Medimagazin logo

Artık sertifikası olan herkes defibrilatör kullanabilecek

Yetkili sağlık personelince ani müdahalelerde uygulanan otomatik kalp şok cihazları, "İlkyardım Yönetmeliği" kapsamında, ilk yardım sertifikası olan vatandaşlar tarafından da kullanılabilecek.
Artık sertifikası olan herkes defibrilatör kullanabilecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hayatta Kal Derneği Başkanı Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşam kurtarma zincirinde otomatik kalp şok cihazlarının doğru kullanımının, hastanın yaşama döndürülmesi için önemli olduğunu söyledi.

Hastanın hayata döndürülmesi için yaşam kurtarma zincirine harfiyen uyulması gerektiğini vurgulayan Vural, "Hastane dışında 100 bin kişi ani kalp durması sonucu hayatını kaybetmektedir. Otomatik kalp şok cihazlarının etkin kullanımı halinde yılda 30 bin insan hayata döndürülebilir" diye konuştu.


"Yaşam kurtarma zinciri, dört halkadan beşe çıktı"

Vural, hastane dışındaki kalp durmalarında ölüm sürecinin 3 dakika sonra başladığını, 12 dakika sonra ise kişinin hayatını kaybettiğini, bu nedenle hastanın durumunun hızlıca tanımlanması ve 112'ye bildirilmesinin hayati önem taşıdığını aktardı.

Yeni "İlkyardım Yönetmeliği"nin yürürlüğe girdiğini ve böylelikle Türkiye'nin de ilk yardım konusunda artık batı normuna ve gelişmiş ülkeler seviyesine yaklaştığını dile getiren Vural, şunları anlattı:

"Yeni yönetmelikle yaşam kurtarma zinciri, dört halkadan beşe çıktı. Yeni yönetmeliğe göre, artık ikinci halkadan sonra otomatik kalp şok cihazları denilen cihazları, sağlık çalışanı olmayan fakat ilk yardım eğitimi almış vatandaşların da uygulamasına izin veriliyor. Yani yönetmeliğe göre, artık ambulans gelmeden hastanın kalbini yeniden çalıştırabilecek. Bu cihazları sertifika sahibi vatandaşlarımız da kullanabilecek."

Vural, ani kalp durmalarında 13 yaş ve üzerinde sadece kalp masajının yeterli olabileceğine dikkati çekerek, uygulamanın ambulans gelinceye kadar sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

Otomatik kalp şok cihazlarının kullanımının çok kolay olduğunu ve cihazın hastanın durumuna göre yol haritası çizdiğini belirten Vural, "Kalp krizi geçiren vatandaşa müdahale eden kişinin görevi, bu cihazı hastanın yanına getirmek, elektrotları göğüs bölgesine yapıştırmak ve ondan sonra cihazın yönlendirmelerine göre işlemi uygulamak oluyor. Eğer kalp krizi geçiren vatandaşa elektroşok uygulanacaksa zaten kararı cihaz veriyor" diye konuştu.

Vural, bu durumda uygulanan kalp masajının hastaya sadece zaman kazandırdığını dile getirerek, cihazın doğru ve zamanında uygulamasıyla hastanın kalbinin çalıştırabildiğini söyledi.

"18 saatlik ilk yardım eğitimi gerekiyor"

Doç. Dr. Mutlu Vural, hastaya yapılan kalp masajıyla beyne oksijen gönderildiğini belirtti.

Böylece 20-30 dakikaya kadar beyin ölümünün geciktirilebildiğini ifade eden Vural, şöyle konuştu:

"Bu sırada ambulansın yetişmesi mümkün oluyor. Elektroşok cihazıyla kalp yeniden çalıştırılmış oluyor. Zaman ne kadar fazla geçerse bu cihazın kalbi yeniden çalıştırma olasılığı azalıyor. Beynin hasar görme ihtimali de o kadar artıyor. Bu yüzden gelişmiş ülkelerde bu görev, yıllar önce topluma verildi. Ülkemizde 18 yaşını aşan, ilk yardım sertifikası alan kişiler de otomatik kalp şok cihazlarını kullanabilecekler. Bunun için 18 saatlik ilk yardım eğitimini almak gerekiyor. Bazı eğitim merkezleri ve dernekler, ücret karşılığı bunu veriyor. Sağlık müdürlükleri de sınırlı sayıda kişiye bu eğitimi ücretsiz verebiliyor."

Vural, dernek olarak internet üzerinden yayın yapan "Acil TV" projesiyle bu konuya dikkat çekip, toplumda farkındalığı arttırmak istediklerini kaydetti.

artık
sertifikası
olan
herkes
defibrilatör
kullanabilecek
Yorum (1)
bozeren
ollleeeyy!! yaşşassınn!!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir