Medimagazin logo

Aile hekimlerinin grevine Bakanlıktan ilk yorum Müstaşardan geldi

Sağlık Bakanı Müsteşarı Eyüp Gümüş, "Aile hekimlerimizin ofislerinde, özellikle hafta sonu cumartesi günü, sadece 8 saat gündüz hizmet vermesini istiyoruz. Bu bir gece kalmak değildir" dedi.
Aile hekimlerinin grevine Bakanlıktan ilk yorum Müstaşardan geldi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yeşilköy'deki WOW Airport Otel'de düzenlenen "Aile hekimliği ve nöbet hizmetleri" konulu toplantıya, Gümüş'ün yanı sıra Türk Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan ve İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Nurhan İnce katıldı.

Toplantıda konuşan Gümüş, Türkiye'de 84 bini Sağlık Bakanlığı, 26 bini özel sektör, 15 bini de üniversite hastanelerinde olmak üzere toplam 125 bin hekimin görev yaptığını söyledi.

Türkiye'de bütün vatandaşlara hizmet vermeye çalıştıklarını ifade eden Gümüş, 21 bin 350 aile hekimliği kadrosu bulunduğunu aktardı. Aile hekimlerinin fevkalade önem arz eden bir alan olduğunu belirten Gümüş, "Sağlık Bakanlığı koruyucu sağlık hizmetinin temel alanı, aile hekimliğidir. Aile hekimliği de giderek güçlendirilecektir. Son 10 yılda çok ciddi şekilde vatandaşlarımızın sağlığa erişimi arttırılmıştır. Mahallelerinde vatandaşlarımızın kendi aile hekimlerine giderek, basit hastalıkların tedavisinde veya koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında hizmet almaları hedeflenmiştir" diye konuştu.

Anne ve bebek ölüm oranlarında son 10 yılda çok büyük düşüş kaydedildiğini vurgulayan Eyüp Gümüş, şöyle devam etti:

"5 yıllık dönemde aile hekimlerimizin sayısını 30 binli rakamlara çıkarmak istiyoruz. Her bir aile hekimimize de yaklaşık 2 bin-2 bin 500 civarında vatandaşlarımızı bağlamayı amaçlıyoruz. Vatandaşlarımızın büyük hastanelere gitmesini istemiyoruz. İlaç yazdırma konusunda vatandaşlarımızın büyük hastanelere gitmeleri, oralarda büyük kalabalık oluşmasına neden olmaktadır. Sağlık gücümüzle 77 milyona yakın olmak istiyoruz. Aile hekimlerimizin ofislerinde, özellikle hafta sonu cumartesi günü, sadece 8 saat gündüz hizmet vermesini istiyoruz. Bu bir gece kalmak değildir. Bu hafta sonu sağlık hizmetinin aile sağlığı merkezlerinde gündüz 8 saatlik ücretini ödeyerek devam ettirmelerini istiyoruz. Vatandaşlarımız cumartesi, pazar günleri bizim çok büyük hastanelerimize gidiyor. Basit bir ağrısı var ve biz bunları aile sağlığı merkezlerinde aile hekimlerimizin görmesini istiyoruz. Çünkü izdiham ve kalabalık ciddi acil hastalıkların tedavisinde zorluklar meydana getiriyor. Bu elimizdeki gücü doğru kullanmak istiyoruz.''

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, cumartesi günü 8 saatlik çalışmanın bir gece nöbeti olmadığını vurgulayarak, aile hekimlerinin hafta içi herhangi bir nöbetleri olmadığını hatırlattı.

- "Özlük haklarını vererek sağlamalarını istiyoruz"

Gümüş, aile hekimlerinin hafta içi normal mesailerini yapacaklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Aile hekimlerimiz mesai kaydırması yapabilirler. Sadece hafta sonu aile hekimimiz ayda 1 kez ilave cumartesi günü çalışacak. Bu bakımdan kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesi, aile hekimlerimizi çok sıkıntıya sokma durumu yoktur. Biz beraber bir hizmet veriyoruz. Türkiye'de her yıl 5 bin yeni hekim mezun oluyor. 2 yıl içerisinde zaten yeni mezunlarla aile hekimi sayımızı 30 bine çıkardıktan sonra daha da güçlü bir sistemimiz olacak. Amacımız vatandaşlarımızın hafta içi gidemediği basit hastalıklarını tedavi ettirmek amacıyla ofislerinin açık kalmasını istiyoruz. Bu durumu da özlük haklarını vererek sağlamalarını istiyoruz."

Sağlık Bakanlığı'nın halk sağlığı kurumlarını güçlendirmeyi planladığını söyleyen Gümüş, vatandaşların hastalanmasını önlemeyi ve koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirmeyi amaçladıklarını aktardı.

Aile hakimlerinin ofislerinin yeniden düzenleneceğini belirten Gümüş, "Aile sağlığı merkezini 2015 yılı itibarıyla tanıtacağımız. Aile hekimlerimiz bu mekanlarda hizmet verecek. Acil ünitesi, polikliniği gibi merkezler kuracağız. Yaklaşık 2 bin merkez inşa edeceğiz" dedi.

sağlık
bakanı
müsteşarı:
aile
hekimlerininki
gece
nöbeti
değil
gündüz
mesaisi
Yorum (18)
h.u
Doktorlara söylemiyor, vatandaşa hitap ediyor, trübünlere oynuyor. 4 yıldır aile hekimliği var ve eksik hekimle hizmet vermekte. 4 yıl önce aile hekimi sayısı kaçtı efendi. 22 bin. Peki şimdi kaç 22 bin. 20 bin yeni mezun hekime ne oldu. Suya düştü inek içti. Sen önce İstanbul'da eksik aile hekimi sayısını düzelt. Her yıl 300 bin nüfus artışı var .Her yıl 80 aile hekimi artması gerekir. 4 yılda 320 aile hekimi artmalı ama hekim sayısı her yıl olduğundan aşağı düşüyor. Masal bu ya; 2 yıl içinde aile hekimi sayısı 30 bini bulacakmış. Sahadan habersiz yöneticilik yada iki lafta ben edeyimcilik...
0
Cevapla
murat sancak
Aynı lisanı konuşuyoruz ama anlaşamıyoruz. Ben niye nöbet tutayım yahu. Ben zaten günde 80-100 hasta bakıyorum. Sabahtan akşama kadar kafa beyin kalmıyor, hafta içi canım çıkıyor. Eeee, bir de hafta sonu dinleneceğim yerde, zorla nöbet öyle mi? Yahu insaf. Biz alın terimizle çalışıyor, işimizi tam yapıyor, ne kazanıyorsak hak ediyoruz. Parasıyla da olsa hafta sonu çalışmak istemiyoruz. Mesaimizi tam yapıyoruz. Hafta sonu dinlenmek istiyoruz. Her doktor nöbet tutmalıysa, bir zahmet tüm bakanlık teşkilatında, akşama kadar çay çorba muhabbeti yapan, müdür ve idareci zevata nöbet yazsanıza. Azıcık hasta bakıp poliklinik yapsınlar. Körelmesinler koltuklarda. Yazıktır!!!
0
Cevapla
Abdurrahman Gürci
Cumartesi nöbet tutacak aile hekimi 8 saat nöbet karşılığı 64 tl alacak, bunu niçin söylemiyorsunuz. Varsa bu paraya nöbet tutacak hekim, ihale yöntemiyle özel sektörden bu hizmeti alabilirsiniz. Biz aile hekimlerine de muhtaç olmazsınız. Hafta sonu beni yalnız bulmuşken usulsüz işlerini zorla gördürmeye gelen vatandaşları ne yapacağım, bu istekleri yerine getirmezsem kendimi nasıl koruyacağım. AYrıca sayın bakan nöbetin sadece cumartesiden ibaret olduğunu söylemiyor. Lütfen dürüst olun daha tutarlı açıklamalar yapın. Zorla çalıştırılan sağlık personelinden vatandaşa, Güleryüz tatlı dil de bekleyecek mi siniz. Verilen hizmetin kalitesinden memnun olmayan vatandaş da size oyverecek mi?
0
Cevapla
MESUT ÖZSOY
ALDIĞIMIZ ÜCRETLER EMEKLİLİĞE YANSISIN, YIPRANMA ÇIKSIN , BEN GÖNÜLLÜ NÖBETE RAZIYIM. VERMEDEN ALINMAZ.
0
Cevapla
HAKPEREST
Aile hekimi sistemine geçilirken herkes 5000-6000 tl yi duyunca koşa koşa gitti.Bu sisteme geçilmeseydi herkes acillerde 24 saat usulune göre nöbet tutuyordunuz.Neden şimdi itiraz ediyorsunuz.Bir hekim dışı personel (hemşire,sağlık memuru,att,teknisyen vb.)16 saat veya 24 saat nöbet tutarken iyi gecesi gündüzü ,hafta sonu,bayramı tatili yok bunun için ses çıkarmıyor ve nöbet ücreti saatlik 4,25 tl sizler 8 saat tutacaksınız 64 tl para alacaksın saatlik 8 lira .Peki bu ücret daha fazla olsa bu sefer de herkes nöbet tutma yarışına girerdi.Amaç vatandaşımıza hizmet olması gerekir,ülkemiz yeni Türkiye ufkunda hızla ilerliyor biraz da sizler bu konuda hükümetimize yardımcı olsanız ne olur.Ayrıca bir de yetkili sendika çıkmış aile hekimlerinin bu nöbet sisteminin yanlış olduğunu savunuyor,ey sağlık sen acaba kaç tane aile hekimi sendikalı,senin esas üyelerin hekim dışı personel ağırlıklı biraz da onları düşün,herkesin aldığı maaş ve döner sermaye ortada.Hemşire döner ve maaş= 2500 ,doktor= 10.000 ,aile hekimi= 6000 ne kadar adaletli bir sistem.Acaba sizler sendikacı olarak ne kadar maaş alıyorsunuz? Tahmin ediyorum ki 7000-10000 tl vardır herhalde.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir