Medimagazin logo

Anayasa Mahkemesi'nin 'aşı kararı' ne anlama geliyor?

Anayasa Mahkemesi, anne-baba rızası olmadan çocuğa zorunlu aşı yaptırılmasını Anayasa’ya aykırı buldu. AYM yetkilileri, zorunlu aşı konusunda yasal düzenleme yapılmadıkça rıza dışı aşı yapılamayacağını belirtti.
Anayasa Mahkemesi'nin 'aşı kararı' ne anlama geliyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararını ‘isabetli’ bulduğunu belirten Medimagazin Köşe Yazarı Prof.Dr.Hakan Hakeri tıp hukukunda tıbbi müdahalelerde aslolan rıza olduğunu ve bu yetkinin de çocuklar açısından ebeveyn tarafından kullanılacağını dile getirdi.

Ebeveynin bu yetkisini kötüye kullanması halinde, Çocuk Koruma Kanunu hükümleri gereğince hakimin sağlık tedbiri uygulayabileceğini belirten Prof.Dr.Hakan Hakeri Anayasa Mahkemesi kararını şöyle yorumladı:

“Rutin, genel önleyici aşılar, çocuğun sağlığı bakımından acil ve zorunlu nitelikte değildir. Bu nedenle, ebeveynin bu aşıların uygulanmasını reddetmesi velayet yetkisinin kötüye kullanılması niteliğinde değildir. Dolayısıyla bu çerçevede Medeni Kanun veya Çocuk Koruma Kanunu hükümleri çerçevesinde zorunlu müdahale kararı alınamaz.

Rutin, genel önleyici aşılar kanunla zorunlu olarak öngörülmediği için de, zorla yaptırılamaz. Kanun koyucu bunların yapılmasında zorunluluk görüyorsa, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda diğer bazı müdahaleler açısından yaptığı gibi, bir kanun hükmüyle ve meşru bir amaca yönelik olarak zorunlu tıbbi müdahale hükmü sevk edebilir. Böyle bir hüküm olmadığı müddetçe yapılan zorla müdahaleler, başta Anayasa’mız olmak üzere, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’ne ve ülkemiz tarafından da onaylanan Biyotıp Sözleşmesi’ne aykırılık oluşturmaktadır.

Genel nitelikli Çocuk Koruma Kanunu hükümleri, zorla önleyici nitelikli aşı yapılmasında araç olarak kullanılamaz. Konuya ilişkin açık kanun hükmü olmadığı müddetçe, yapılacak müdahaleler hukuka aykırıdır. Anayasa Mahkemesi de bu görüşlere paralel olarak, Anayasanın 13 ve 17.madde hükümlerini esas alarak, temel hak ve hürriyetlere yapılacak müdahalelerin ancak yasal bir hüküm esas alınarak yapılabileceğine karar vermiştir. Bu karar, bizim yıllardır savunduğumuz, ancak idari mercilerin inatla aksine uygulamaları sürdürdüğü görüşe uygundur”

 

Ülkemizde Zorla Aşı Yapılabilir mi?

anayasa mahkemesi
aşı
aşı kararı
prof.dr.hakan hakeri
Yorum (5)
bulut
bence aşı için ailenin onayı değil, çocuğun onayı alınmalıdır.. dermişim. :)
1
Cevapla
hasan cakir
aşı ebeveyn rızasına bırakılamaz. çocuk ihmaline girer. 66 aylık çocuklar veya daha büyükler de ilkokula da ailelerin rızası olmadan gönderilmesin o zaman.
2
Cevapla
bg
etkinliği kanıtlanmış, yararı belli olan DTB gibi aşıların yapılıp yapılmamasını aile bırakmak diye bişey olamaz. etkinlği tam olimayanlar tartışılabilir. Fakat devlet; mesela kızamık gibi bir aşıya bağlı gelişen sspe gibi hastalıklarda aileye maddi manevi yardım etmesi gerekir. zorunluluk kaldırılırsa da yaptırmadığı için gelişen hastalık ve komplikasyonlarının masrafını hiçbir şekilde ödememesi gerekir. Kabakulak aşısı yaptırmadı, kabakulağa bağlı hastalandı, kısır kaldı; hastane masraflarını vermemesi lazım, kısırlık tedavisi, tüp bebek vb ödememesi LAZIM
0
Cevapla
Dr Melek
Anne babaya bunu anlatmakta zor gel de aşının gerekli birşey olduğunu isin yoksa anlat. Yeni site güzel olmuş sonunda telle rahat girebiliyoruz.
1
Cevapla
Serdar
aşıların hem deneysel hem de istatiksel olarak kanıtlanmı pekçok geri dönülemez zararları vardır..Bu zararlar çocuk daha bebekken kanına enjekte edilirse çoook daha büyük zararları olmaktadır...aşılar zorunlu olması bir yana tamamen yasaklanmalıdır....
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir