Medimagazin logo

Asılsız aşı karşıtlığı 'salgını'

Çocuklarına sağlıksız diye aşı yaptırmak istemeyen ailelere ABD’de görevli Dr. Işıl Arıcan’dan uyarı geldi: Bu temelsiz kampanyalar yüzünden ABD’de bile kızamık, boğmaca gibi ölümcül salgınlar başladı!
Kaynak: STAR - Özlem Yurtçu Karabulut
Asılsız aşı karşıtlığı 'salgını'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ordu’da görev yapan Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayyayla ile eşinin ikiz bebeklerine ‘sağlığa zararlı olduğu’ gerekçesiyle aşı yaptırmak istememesi ve mahkemenin bebeklere sağlık tedbiri uygulanması talebini reddetmesi üzerine aşı tartışmaları yeniden alevlendi. Sağlık Bakanlığı aşılarda iddia edildiği gibi timerosal (civa) bulunmadığı ve aşıların yıllardır güvenle bebeklere uygulandığını açıklarken bir itiraz da ABD Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde Tıbbi Bilişim Direktörü Dr. Işıl Arıcan’dan geldi. Kurduğu www.yalansavar.org adlı sitede 2010’den beri aşılar hakkında geniş çaplı araştırma makaleleri yayınlayan Dr. Arıcan “Konu sansasyonel olduğu için ilgi görmesi normal. Ancak en büyük zararı çocuklar görüyor. Son yıllarda aşı karşıtı bu temelsiz kampanyalar yüzünden Amerika gibi gelişmiş ülkelerde dahi kızamık, boğmaca gibi bazı ciddi ve ölümcül bulaşıcı hastalık salgınları başladı” uyarısında bulundu.   Aşıların otizme neden olduğu iddiası ilk kez 1998’de İngiliz hekim Dr. Andrew Wakefield tarafından ortaya atıldı.

 

İddialara klinik yalanlama

2004’te Wakefield’in doktorluk lisansı elinden alındı. Çünkü sadece 12 çocuktan oluşan klinik çalışmasının bilimsel olmadığı ispatlandı. Kendi geliştirdiği bir kabakulak aşısını piyasaya sürebilmek için doğruları saptırdığı ortaya çıktı. Benzer iddiaları ortaya atan Amerikalı Dr. David Gerier ve oğlu Dr. Mark Gerier’in de yasa dışı bir şekilde otizmli hastalar üzerinde bir ilaç denemesi yaptıkları anlaşıldı. Foyaları ortaya çıkan baba oğulun 2011’de doktorluk lisansları iptal edildi ve ağır cezalara maruz kaldılar. Dr. Işıl Arıcan, aşı ve otizm iddialarının ortaya çıkmasından sonra Danimarka’da 500 bin, Kanada’da 28 bin, Finlandiya’da 1.8 milyon çocuğu kapsayan çok geniş kapsamlı bağımsız birçok çalışma yapıldığını ama aşı ile otizm arasında anlamlı bir ilişki saptanamadığını vurguladı.

 

YILDA 2.7 MİLYON BEBEK ÖLÜR

Muhtelif aşı karşıtı web sitelerindeki bulaşıcı hastalık oranlarının aşılardan önce düştüğü ve aşıların etkisiz olduğunu iddia eden grafiklerin de ‘hileli’ olduğunu belirten Dr. Işıl Arıcan, “Verilerle istedikleri gibi oynayıp bunu da grafiklerle ortaya koyduklarını iddia ediyorlar. Ayrıca çocuğun bu hastalıkları geçirmesi gerektiği iddiaları var ki basit bir kızamık dedikleri hastalıkta hastaların yüzde 20’sinin hastanede yatarak tedavi görmesini gerektirecek ciddi tablolar oluşuyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre aşılama yapılmadığı taktirde yılda 2.7 milyon çocuğun kızamıktan ölmesi söz konusu. ‘Aşı olmak bireysel bir karardır’ görüşüne katılmıyorum. Çünkü bu karar toplumu da etkiliyor. Aşılama, hastalık yayılmasına karşı bir bariyer” uyarısında bulundu.

 

SÖMÜRÜYLE LOBİ YAPILIYOR

“Aşılanma oranları arttıkça otizmli çocuk sayısı da artıyor, demek ki aşılar otizme neden oluyor” argümanına da değinen Dr. Işıl Arıcan, şu uyarılarla sözlerini noktalıyor: Bilim insanlarına göre bu artışın bir nedeni, daha önce tanı konamayan hafif otizm vakalarının da artık tanınabiliyor olması. Amerika Pediatri Akademisi (AAP) ve Amerika Halk Sağlığı Enstitüsü 2001’de grip aşısı haricindeki aşılardan civa yani timerosal’ı çıkardılar. Buna rağmen otizm sıklığı azalmadı. MMR aşısı ve timerosal iddiaları fos çıkınca, aşı karşıtı lobi ‘toksik etki’ kalesine sığındı. Ama ne bu maddelerin ne olduğu, ne de ne şekilde zararlı oldukları konusunda bir veri sunamadılar. Aşı karşıtı lobi, bilimsel kanıtsız duygu sömürüsü dolu fotoğraflarla insanları endişeye sürüklüyor.

dr. işıl arıcan
aşı
komplo teorisi
aşı karşıtlığı
Yorum (12)
aydin sinal
yazdim tekrar yaziyorum:dünyanin en zengin adami,microsft un kurucusu,sahibi Bill Gates ve karisi bir vakif kurdular bu vakfa 60 milyar dolar hibe ettiler,nedir bu vakifin amaci? dünyada asi olmayan cocuk birakmamak,ilk önce afrikada cocuklarda asi kampayasini baslattilar sonra orta-güney amerika ,uzak dogu sirada. Demekki anti imfung Türk profosörlere göre Bill Gates kandirildi parasini car cur yapmak icin dünya asi kampayasi mi baslatildi? Bir seyi konusurken lütfen destekli olsun,bir kac litaratürle bu is olmaz. Thiomersan bütün flakonlarda vardir,zararli oldugu ispat edilememistir.Olmasa nemi olur ilac mikropludur. Vucut icin en zararli madde chemoterapik maddelerdir sadece belli türdeki kanser hücresini yok eder ama bütün kanserlerde chemotherapie yaparsiniz,neden?cünki elinizde baska bir silah yok.Bir pandemi virus vakalarinda elinizdeki yegane silah zamaninda yapilmis asilamadir,belki ilerde daha baska yollar bulunur ama simdi bunu yapmaya mecbursunuz.Not:Kuzey amerika,Almanyada 6 yasina kadarki cocuklari asilamada Thiomersan siz veya minimal ihtiva eden asilar kullanilmasi öngörülüyor.bunun tartismasi hala yapiliyor rutin degildir.
0
Cevapla
Alişan Yıldıran, Prof. Dr.
Ana dili Türkçe olan, Nazik Erik, Samiha Ayverdi, Nihad Sami Banarlı gibi Türkçe ve edebiyat üstadlarından ders almış biri olarak, medimagazin’de önemli işareti ile girilen [Asılsız aşı karşıtlığı ‘salgını’] başlığı çok ilgimi çekdi doğrusu. Salgın mı asılsız (tırnak içinde olduğuna göre), aşı karşıtlığı mı (ne demekse) yoksa aşı karşıtlığı salgını mı? Karşıt sözlük anlamı diye tarandığında ‘zıt’ olarak verildiğine göre aşı zıttı, aşı olmayan nesne anlamına mı gelmekdedir? Yoksa ABD’de kullanılan Antivac kelimesi mi kastedilmekdedir? Herhalde bu sonuncusu olsa gerek. Yoksa aşı muhalifi (benzemeyen, aynı düşünmeyen) veya muarızı (karşı duran, istemeyen) denilmek isteniyor, gördünüz mü zavallı türkçe nasıl bilim dili olmakdan çıkarılmış? Mezkur haber ile geçdiğimiz günlerdeki savcı bey olayı ve bendenizin ve Ahmet Rasim hocanın kaleme aldığı yazılar hatıra geliyor elbette. Peki savcı bey ne yapmış, biz ne yazmışız; okuduğumuz zaman aşıların risk ve zararlarına, zorla yapılmasının doğru olmadığına dikkat çekmişiz, önerilerde bulunmuşuz (1, 2, 3). Sayın Işıl Arıcan kim diye google hazretlerine sorduğumuzda aldığımız cevap “Gündelik hayattan sayıklamalar” başlığı ile kısaca “Aslen İzmir’liyim. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra, bir süre aktif hekimlik yaptım. Daha sonra İstanbul’a yerleştim ve sağlık sigortası sektöründe yöneticilik yaptım. 2008 yılında ise, eşim Cüneyt Özdaş ile birlikte tası tarağı toplayıp Amerika’ya yerleştik. Burada, Sağlık Yönetimi üzerine yüksek lisansımı tamamladım. Ardından, San Francisco Bay Area’da proje yönetimi, sağlıkta kalite ve sağlık bilişimi üzerine danışmanlık yaptım ve araştırma görevlisi olarak çalıştım. 2014 yılı Ekim ayında beri, Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde klinik uygulamalardan sorumlu bilgi işlem direktörü olarak çalışıyorum” şeklinde verilmiş (4). Şimdi değerli medimagazin editörlerine sormak istiyorum, çocuk sağlığı ve hastalıkları, enfeksiyon, aile sağlığı, halk sağlığı, koruyucu tıp, immünoloji-allerji, viroloji, mikrobiyoloji, vaksinoloji bilim dallarının hiç birinde uzmanlığı olmayan, pubmedde, web of science'da bir tek yazısı olmayan bir hanımefendinin açıklamalarını velev ki doğru bile olsa hangi saik ile “önemli”ve “ABD’de görevli” başlığı altında yayınlamayı uygun gördünüz? Aydın Sinal Bey’e isabetli yorumu için teşekkür ederim. (1) http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/06/25/yazilar/elestirel-yazilar/saglik-sistemi/asi-tartismasindan-ne-sonuc-cikti/ (2) http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/06/25/misafir-yazar/cocukluk-cagi-asi-takvimi-iki-yastan-sonraya-cekilmelidir/ (3) http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/06/23/bir-tavsiye/hekimler-gercegi-soylemiyor/ (4) http://isilarican.com/blog/
0
Cevapla
Aydin orhan
İlk defa aydin sinalle hemfikirim. Sayın Prof. Dr.A.R.K. da umarım bu haberi okur. Not: bu haber ana sayfada neden bu kadar geri sıralarda , oysa günün haberi.
1
Cevapla
özlem karabulut
merhaba haberde adı geçen ışıl arıcan'ın aşılar hakkındaki detaylı ve gayet bilimsel metodolojiye uygun verilerle desteklediği yazılarını, haberde adı geçen bloğundan rahatça okuyabilirsiniz ancak bir konuda ben de izninizle görüşümü belirtmek isterim ki, bu haberde konuşan doktoru eleştirirken karşıt tez, ispat olarak verdiğiniz linklerde sözü geçen hocamız da ne immunolog, ne epidemiyolog ne de çocuk doktorudur. kendi branşında başarılı bir göğüs hastalıkları uzmanıdır, yabancı yayınları yorumlayarak bizlere bu bilgileri sunmaktadır. sayın ışıl arıcan da konuyla ilgili tıbbi verileri sunarak bu konudaki görüşlerini şekillendirdiği için, haberdeki bilgilerin bu şekilde bir küçümsenmeyi hak ettiğini düşünmüyorum. matbu basında, internet medyasındaki gibi sınırsız bir alan olmadığı için konuyu en öz haliyle vermek zorundayız, o nedenle grafikler, veriler, atıflarla dolu bir yazı olmasını bekleyemezsiniz; en nihatyetinde medikal bir yayın değiliz. merak edenler için haberde ilgili web sitesinde zaten bahsedilmiştir. oradaki üç bölümlük yazıyı okumadan, adı geçen doktorla ilgili sadece küçük bir info yazısından hareketle gelip burada eleştiride bulunmayı çok da etik bulmuyorum açıkçası. amacım haberin ya da ışıl hanım'ın savunmasını yapmak kesinlikle değildir (doğruluğuna inanmasam o röportajı zaten yapmazdım, o nedenle savunmaya ihtiyaç olduğunu sanmıyorum) ancak eksik veriyle bu şekilde değerlendirmelerde bulunmak hem iyi niyetimize hem de emeğimize saygısızlık gibi geliyor. bir de başlık ile ilgili eleştiriniz için de açıklama yapayım; matbu basında sayfa düzeni diye bir şey vardır ve sayfalarda görsel kaygılar da olduğu için bazen başlıklar sayfanın formatına uygun hale getirilir. bunun için elden pek fazla bir şey gelmiyor. dijital medyadaki gibi istediğimiz uzunlukta başlıklar atıp istediğimiz kadar uzun yazılar yazamıyoruz. ilk paragrafı okuduğunuz an zaten başlıktan hangi anlamın çıkacağı da gayet bellidir. son olarak; ilgilenenler için, ışıl hanım'ın aşılar ile ilgili araştırmalarını uzun uzun kaleme aldığı ilgili linkler not: her bölümün en altında tıpkı ahmet rasim hocamızın yaptığı gibi uzun bir kaynakça listesi de var, merak edenler o makaleleri de detaylıca okuyabilir. saygılarımla... 1- http://yalansavar.org/2011/10/11/asilar-ve-komplo-teorileri-bolum-1-asilar-bulasici-hastaliklar-ve-bagisiklik-sistemimiz/ 2- http://yalansavar.org/2011/11/17/asilar-ve-komplo-teorileri-bolum-2-dr-andrew-wakefield-ve-asi-karsiti-hareket/ 3- http://yalansavar.org/2012/01/19/asilar-ve-komplo-teorileri-bolum-3-asi-karsiti-iddialar-ve-yanitlari/
0
Cevapla
Isil Arican
Dr. Alisan Bey, Yorumunuzda, yukarıdaki makalede aşıların etkinliği ve herhangi bir sağlık tehdidi yaratmadığına ilişkin açıklamada, gazeteci arkadaşların benimle röportaj yapmasını eleştirmiş ve viroloji veya benzer uzmanlığım olmadığı için bu konuda görüş belirtmemi uygun bulmamışsınız. Keske Google hazretlerine biraz daha sorarak sadece günlük hayat hakkındaki fikrilerimi ve yemek tariflerimi yazdığım kişisel bloguma degil, aşılarla ilgili bilimsel literatür taraması ve kaynaklarla derlediğim Yalansavar sitesinde yer alan makalelerime ve Açık Bilim dergisindeki yayınlanan yazılarıma da baksaydınız. (1) (2) (3) (4) (5) Bilim insanları olarak elbette uzman görüşlerine değer veriyoruz, vermeliyiz. Ancak belirtmek gerekir ki, tek bir uzmanın (kim olursa olsun) görüşlerini doğru sayıp benimsemek hepimiz için tehlikelidir ve bizi Bir Bilen Safsatasına (6) iter. Bir akademisyen olarak siz de katılırsınız diye tahmin ediyorum, önemli olan şey bireylerin fikirleri değil bilimsel konsensustur. Benim bu söyleşide bahsettigim ve daha önce defalarca kaleme aldığım görüş ve sonuçlar kendi bireysel fikirlerim olmayıp tamamı kaynak ve referans içeren kapsamlı literatür taramaları ve bu konuda gerek akademi gerek tıp dünyasında varılan konsesus (fikir birliğini) içeriyor. Yorumunuz benim bu konuda yetkin olmadığımı ispatlama ve makaledeki Türkçe kullanımı eleştirisi üzerine kurulu olduğu için söylediklerime içerik olarak bir itirazınız olup olmadigini tam anlayamadım. Eğer içerik hakkında bir itirazınız varsa, kişiler ve ünvanlar uzerinden değil, veriler ve kanıtlar uzerinden tartışmaya memnuniyetle hazırım. Saygılarımla Dr. Işıl Arıcan (1) Aşılar ve Komplo Teorileri-1 http://yalansavar.org/2011/10/11/asilar-ve-komplo-teorileri-bolum-1-asilar-bulasici-hastaliklar-ve-bagisiklik-sistemimiz/ (2) Aşılar ve Komplo Teorileri - 2 http://yalansavar.org/2011/11/17/asilar-ve-komplo-teorileri-bolum-2-dr-andrew-wakefield-ve-asi-karsiti-hareket/ (3) Aşılar ve Komplo Teorileri - 3 http://yalansavar.org/2012/01/19/asilar-ve-komplo-teorileri-bolum-3-asi-karsiti-iddialar-ve-yanitlari/ (4) Çocuk felcinin önlenemeyen dönüşü http://www.acikbilim.com/2014/01/dosyalar/cocuk-felcinin-korkutucu-donusu.html (5) Bilim Kazanı - Aşılar http://bilimkazani.org/2015/02/04/bolum-33-asilar/ (6) Bir Bilen Safsatası http://yalansavar.org/2012/07/09/bir-bilen-safsatasi/
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir