Medimagazin logo

Aile hekimlerinin ailesi yok mu?

Aile hekimlerinin ailesi yok mu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF)'nun düzenlediği AHEKON 2014 Kongresi tamamlandı. Kongre boyunca bir çok kurs ve bilimsel etkinlikler yapılırken, kongreye asıl damgasını vuran özellikle aile hekimlerinin sorunları oldu. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun son bir kaç gündür gündeme getirdiği nöbet-esnek mesai uygulaması ise kongredeki konuşulan konuların başında geldi.

 

AHEKON'nun başarılı bir organizasyonla sona erdiğini ve katılımcılardan önemli derecede pozitif geri dönüş aldıklarını belirten AHEF Başkanı Dr.Murat Girginer aile hekimliğine ölçüsüz olarak eklenen iş yükünden şikayet etti.

 

Avrupa'daki aile hekimlerinin hem sorumlu oldukları alanlar hem de işyükleri açısından 4 kat fazla işyüküyle karşı karşya bulunduklarını belirten Dr.Girginer, son olarak gündeme getirilen nöbet-esnek mesainin ise aile hekimliğinin ruhuna tamamen aykırı bir durum olduğunu belirtti. Hem uluslararası anlaşmalara hem ILO sözleşmesine aykırı olan nöbet uygulamasını eleştiren Dr.Girginer aile hekimlerinin de bir ailesi olduğunu hatırlattı.

 

Dünya Bankasının Türkiye ile ilgili son açıkladığı raporda kronik hastalıklarda koruyucu sağlık anlamında yetersiz kalındığını hatırlatan Dr.Murat Girginer hipertansiyon, diabet gibi kronik hastalıklarda aile hekimlerine yönelik ilaç kısıtlamalarının kaldırılması gerektiğini ifade etti.

 

Geçen hafta TBMM bütçe görüşmelerinde Meclis kapısında eylem yapan sağlık çalışanlarına yönelik Mehmet Müezzinoğlu'nun 'Bizim kapılarımız, her zaman açık; asla kapalı olmadı. Meclis önüne gelmek yerine Bakanlığın sıcak mekanlarında onları ağırlamak isteriz.' sözlerini hatırlatan DrçMurat Girginer, aile hekimleri olarak da Sağlık Bakanından görüşme talepleri olduğunu, bu talebe de olumlu geri dönüş beklediklerini söyledi.

 

Aile hekimlerinin son bir kaç yıldır 'sürekli mücadele' halinde olduğunu da belirten Dr.Girginer 'Aslında yapmamız gereken ve planladığımız bir çok projemiz var. Türki Cumhuriyetler Aile Birliğini kurmak istiyoruz. İtalyanlarla özellikle diabet konusunda projemiz var. Biz aile hekimlerinin eğitim ve araştırmaya katkılarına yönelik bir çok proje uygulamak istiyoruz ancak nöbet gibi, sözleşmeler gibi sğrekli gündemimizi meşgul eden günlemlerden vakit bulamıyoruz' diye konuştu.

aile
hekimlerinin
ailesi
yok
mu?
Yorum (7)
Mücahit Altuntaş
Sayın Dr.Girginer "Aslında yapmamız gereken ve planladığımız bir çok projemiz var" demişsiniz. Sayın Girginer Türkiyede bütünsel yaklaşımı , eşgüdüm , empati kavramlarını zedeleyen bir sağlık sistemi var.Aşırı ticarieşmiş ve maliyetli halini sürdürüyor.Sağlıkta dönüşüm adıyla büyük şirketlerin ve sigorta şirketlerinin ticari bakışlarına terk ediliyor.Türkiyede sağlık harcamaları on yılda şekiz kat arttı.Sağlık çalışanı tükenme sendromu yaşıyor. Çünkü , Ticarileşmenin getirdiği "yabancılaşma" sorunu sağlıkta bilgi aktarımı , sevk sistemi , nitelikli yaklaşımve uzmanlığın ve yan dal uygulamalarının yerli yerinde işlemesini imkansız kılıyor. Maliyet sorunu var.Maliyet sorunu daha da artacak.Aynı sorunu ABD yaşadı !Aşırı maliyetli sistemin biraz sosyalizasyonu için mali kaynağın kimden transfer edileceği tartışıldı. Türkiye aile hekimliği pediatri dahiliye genel cerra kadın doğum gibi branşların entegre çalıştığı , bilgi aktarımı ve servk sisteminin olduğu , yandallarında bütünsel yaklaşan branlara yaklaştığı , sevk sisteminin mutlak işletilmesi gereken bir sisteme bilimsel olarak "MAHKUM"dur. Bu konuda çalışmalar yürütmeniz gereğinin altınını çiziyorum. Estetik , basit kuralları atlamayannitelikli zmanda nitelikli iş ahlakına sahip olan siyasal ve bilimsel anlayışların önünün açılması gereğine dikkanizi çekiyorum.Yoksa Türkiye sağlıkta pazar ve sömürülen ülke ,posası çıkarılana kadar belki bir süre daha bilgi birikimi kullanılan ve ucuz emek değerleri tüketilen ülkeye çevirilecektir. Artan şiddet ,çöken özerklik , bilimsel anlayış nitelik ve üniversitelerimizden bu açıkça görülüyor olması gerekir. Sağlık çalışanı ve hekim "yeterli sürede yeterli iş ve muayne" kavramını unutmaması , sistemi ergonomik ve kayıtlı ve bilgi paylaşılabilir halde tutması gerekiyor. Bu konuda meslek odaları ,dernek , üniversiteler , siyasal figürler , sağlık çalışanları ile ortak stratejik çalışmalar gerekmektedir. Gerekmektedir zira sağlıklı bilimsel , akılcı olmayan anlayışlarla ve yaklaşımlarla , siyasal hegomonyanın gazıyla gidilmektedir.Böyle olunca personel açığı , iş yükü ve nitelik , maliyet sorunlarıyla hekimler ,sağlık çalışanı , sistem ve insanımız zor durumdadır. Saygılarımı sunuyorum Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Avrupa'daki aile hekimlerinin hem sorumlu oldukları alanlar hem de iş yükleri açısından 4 kat fazla iş yüküyle karşı karşıya bulunduklarını belirten Dr.Girginer "Aile hekimlerinin ailesi yok mu? " dedi. Türkiye'de genel tabloda aynı sorunu yansıtıyor.Artan maliyetler , kişi başı on kisi yıllık sağlık sistemine müracaat oranı , nüfusu aşan yıllık acil sistem müracaat rakamları sağlık sistemin ve çalışanların , rakamların , işlemlerin şiştiğini gösteriyor. Türkiye'de sağlık alanındaki performans sistemiyle ve kitlesel ölümlerle karşılaştığımız önemli bir soruna dikkatinizi çekiyorum.Türkiye'de sağlık çalışanları ve genel anlamda çalışanlar "nitelikli zamanda nitelikli iş" sorunu gündemlerine getirmek zorundadırlar.Türkiye'de uygulanan "performans sisteminde" aynı sorunu sağlık çalışanlarının önüne koymuştur. Artan maliyet , ölümler , artan şiddet siyasallaşan ve siyasal tercih haline gelen bu soruna hem sağlık alanında hem bir kültür olarak yeniden gözden geçirme ihtiyacı içinde olduğumuzu göstermektedir. " Nitelikli zamanda nitelikli iş " sağlıkta A'dan Z'ye sağlık sisteminin yeniden ve örgütlü , katılımcı , eş güdüm ve empati(özdeşleşme) süreçlerine dikkat ederek tanımlanmasına ve mevcut sağlık uygulamalarının deşifrasyonuna-çözümlemeye ihtiyaç olduğunu göstermektedir.Ne kadar derinlemesine ve ne kadar yaygın yapılırsa o denli " sağlıklı" ve " uzun soluklu" olacaktır. Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı
0
Cevapla
aydin sinal
Aile hekimliginde calisma sartlarinin düzenlenmesi veyan giderlerin azaltilmasinda en kolay cözüm,ortak calismadir.tek aile hekimi degilde bir merkezde iki veya üc aile hekiminin beraber calismasi en kolay cözümdür,mesai saatleri ayarlanir,nöbetlesme düzenlenir,tek is yerinin gideri ikiye,üce bölünecegi icin kazancta artar.En azindan Almanyada,Ingilteredeki sistem budur.
0
Cevapla
MEAH
BİR CAMİADA ADELET OLMALI KENDİMİZİ DÜŞÜNÜRKEN KARŞIDAKİ KİŞİLERİ DÜŞÜNMÜYORSAKBUNUN ADI EGOZİMMM BU KADAR EGOZİM OLDUĞU CAMİADAN HAYIR GELMEZ!!! BİR NÖBET VAR BİRİLERİ TUTACAK KİM??? UZMANLAR TUTSUN TABİİ !!! UZMANLARIN AİLESİ YOK!!!! İŞ YÜKÜMÜZ FAZLA BİZ TUTAMAYIZ DİYEN AİLE HEKİM ARKADAŞLAR 4 AİLE HEKİMİN YAPTIĞI İŞİ TEK BAŞIMIZA 10 YIL YAPTIK. ŞİMDİ İŞ NİYE ARTTI???? MADEM İŞ YÜKÜNÜZ FAZLA SAĞLIK BAKANLIĞINA BAŞVURUP İTHAL AİLE HEKİMLERİ GELMESİNİ İSTERMİSİNİZ??? SAĞLIK BAKANLIĞIMIZIN İCRATINA BAKARSAK YAKINDA 500 DOLARA ÇALIŞACAK HİNDİSTANDAN, RUSYADAN UZMAN HEKİMLER GELİR BU GELENLERİN İÇİNDE AİLE HEKİMLERİDE OLACAKTIR TABİİ NOT: ORADA AİLE HEKİMİ YOK DİYE DÜŞÜNMEYİN TÜRKİYEDE BİR GECEDE NE KADAR AİLE HEKİMİ OLDU.
0
Cevapla
tabip er
Sayın sağlık bürokrasisindeki zevatlar ACİL nöbetleri meselesini çözmek istiyorsanız; 1-ACİL uzmanlığını cazip hale getiriniz. 2-Sağlık çalışanlarını hastaların kölesi yapma mantığından vazgeçin. Her şey hasta için değil, her şey insan için. Sağlıkçılar da insan olduğuna göre... 3-Herkes hastanede mi ASM de mi çalışacağına karar verirken kendine göre bir değerlendirme yapar. İnsanları huzursuz etmeyiniz. 4-Mezun olan her tabibi mezun olduğu üniversite dışındaki ACİL Uzmanlığı eğitim kliniği olan bir sağlık kurumuna (EAH-Üniversite) mecburi eğitim ve mesleki ataması yaparsanız (6 ay) ve bu süre sonunda SADECE devlet hastaneleri acillerine atamalarını gerçekleştirirseniz.(Ama 1.basamağa atama yapmayacaksınız.) Hastanelerdeki ihtiyaç fazlasına göre (ama GERÇEK İHTİYAÇ-şişirme değil) hekimlere aile hekimliği için muvafakat verirseniz birkaç yıl içinde problem çözülür. 5-Şu anda Türkiye'de kabaca 22000 aile hekimi var.4-5-6-ve daha çok aile hekiminin çalıştığı ASMlerde 1 birim boş kalsa ve atama yapılmazsa o ASMdeki diğer aile hekimlerine görevlendirme ücreti karşılığı bu birimin hizmeti gördürülse sistem çöker mi ÇÖKMEZ. Kabaca acillere 5000 hekimlik insan gücü üretirsiniz.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir