Medimagazin logo

Apendektomiden önce USG yararlı mı?

Yapılan bir çalışmada, ameliyat öncesi uygulanan USG’nin negatif eksplorasyon oranına etkisi araştırıldı. Araştırmada akut apandisit tanısını kesinleştirmek için USG uygulanmasının, negatif eksplorasyon oranını azaltmada etkisi gösterilemedi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - DR.İBRAHİM ERSOY
 Apendektomiden önce USG yararlı mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Apendektomi, genel cerrahi kliniklerinde en sık uygulanan acil cerrahi girişim. Akut apandisit nedeni ile yapılan apendektomilerde negatif eksplorasyon oranı ise yüzde 15-33 arasında değişiyor.

 

Akut apandisit tanısını doğrulamada ultrasonografi (USG)nin hassasiyeti yüzde 55-96, özgüllüğü ise yüzde 85-98 arasında değişiyor.

 

Muş Devlet Hastanesinde yapılan bir çalışmada, ameliyat öncesi uygulanan USG’nin negatif eksplorasyon oranına etkisi araştırıldı. Apendektomi uygulanan 259 hastanın dosyaları geriye yönelik incelendi. USG uygulanan 182 hasta ve uygulanmayan 77 hasta çalışmaya dâhil edildi.

 

Ameliyat öncesi USG uygulanan 182 hastada negatif eksplorasyon oranı yüzde 18,7, ameliyat öncesi USG uygulanmayan 77 hastada negatif eksplorasyon oranı yüzde18,2 olarak bulundu.

 

USG uygulanan grupta radyolojik olarak apandisit tanısı konan 128 hastadan 20’sinde histopatolojik olarak apandisit saptanmadı; yine radyolojik olarak apandisit tanısı konulmayan 54 hastadan 40’ının histopatolojik incelenmesi apandisit ile uyumlu bulundu.

 

Sonuç olarak, Muş Devlet Hastanesinde akut apandisit tanısını kesinleştirmek için USG uygulanmasının, negatif eksplorasyon oranını azaltmada etkisi gösterilemedi.

 

Nezih Akkapulu ve arkadaşları tarafından yapılan çalışma, “The Journal of Academic Emergency Medicine”de yayımlandı.

apendektomiden
önce
usg
yararlı
mı?
Yorum (17)
rd
bu çalışmayı usg'yi yapan radyologların kalitesi de etkilemiş olabilir mi?
0
Cevapla
aydin sinal
almanyada cocuklarda rutin yapilir diye bilirim
0
Cevapla
K.y
Yani bunca yıldır tüm dünyada uygulanan uygulamaları bir kenara bırakalım da Muş devlet hastanesinde yapılan tek araştırmayı dikkate alalım. Öyle mi? Mezenterik lenfadenitlerin çoğunda apendiks duvarı kalınlaşır. Apendiks duvarındaki lenfoid folliküller 11 MHz probla tek tek görülür. Bazen apendiks çapıda artar ama apandisit demek için rijiditeyi mutlaka görmek ve enflamasyona bakmak, gerekirse Doppler yapmak gerekir. Hatta bu konuda MR çalışmaları bile varken USG ye gerek yok demek şüpheli. Başka çalışmalarla desteklemeli. Ultrasonun her operasyon öncesi yapılmasında hiç bir sakınca yoktur. Ancak şunu anlayabiliyorum. Gündüz yeterince yoğun zaman baskısı ile çalışan radyologlar her gece icaben çağırılırsa bu sorun oluyor. Radyoloji artık icap la yapılacak bir branş değildir. Artık ultrason klinisyenin steteskopu olmuşken bu çağda 3 vardiya 3x8 24 saat kesintisiz çalışmalıdır. Ya da klinisyenlere ultrason öğretilmelidir.
0
Cevapla
m.şermet
negatif eksplorasyon oranının fazla olduğunu düşünüyorum.asıl merak edilecek konu bu negatif çıkan yaklaşık 50 hastada ne çıktığı ve nasıl tanı konulacağı olmalıdır.farklılığı bu yaratırdı diye düşünüyorum.
0
Cevapla
aydin sinal
Sayin k.y.yorumunuzdan Türkiyede sonografinin sadece radyologlar tarafindan yapildigi ni anladim ,büyük ayip ve egitim eksikligi,Almanyada her klinik kendi yapar ,hatta ambulans arabalarinda seyyar sonografi cihazi EKG gibi rutindin.Anestesizede regional anestesiler sonografi ile yapilir,agir risiko hastalarda osefagus dopler sonografi EKG gibi rutindin,anestesi kontrol eder.Daha ben hastahanelerde radyolojinin sonografi yaptigini duymadim,görmedim.Elestri degil bir bilgi olsun diye yaziyorum,dahiliye,cocuk,cerrahi branjlar gibi uzmanlik ihtisaskataloglarinda en az 200 sono yalniz yapmis ve rapor yazmis diye mecburiyet vardir
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir