Medimagazin logo

'Bal tüketimi kanser hücrelerinin çoğalmasına yol açabilir'

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kolaylı, kanser hastalarını bal tüketimine karşı uyararak, balın içeriğindeki şekerin zararlı hücreleri çoğaltabileceğini belirtti.
'Bal tüketimi kanser hücrelerinin çoğalmasına yol açabilir'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, kanser hastalarını bal tüketimine karşı uyararak, balın içeriğindeki şekerin zararlı hücreleri çoğaltabileceğini belirtti.  

Kolaylı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zengin bitki örtüsüne sahip Türkiye'de birçok bal türünün üretilerek tüketicilere ulaştırıldığını söyledi.

Son yıllarda bal tüketiminde önemli artış yaşandığına işaret eden Kolaylı, "Bir kaşık bal, günlük enerji ihtiyacımızı karşıladığı gibi vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Bilimsel çalışmalarımızda balın solunum yolu, mide rahatsızlıkları başta olmak üzere yara ve yanıkların tedavisindeki etkilerini saptadık. Özellikle karaciğer hastalıklarında da etkili olduğunu görüyoruz" dedi.

Kolaylı, kanser hastalarının kendilerine ulaşarak hangi bal türünün tüketilmesinin iyi olacağı konusunda görüş istediklerini belirtti. Bu konuyu bir TÜBİTAK projesi çerçevesinde incelediklerini belirten Kolaylı, şunları söyledi:

"Yaptığımız yapay kanser çalışmalarında, balın kanser hücrelerinin çoğalmasına yol açtığını gördük. Bunun sebebi içeriğindeki şekerden kaynaklanmaktadır. Kanser hücreleri enerji kaynağı olarak şekeri tercih eder, buna bağlı olarak da zararlı hücreler büyür ve çoğalır. Dolayısıyla kanser hastalarının şekerden uzak durmaları hastalığın seyri açısından daha faydalı olacaktır."

Bal yerine propolis ve polen tercih edilmeli

Prof. Dr. Kolaylı, kanser hastalarına bal yerine propolis (arıların değişik bitki ve ağaç kabuklarını çiğneyerek elde ettikleri macuna bazı enzimlerini eklemeleriyle ortaya çıkan ürün) ve polen gibi şekerden uzak arı ürünlerini tüketmelerini tavsiye etti. Kolaylı, araştırmalarda bu ürünlerin bazı kanser türlerine karşı etkili olduğunu gözlemlediklerini vurguladı.

Arı ürünlerinin saklama koşullarının en az sağlayacakları fayda kadar önemli olduğuna dikkati çeken Kolaylı, "Tüketiciler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı ve etiketli ürünleri tüketmeye özen göstermeli. Özellikle alkolde çözünen propolisler sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir, su bazlı propolisler tercih edilmeli" diye konuştu.

'bal
tüketimi
kanser
hücrelerinin
çoğalmasına
yol
açabilir'
Yorum (4)
Buğra okşaşoğlu
Bu araştırmayı bir bilim adamı yapmış ve açıklıyormuş. Türkiyede bilimin geldiği hale bak. Herkes bilir ki kanser hücresi aradığı enerjiyi her şekilde bulur. O halde kanser hastalarını kaşektik yapalım kanser hücresi de şeker bulamayıp hok olsun. Mantık bu mu ya da bu ülkede prof. payesi almak bu kadar kolay mı? Yuh diyorum...
1
Cevapla
bigmücahid2002
İnanılmaz bir cehalet , hem de profesörden ! Yahu şeker herseyde var. Bal gibi kıymetli bir besin var mı? Tam bir mucize ; tabi ki dozunda almak şartıyla
0
Cevapla
Dr Hakan
Kanserin enerji kaynağı olarak şekeri kullandığını hepimiz biliyoruz. PET CT de de bu mantıkla radyoaktif işaretli şeker verilerek bu şekerin yoğun olduğu bölgelere BT çekilerek varsa buralardaki tümörler gösterilebilir, ancak 1 cm altındaki kitlelerde gösteremeyebilir. Ya da yalancı pozitiflik de olabilir. Kanserli hasta eğer onkolojik cerrahi prensiplere uygun yeterli bir kanser cerrahisi+kth+rth almışsa yani vücudunda kanser yoksa bu hastaları besleyebiliriz. Ancak inoperabl ve vücudunda kanser bulunan hastaları kaşektik tutmak ve hastanın da yaşlı olması halinde yaşam sürelerinin uzadığı bilinmektedir. Bu durumdaki hastaları beslerseniz aslında tümörü beslersiniz, işte klasik herkesin bildiği şeyler, tartışılacak bir tarafı yok. Herkese iyi bayramlar...
0
Cevapla
Cevdet yorulmaz
Şunu belirtmekte fayda görüyorum karbohidrat bütün kanserlerde tetikleyici olduğunu kanıtlayalı 20 sene oldu. Özellikle doğal baldan az miktar yemekte sakınca olmayabilir ama kalori her zaman tehlikeli.Yeni bir çeşit onkolojik tedavide sıfır şekerle kemoterapi ile berabe ruygulanıyor bunuda belirtmiş olayım
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir