Medimagazin logo

Bakımsız medikal cihazlar teşhis ve tedavi için risk oluşturuyor

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Biyomedikal Kalibrasyon ve Uygulama Merkezi (BKUAM) Müdürü Doç. Dr. Muhammet Uzuntarla, evlerde ve hastanelerdeki bakımsız medikal cihazların teşhis ve tedavi için risk taşıdığını belirterek, "Bir rahatsızlığın tanısı ve tedavisinde yüzde 40 doktorun bilgi ve tecrübesinin, yüzde 60 ise kullandığı medikal cihazların payı olduğundan, bunların sağlıklı şekilde çalışması için bakımlarının düzenli yapılması gerekmektedir" dedi.
Bakımsız medikal cihazlar teşhis ve tedavi için risk oluşturuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uzuntarla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite bünyesinde kurulan merkezin Batı Karadeniz'de tek olduğunu, kamu ve üniversite hastanelerinin yanı sıra aile ve halk sağlığı merkezlerinde kullanılan medikal cihazların bakım ve kalibrasyonunu yaptıklarını söyledi.

Zonguldak'ın yanı sıra Karabük, Kastamonu, Çankırı, Bartın, Düzce, Bolu, Sakarya ve Kocaeli'ye kadar hizmet verecekleri bilgisini paylaşan Uzuntarla, "Daha önce sağlık kuruluşları, bu bakım ve kalibrasyonları İstanbul'da bulunan özel şirketlere yaptırıyordu. Artık böyle bir sıkıntı olmayacak. Merkezimizde tüm cihazların kalibrasyonunu yapıyoruz" diye konuştu.

Hastanelerde kullanılan medikal cihazlara belli periyotlarla bakım yapılması gerektiğine dikkati çeken Uzuntarla, şunları kaydetti:

"Hastalıkların teşhis ve tedavisinde doktorlara yardımcı olan en önemli unsur, hastanelerdeki medikal aletlerdir. Bir rahatsızlığın tanısı ve tedavisinde yüzde 40 doktorun bilgi ve tecrübesinin, yüzde 60 ise kullandığı medikal cihazların payı olduğundan, bunların sağlıklı şekilde çalışması için bakımlarının düzenli yapılması gerekmektedir. Bir tansiyon aletinin doğru ölçüm yapıp yapmadığı, diğer cihazlardan sağlıklı veriler alınıp alınmadığı çok önemli. Kalp rahatsızlığı olan kişinin verilerini elektrokardiyografi cihazı doğru göstermiyorsa, doktor ve sağlık personeli yanılabilir. Hasta 'sende bir şey yok' denilip eve gönderilebilir. Sağlık alanında direkt insan sağlığını ilgilendiren cihazlarda yaşanacak problemler can kayıplarına neden olabilir."

- Denetimler, Sağlık Bakanlığınca yapılıyor

Uzuntarla, medikal cihazların bakım süresinin 3 ay ile 1 yıl arasında değiştiğine işaret ederek, "Örneğin, tansiyon aletlerinin altı ayda, elektrokardiyografi cihazının ise üç ayda bir kalibrasyonu yapılmaktadır. Hastanelerdeki cihazların periyodik bakımlarını hastane yönetimi takip etmek zorundadır. Sağlık Bakanlığı, dönem dönem bunun denetimini yapıyor. Cihazlarda kontrol mühürleri yoksa ilgililere idari cezalar uygulanıyor" ifadesini kullandı.

Hastane dışında kullanılan medikal cihazların da bakımına değinen Uzuntarla, "Evlerdeki tansiyon ve şeker ölçümü yapılan medikal cihazların da bakımının ilgili merkezlerde 6 ayda bir yapılması ihmal edilmemelidir. Aksi takdirde yanlış müdahaleler, üzücü sonuçlara yol açabilir" dedi.

bakımsız
medikal
cihazlar
teşhis
ve
tedavi
için
risk
oluşturuyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir