Medimagazin logo

Anne adaylarının ilaç kullanımı yüzde 80’i aştı

Araştırmalar, son yıllarda gebelikte ilaç kullanımının iki kat artarak yüzde 80’i aştığını gösteriyor. Doç. Dr. Yusuf Cem Kaplan, her 10 gebeden 8’inin ilaç kullandığını ya da ilaca maruz kaldığını söylüyor. Kaplan, hamilelikte bilinçsiz ilaç kullanımına karşı farkındalık oluşturmayı öneriyor.
Kaynak: ZAMAN
Anne adaylarının ilaç kullanımı yüzde 80’i aştı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Teratojenite Bilgi, Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Doç. Dr. Yusuf Cem Kaplan başkanlığında bir araştırma gerçekleştirildi. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi’nde yayımlanan araştırmada, gebelikte artan İlaç Kullanımına dikkat çekildi. Gebelikte ilaç kullanımı sıklığının ve kullanılan ilaç çeşidinin giderek arttığını belirten Doç. Dr. Yusuf Cem Kaplan, “Yapılan çalışmalarda ülkelere göre değişmekle birlikte gebelerin yüzde 80-90’ının en az bir reçeteli ya da tezgah üstü satılan ilaç kullandıkları bilinmektedir. Gebelerin kullandıkları ilaç çeşidi de geçen yıllar içinde artmıştır. Gebelikte herhangi bir dönemde kullanılan ilaç çeşidi 1976-78 yıllarında ortalama 2,5 iken, 2006-2008 yıllarında bu oran 4,2’ye yükselmiştir.” diyor.

Gebeliklerin yüzde 50’den fazlasının planlanmadan meydana geldiğini aktaran Kaplan, “Bu nedenle de ilk 6-7 hafta anne adayı gebeliğinin farkında olmayabilir ve çeşitli rahatsızlıklar için ilaç kullanmış ya da kullanmaya devam ediyor olabilir. Şu an her 10 gebeden 8’i gebeliği süresince en az bir ilaç kullanmakta ya da maruz kalmaktadır.” ifadelerini kullanıyor.

GEBELİKTE KULLANILAN HER İLAÇ BEBEĞE ZARAR VERMİYOR

İngiltere ve Kanada’da 1957 yılında piyasaya sürülen talidomid kullanımı nedeniyle 10 binden fazla engelli bebeğin dünyaya geldiğini hatırlatan Yusuf Cem Kaplan, aile hekimlerinin hamilelikte ilaç alımı ile ilgili bilgi ve farkındalığının artırılmasını öneriyor. İlaç konusunda toplumda ve sağlık personelinde oluşan yüksek risk algısının yanlışlığına da dikkat çeken Kaplan, şu uyarılarda bulunuyor: “Talidomid faciasından sonra neredeyse her ilaç sanki bebeğe zarar verecekmiş gibi algılanıyor ve bu doğru bir algı değil. Annenin kronik ve bebek üzerinde de olumsuz etkileri olabilecek hastalıklarının olduğu durumlarda (depresyon, astım, romatizmal hastalıklar ve epilepsi gibi) ilaçların kullanılması gerekebiliyor. Önemli olan her gebenin kişiye özel bir şekilde ilaçlarının değerlendirilmesi ve yarar-zarar oranına göre kullanılması. Özetlersek, gebelikte bilinçsizce ilaç kullanılmamalı, ama kullanılan her ilaç da bebeğe zarar vermeyebilir.”

Gebelikte ilaç kullanımıyla ilgili yanlış yüksek risk algısının istenen gebeliklerin gereksiz şekilde sonlanmasına ya da ilaç tedavisi alması gereken bir gebenin tedavisini alamamasına yol açabildiğini kaydeden Kaplan, Teratojenite Bilgi Merkezleri’nin gebe ve emzirme döneminde ilaç kullanımı hakkında hekimlere güncel bilgiler sağladığını aktarıyor.

anne
adaylarının
ilaç
kullanımı
yüzde
80’i
aştı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir