Medimagazin logo

Beyin ameliyatında duygu dolu anlar / VİDEO

İstanbul’da, beyninde tümör olan bir anne, ‘Uyanık Kraniotomi’ ameliyatı esnasında, oğluna ve eşine görüntülü mesaj aracılığıyla seslendi. Oğlu, Egemen’e “Bu halde bile derslerini düşünüyorum” şeklinde mesaj gönderen anne, eşine de, “Serkan seni çok seviyorum” diyerek seslendi. O halde bile oğlunu düşünen anne, ameliyathanedeki doktorlara duygu dolu anlar yaşattı.
Beyin ameliyatında duygu dolu anlar / VİDEO
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde yaşayan Müşerref Ç., beyninde bulunan tümör sebebiyle İstanbul’a tedavi olmaya geldi. Özel bir hastanede muayene olan Müşerref Ç., ilk tetkiklerden sonra ameliyata alındı. ‘Uyanık kraniotomi’ yöntemiyle ameliyat olan hasta, operasyonun 40 dakikalık kısmını uyutulmadan geçirdi.

 

Operasyon sırasında Müşerref Ç., ameliyatı gerçekleştiren ekibe duygu dolu anlar yaşattı. İlk olarak doktorlar tarafından hayati belirtileri kontrol edilen Müşerref Ç.’nin o anları an ve an kameraya kaydedildi. Daha sonra ameliyat esnasında oğluna seslenen Müşerref Ç., “Egemen’im seni çok seviyorum. Derslerini yap. Bu haldeyken bile derslerini düşünüyorum” dedi. Doktorunun, “Eşine de bir şey söyleyecek misin? Sorusu üzerine eşine seslenen anne, “Serkan’ım ne yapıyorsun. Sıkılmıştır o şimdi. Ben gayet iyiyim. Merak etme” diyerek el salladı.

 

 

“ANNE HER ZAMAN ANNEDİR”
Ameliyatı gerçekleştiren Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı o anları anlattı. Bu tip ameliyatlarda her hastanın farklı reaksiyonlarının olduğunu ifade eden Elmacı, Müşerref Ç.’nin oğlunun dersleriyle alakalı nasihatte bulunduğunu söyledi.

 

Elmacı, “Her hastanın farklı reaksiyonları oluyor. Hastamız özellikle mesela çocuğunun okul başarısıyla ilgili tavsiyelerde bulundu. Onlara mesaj olarak onu gönderdi. Bu da bir annenin bir ebeveynin bu baba da olabilir. Hangi durumda olursa olsun hangi şartlarda olursa olsun çocuklarla ilgili kaygılarını, iyi dileklerini dile getirdi. Bu da bizi çok duygulandırdı. Yani bu şunu gösteriyor zor şartlarda bile bir anne her zaman annedir. Ya da bir baba her zaman babadır” dedi.

 

AMELİYAT MASASINDA ESPRİ YAPTI
Oğluna ve eşine seslendikten sonra doktorunun şarkı söylemesini istediği Müşerref Ç., “Hocam karga gibi sesim kaçarsınız ameliyatı bırakıp” diyerek küçük Kurbağa şarkısını söyledi.

 

Uyanık gerçekleştirilen bu tip ameliyatlarda hastalardan bu şekilde taleplerinin olabileceğini söyleyen Beyin ve Sinin Cerrahı Elmacı, ”Ama bazı hastalarda mevcut olan tümörün yerleştiği yerle ilişkili olarak yani beyindeki hassas bölgeye yerleşmiş tümörlerde özellikle konuşma merkezi, kol ve bacağı hareket ettiren merkez, şarkı söylemek gibi çok komplike daha zorlukla yapılan işleri koordinasyonunu sağlayan merkezlerde yerleşmiş tümörlerde yer kaplayıcı lezyonlarda uyanık kraniotomi tercih ediyoruz” diye konuştu.

 

UYANIK HALDE AMELİYAT EDİLDİ
Uyanık Kraniotomi ameliyatı, beynin hassas bölgesindeki tümörlerin cerrahisinde, hastanın ameliyat esnasında uyanık olarak beyin fonksiyonlarının takibini sağlayan bir cerrahi yöntem olduğunu söyleyen Elmacı, “Bu yöntemde hastanın bize yardımcı olması açısında biz bu yöntemi tercih ediyoruz. Çünkü ameliyat esnasında uğraşmış olduğumuz beyin alanı biraz önce söylediğim gibi hassas bir alan hasta bize yardımcı oluyor ameliyat esnasında tümörünü çıkarırken hastayla konuşa n psikolog arkadaşımız bazen de ben ameliyat esnasında hastayı motive ederek kol ve bacak hareketlerini konuşma performansını tanıma performansını göstermiş olduğumuz sayıları rakamları cisimleri tanıma performansını ölçüyoruz. Özellikle kolda kuvvet kaybı ya da elin ince hareketlerinde ciddi bir kuvvet kaybı beklenir bir şeydi. Dolayısıyla bu ameliyattan sonra böyle bir şey olmaması bizi sevindirdi” ifadesini kullandı.

 

‘Uyanık Kraniotomi’ yöntemin beynindeki tümörden kurtulan Müşerref Ç.’nin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Ameliyatın ardından bir süre müşahede altında tutulan Müşerref Ç. daha sonra memleketi Balıkesir’e döndü.

beyin ameliyatı
video
uyanık
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir