Medimagazin logo

Angelina Jolie'nin tercihi kanserden yüzde 94 koruyor

- Cerrahi bir uygulama olan ve memenin içinin tamamen boşaltılması ilkesine dayanan "koruyucu mastektomi" ameliyatı ile meme kanserinden yüzde 85-94 oranında koruma sağlanabiliyor.
 Angelina Jolie'nin tercihi kanserden yüzde 94 koruyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Uzmanlar, özellikle aile öyküsünde meme ve yumurtalık kanseri tehlikesi olan kadınların yüksek risk taşıdığını belirterek, koruyucu mastektomi kararı verebilmek için hastaların mutlaka genel cerrahi, plastik cerrahi, tıbbi onkoloji ve tıbbi genetik uzmanları tarafından birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sühan Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meme kanserinden korunmak için her iki göğsünü aldıran ABD'li oyuncu Angelina Jolie ile gündeme gelen yöntem konusunda değerlendirmede bulundu.

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu ve bilimsel verilere göre 85 yaşına ulaşan her 8 kadından birinde meme kanseri geliştiğini ifade eden Ayhan, aile öyküsünde meme kanseri bulunmasının sağlıklı kişilere oranla hastalığa yakalanma riskini artırdığına dikkati çekti. Ayhan,

"Özellikle anne, anneanne ve kız kardeşlerde erken yaşta meme veya yumurtalık kanseri olması, BRCA 1 ve BRCA 2 gen mutasyonu varlığı ve memedeki süt kanalları içinde bulunan atipik değişiklikler sayılabilir. BRCA 1 ve 2 genlerinin saptanması durumunda, meme kanseri gelişme riski yüzde 60 ile 90 arasında artıyor" dedi.

Kişinin meme kanseri riski taşıyıp taşımadığının anlaşılabilmesi için genetik taramanın yapılabildiğine, ancak bunun oldukça maliyetli bir uygulama olduğuna işaret eden Ayhan, şöyle konuştu:

"Hekimin şüphelenmesi durumunda, kan örneği alınarak genetik laboratuvarlarında yapılan testlerin maliyeti 10 bin TL'yi buluyor. ABD'de bu testlerin bedeli, sigorta şirketleri tarafından ödeniyor. Ülkemizde ise bu testlerin ödenmesi söz konusu değil. Dolayısıyla her kadının bu testleri yaptırması mümkün olmuyor."

-"Memenin içi tamamen boşaltılıyor"-

Meme kanseri gelişme riski yüksek olan kadınlarda, kanserle yüzleşmeden, çeşitli yöntemlerle korunmanın mümkün olduğunu anlatan Ayhan, anti-östrojen ilaç tedavisinin meme kanseri riskini azalttığını ve hastalıksız geçirilen süreyi anlamlı şekilde uzattığını söyledi.

Ayhan, bunun dışında koruyucu amaçla yumurtalıkların alınmasının da BRCA gen mutasyonu tespit edilen kadınlarda meme kanseri oluşma riskini yüzde 53-68 oranında azalttığını ifade etti.

Koruyuculuğu en yüksek olan yöntemin ise "Koruyucu mastektomi" diye isimlendirilen cerrahi bir uygulama olduğunu anlatan Ayhan, mastektomi ameliyatı ile kadındaki memenin içinin tamamen boşaltıldığını belirtti. Ayhan, bu şekilde meme dokuları alındığı için kansere yol açabilecek riskin ortadan kaldırıldığını vurguladı. Yapılan operasyonların başarı oranının yüksek olduğuna dikkati çeken Ayhan, "Araştırmalar, 10 yıllık takiplerde mastektomi ameliyatının kadınları meme kanserinden koruma oranının yüzde 85-94 olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Ayhan, koruyucu mastektomi kararı verebilmek için hastaların mutlaka genel cerrahi, plastik cerrahi, tıbbi onkoloji ve tıbbi genetik uzmanları tarafından birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Memenin boşaltılması sonrasında, meme kaybının yaşanmaması için plastik cerrahlar tarafından anında onarılması gerektiğinin de altını çizen Ayhan, bunun için silikon protezler kullanılabileceği gibi, karın veya sırt bölgesinden doku naklinin de yapılabildiğini kaydetti.

angelina
jolie'nin
tercihi
kanserden
yüzde
94
koruyor
Yorum (3)
gölgelice
Hadi memeyi boşalttık,akciğer ne olacak, mide,kolon, pankreas, kemik, beyin ne olacak?
0
Cevapla
Can Ali Gürgüç
Genel cerrahlar appendektomi'den sonra yeni bir oyuncak buldu.Bilateral mastektomi...Yapması kolay,hastayı yönlendirmek kolay,silikon meme yerleştirmek kolay,vs..Angelina'yı ikna eden doktora dua edin.Bu artist ve sanatçı kısmı,doktor seçmekte üstlerine yoktur.Paran var,gitsene Mayo kliniğe!Cerrah,onkolog ve genetikçi bir araya gelip karar verecekmiş...USA'daki sağlık sigortası şirketleri ödeme yapacak mı?Bekleyip görelim. Akupunktür,fitoterapi sıraya girmiş bekliyor. Bence erkeklerin de 30 yaşından önce tek akciğeri alınsa, akciğer kanseri olasılığı %50 azalır. Evvel Allah histerektomi ve bilateral salping-ooferektomiyi biz hallettik.Saha çok geniş.
1
Cevapla
aydin sinal
Belki Almanyada calisacak olanlari entrese eder:Almanyada meme ca tedavisi,takibi tamamen jinekolojinin sahasidir,5 yil jinekoloji ihtisasindan sonra kadin hastaliklarinda kanser cerrahisi(Almancadan cevirdim komik oldu) adi altinda yüksek ihtisas yaparlar ve büyük hastahanelerde prenatal medizin ve onkologie diye iki bölümde calisirlar.meme ca da ameliyat sonu ilac ve hormon tedavisinide kendileride yapar onkologlar karismazlar,uterus ca dada ayni. ,plastik cerrahi ilede rekonstriktif cerrahi olarak ortak calisirlar.almanya daki ilk zamanlarimda 1970 li yillarin basinda cerrahlarda meme ca ameliyati yaparlardi ama 1980 li yillarda tamamen jinekologlarin eline gecti.Frankfurt goethe üni tip fakültesi jinekologik onkoloji cok meshurdur,kizkardesimde burada ameliyat oldu,ameliyati yapan docent intraoperatif 36 adet frozensection yaptigini söylemisti.belki calismak istiyen ilgilenir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir