÖZÜM ÖNERİSİ: ACİL HEKİMLİĞİ YAPAN PRATİSYEN HEKİMLERE NET İKİ KAT MAAŞ VERİLEREK , BU İŞİN CAZİİBESİNİN VE MEMNUNİYETİNİN ARTIRILMASIDIR. BU HER NEDENSE YILLARDIR YAPILMAZ VE HERKES (UZMANLARDA DAHİL)BU İŞTEN KAÇACAK DELİK ARAR. SEVEREK YAPANLARSA BU PARAYA DEĞMEZ BU İŞ DER... YADA BAŞKA BİR ŞEY DER.ONLARDA KAÇAR. TEKRARLIYORUM. KOY PARAYI ORTAYA, BU İŞİ YAPACAK ÇOK KİŞİ ÇIKAR. MESLEKİ HUZUR DA SAĞLANMIŞ OLUR. NOT GECE NÖBET ÜCRETİ 20 KURUŞ DEME AMA.
0
Cevapla
akgün
dernekler bu işi çok abartılar, onlardan istenen çok net, 'ağır olmayan vakalara bakmak' bu kadar basit, zaten beyin kanamalı bir hastayı opera edecekleri hali yok :)) acile başvurup acil olmayan hastalar zaten aile hekiminin hastaları, Bakanlığın uygulaması yerinde ancak yeşil ve sarı alan aile sağlığı merkezlerinde olmalı, hastanelerde değil burası yanlış...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir