Medimagazin logo

Biberonlara ‘AB ayarı’ yapıldı BPA yasaklandı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kanserojen olabileceği şüphesi üzerine, Avrupa Birliği (AB) ile paralel olarak, biberon gibi bebek beslenmesinde kullanılan polikarbonat malzemelerin üretiminde Bisfenol A’nın (BPA) kullanımını yasakladı.
Biberonlara ‘AB ayarı’ yapıldı BPA yasaklandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bir ay içerisinde gerekli düzenlemeleri yapmayan iş yerleri ve satış yerlerinin faaliyetine izin verilmeyecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği’nde yaptığı değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğdeki geçici madde uyarınca, halen faaliyet gösteren ve bu tebliğ kapsamındaki ürünleri üreten, ithal eden ve satan iş yerleri, 1 ay içinde tebliğ hükümlerine uyacak. Bu süre içerisinde gerekli düzenlemeleri yapmayan iş yerleri ve satış yerlerinin faaliyetine izin verilmeyecek. BPA, damacana, bazı fırın kapları, biberon gibi sertleştirilmiş polikarbonat (PC) maddelerde kullanılıyor. BPA’nın “endokrin bozucu” etkisi dolayısıyla kansere neden olabileceği yönündeki iddialar üzerine, AB bir süre önce biberonlarda BPA kullanımını yasaklamıştı. Bu arada Hacettepe Üniversitesi Gıda Araştırma Merkezi (HÜGAM), tarafından geçen yıl PC damacanalarda yapılan bir araştırmayla, sağlığı tehdit eder düzeyde BPA alabilmesi için, günde 60 damacana, bir bebeğin de 6 damacana su içmesi gerektiği sonucuna varılmıştı.

biberonlara
‘ab
ayarı’
yapıldı
bpa
yasaklandı
Yorum (1)
Ahmet Rasim Küçükusta
AKLIN YOLU BİRDİR Medimagazin’ de “Biberonlara ‘AB ayarı’ yapıldı BPA yasaklandı” başlıklı haberi benden daha büyük bir mutluluk duyarak okuyan oldu mu bilemiyorum. Bu maddenin ülkemizde de başta biberonlar olmak üzere tüm yiyecek ve içecek saklama kaplarında acilen yasaklanması gerektiğini bildiren pek çok yazı yazmıştım. İlgi duyanlar bunları sitemde bulabilirler (1). İlgili Bakanlıklardan cevap alamayınca da duruma el atması için Başbakanımıza hitaben Zaman gazetesindeki köşemde “Çevreci değilim, insan sağlığını düşünüyorum” başlıklı bir yazı kaleme alarak “Gelin şu BPA’ nın hiç değilse yiyecek kapları ve biberonlarda yasaklanması için siz öncü olun.” diye ricada da bulunmuştum. Sağlık Bakanlığı temmuz ayında yaptığı açıklamada “Bisfenol A maddesine ilişkin bilimsel verilerin, vatandaşların endişe etmelerini gerektirecek bir durum olmadığını gösterdiğini” bildirmişti ama durumun hiç de öyle olmadığı apaçık ortada idi. Bakanlık, Avrupa Birliği standartlarına uyulduğunu ve Bisfenol A ve benzeri maddelerle ilgili konuların 2005 yılında kurulan ‘Ulusal Kanser Danışma Kurulu’ tarafından Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı ve Amerikan FDA gibi uluslararası örgütlerle işbirliği içinde yakından takip edildiğini’ vurgulamıştı. Gelelim neticeye Tarım ve Köyişleri Bakanlığı çok doğru bir karar almıştır. Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği’nde yaptığı değişiklikten dolayı yürekten kutluyorum. KAYNAK 1. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/?s=BPA
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir