Medimagazin logo

Bugün 24 Haziran! Dünya Genç Doktorlar Günü!

Bugün 24 Haziran! Dünya Genç Doktorlar Günü!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dünya Genç Doktorlar Günü ;  2 yıl önce Dünya Genç  Doktorlar Organizasyonunun 24 Haziran 2011’de kurulmasından sonra dünyada ilk defa 24 haziran 2013’de kutlanacak  olan ;Genç doktorların varlığı , yaşamı ve karşılaştıklarıyla ilgili farkındalık yaratmayı amaçlayan çeşitli etkinliklerle  bütün dünyada sağlık sisteminin en büyük yürütücüleri olan genç doktorların sorunlarına dikkat çekiyor.

Dünya  Genç Doktorlar Organizasyonu (World Young Doctors Organization) ; mezuniyet sonrası  genç doktorların karşılaştığı pek çok soruna ortak çözüm bulmayı amaçlayan  ; düşüncelerin ,deneyimlerin paylaşımını sağlayan hiyerarşinin bulunmadığı bir platform. Genç Doktorların  uzmanlık sürecinde ve  sağlık sistemi içinde bulundukları “ bağımlı” pozisyonları nedeniyle sık  karşılaştıkları sorunlarla ilgili toplumda farkındalık  yaratmayı ;  sağlık politikalarına , kariyer seçeneklerine , çalışma hayatına ve pek çok konuya yeni bir bakış açısı kazandırmayı ; sağlık sisteminin daha etkin ve genç doktorların tükenmişliğinin önüne geçmek  için adımlar atmayı ve gelişime yönelik süreçlerde aktif çalışmalarını teşvik etmeye çalışan yapısıyla uluslar arası  etkileşimi de desteklemeyi hedefliyor.

WYDO’nun en önemli özelliği ; sağlıklı gelecek için çeşitli ülkelerden , kültürlerden ve sağlık sistemlerinden gelen genç doktorları ; pozitif ve motive edici bir atmosferde bir araya gelmelerini kolaylaştırmak.2015 yılına kadar bütün dünyada ulusal temsilcilerle dünya çapında bir platform olmak için etkinlikler planlanıyor.

Ülkemizde de genç doktorların sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlayan  sosyal medyayı etkin kullanan oluşumlar var. Hekimler Derneği de ülkemizdeki  genç hekimlerin eğitim standardizasyonundan çalışma şartlarına genç hekimlerin sağlık sistemini değiştirici ve geliştirici yönüyle de ilgili çalışmalar yapan bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak çalışmalarını planlıyor.

Dünyada bu alanda genç doktorlar için  ; Dünya Tıp Birliğine (World Medical Association)’a bağlı “Junior Doctors’ Network(JDN) “ve Avrupa için European Junior Doctors (EJD) oluşumlar da genç hekimlerin iletişimini uluslar arası sağlık platformunda temsilini sağlamaya çalışan diğer oluşumlar.

Ülkemiz için de genç hekimlerin pek çok sorununa dikkat çekmek , genç hekimlerin küresel sağlığın ve halk sağlığının gelişimine yönelik katkı sağlaması için ulusal ve uluslar arası organizasyonların temsil gücüyle eğitim , yaşam , çalışma şartlarının iyileştirilmesinden   , hekimler arası iletişimi ve uluslar arası veri tabanlarına ulaşıma kadar çalışmalar devam ediyor.


World Young Doctors’ Organization’da Türkiye’den sorumlu  “Focal Point” olarak “ Dünya Genç Doktorlar Günü “için genç hekimlerin  varlığına ve temsiliyetine dikkat çekmek Hekim Derneği ve sosyal medyadaki sesimiz “ Asistan Hekim” ile sesimizi daha çok duyurmayı  amaçlıyoruz.

Dr. Elif Keleş

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2012 mezunu olup; öğrenciliğinden itibaren ulusal ve  uluslararası organizasyoniarda çalışmıştır;avrupa tıp öğrencileri birliğinde (emsa) avrupa tıp organizasyonları irtibat sorumluluğu olmak üzere pek çok ululararası platformda temsil etmiştir; WHO'da da staj yapmış olup ; mezuniyet sonrası dünya genç doktorlar organizasyonunda turkiye temsilcisi olarak etkinliklere devam etmekte ve world medical association'ın junior doctors' network toplantılarına da katılmaktadır. Hekimler Derneğinin etkinliklerini de takip etmekte ve uluslararası bağlantıların kurulmasıyla ilgilenmektedir.

bugün
24
haziran!
dünya
genç
doktorlar
günü!
Yorum (1)
dr.temel
Yazı başlığı Genç DOKTORLAR yerine GENÇ HEKİMLER deseydi genç hekimleri ve her daim genç kalabilen hekimleri belirtmede daha başarılı olabilirdi.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir