Medimagazin logo

Canan Karatay'dan Medimagazin okurlarına mesaj: Hamdolsun bunamadım!

Canan Karatay'dan Medimagazin okurlarına mesaj: Hamdolsun bunamadım!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof.Dr.Canan Karatay, önceki gün yayınladığımız haberinden sonra özellikle görüşlerinin 'bilimsel' olmadığınıyla ilgili gelen yorumlara yönelik olarak bir açıklama yapma gereği duyduğunu belirtti:

 

Sizden, şahsıma yöneltilen, her türlü itham, hakaret, belden aşağı sözlere vs. gibi yorumlara cevap verme hakkımı kullanmama bir kez daha fırsat vermenizi rica ediyorum. Yorumları hayretlar içinde okuyorum doğrusu. Ben 1961 yılından beri tıp eğitimi ve uygulaması içindeyim. 4 kıtada hekimlik ve bilimsel araştırmalar yapmış bir hekimim.


Türkiye de ilk ve tek SAĞLIK ÜNİVERSİTESİNİ kurmuş bir rektörüm. Hala bil fiil hasta mauyenelerime, tam gün olarak devam ediyorum. Halk sağlığı için mücadele veriyorum. (bakınız CV)

Bu nedenle, daha önce çok yer kaplamasın diye vermediğim bir kaç bilimsel kaynağı  da, yayınlamanızı önemle rica ediyorum. 700 bin adet satan kitaplarımda, 1000 den daha fazla kaynak ve de 30'a yakın kitap adı var. Yayınların hepsi arşivlerimde ve kitaplığımda bulunmaktadır.

 


 

Bütün Hekimlerin önce oturup hastalarının şikayetini dinlemeleri bire bir gerekiyor.

 

Gebelere 75gr ya da 100 gr şekerli sıvı suyu bir kaç kez içirmekle (kan şekerini hızla yükseltir, hemen kana geçtği için), 2 dilim baklava (hazım süresi uzundur, kan şekerini aniden çok yükseltmez) yemenin aynı olduğunu söyleyen meslektaşlarımızın, önce oturup, ŞEKER-İNSÜLİN siklüsünü anlaması gerekiyor diye düşünüyorum. İnsülün direncinin ne olduğunu, nasıl geliştiğini, YÜKSEK GLİSEMİK İNDEKSLİ KARBONHİDRATLARLA, DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİ KARBONHİDRATLARI AYNI KEFEYE KOYMAMALARI gerekiyor. Lütfen elma ile armutu birlikte değerlendirmesinler.

 

OGGT  sırasında içirilen 75-100gr sıvı şeker ile 2  ya da 5 adet baklavanın kan şekerini yükseltme etkisinin aynı olduğunu sanan hekimler, ne demek istediğimi anlamamışlar ya da anlamak istememişlerdir! Temel bilimlerinin, yani histobiokimya bilgilerinin,  eksik olduğu da aşikardır [1] [2] [3] [4] [5]

 

Bilimsel eleştiriler hakaret etmekle de yapılamaz!

 

Gebelere OGTT yaptıran hekimlerin, bizlere Gebelere OGTT yaptırarak bilinmeyen neyi elde ettiklerini açıklamaları gerekiyor? Gebelere ve bebeklerine de ne gibi ek fayda getiriyor bunların açıklanması gerekmiyor mu?

 

‘Primum Nil Nocere’ yani hekimler önce hastasına zarar vermeyecek.

 

Bu bağlamda şeker yüklemesi yapılmış olan gebelerin yaşadıklarına bir kulak verirmisiniz?

 

T.Ç-- :" bende yaptırmıştim cok kötü oldum o anda gözlerim karardı baygınlık geçirdim. sonra tekrar 2 ciyi denedik doktor mecburi yapılacak dedi dayandim yaptırdım sonunda şeker oldugu cikti yuksekti hamileyken diet yaptim..bu gebelik sekeri dogumdan sonra bitiyor mu?"

Y.B:
"Ben 50 mg lık yüklemeyi yaptırdım bana kalsa yaptırmayacaktım ama derim kağıt gibi incelip kanar hale gelince şekerden korkup yaptırdım, sınırda 100 lük yapılmalı denildi kesinlikle yaptırmadım,kendimce azalttım şekeri.Keşke 50 mglığı da yaptırmasaydım."

Z.T.: Almanya
"Ben almanya dayim ben onu 3 defa yaptim birisinde kustum birisinde cikmadi birisinde yuksek cikti 4 de daha cok icirdiler ve daha cok bekletiler berbat"


D. G. -- :
"Bana da yapildi ve cok fena oldum gozlerim karardi filan acildeki yataklara aldiklar beni. Gebelik sekerim yuksek cikti diyet yaptim hamilelikte. Gebelik sonrasinda da ck takip etmedim acikcasi."

TC Ül.P.-- : Bursa
"Evet hamileyken doktorum yaptırmıştı bebeğim bir ayda çok kilo aldı doktorum şekerden şüphelendi ama bişey çıkmadı ne oluyormuş yapılınca? ???"

L. Ş.--
"Doktor banada yap dedi 23haftalik hamileyim yaptirmiyayim mi?"

 

E.T.A -- :

"şeker yüklemesi yapılmadı ama hamilelikte yapılan şeker yüklemesi yapılacakmış ama ne zaman yapılıcak bilmiyorum."

 

H. A. -- :

" Ben anne değilim fakat bir çok kez yapıldı bana şeker yüklemesi.."

 

B. Y. BURSA

“Şeker testi bana alerji yaptı yüzümü nokta nokta sisirdi. Ve kaşındı Ve tüm vücudum aşırı derecede sişti."

 

D. T.

" Sayın hocam keşke her doktor sizin gibi gerçekleri görseydi ve ezberci olmasaydı. Sonuna kadar takipçinizim."

 

S. Y.N.-- : Kuşadası, Aydın

"Şeker yüklemesi teşhisiniz kesinlikle doğru. İkinci bebeğimde bebeğim 8 ci ayda fazla gelişmeye başladı şeker yüklemesi yapıldı bebek doğduktan 1 hafta sonra zatürre 5 aylıkken soğuk nöbet sol kulağında duyma kaybı sol gözde görme kaybı genizeti bademcik kulağa tüp gibi bir çok ameliyat oldu"

 

H.Ş. -- : Antalya

"Şeker yüklemesi banada yapıldı iki günde kendime zor geldim gizli şeker yüksek çıktı hamileyken ilaçta vermediler özele gitiğim halde diyet verdiler ne gereği var o zaman sonucu görünce morel olarak üzüldüm. Şekerli gıdalardan ,yiyeceklerden uzak durun deseler yeterli tşkler werdiğiniz bilgiler için Canan hanım"

 

 

TC N. Ö. Ç.-- : İstanbul (bankacı)

"Bence de bana her Yüklemede bayılıyordum. Hatta bir Bebeğimi şekerden kaybettim."

 

H. P. K.-- :

" evet yaptırdım 1 gün boyunca kendime gelemedim başım karıncalandı "

 

Tuba Ç. -- :

" bende yaptırmıştim cok kötü oldum o anda gözlerim karardı baygınlık geçirdim. sonra tekrar 2 ciyi denedik doktor mecburi yapılacak dedi dayandim yaptırdım sonunda şeker oldugu cikti yuksekti hamileyken diet yaptim..bu gebelik sekeri dogumdan sonra bitiyor mu?"

 

Bilimsel konuşmadığımı, susturulmam gerektiğini ifade eden meslektaşlarıma defalarca okuyup kitaplarım da kaynak göstermiş olduğum bir kaç referansı daha vermek istiyorum: çünkü ben ezber bozmuşumdur ama hayatım boyunca ezbere konuşmamışımdır [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15]

Bir Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı ve de ‘European Cardiologist’ diploma sahibi olarak, insan vücudunun bir bütün olduğunu, tüm sistemlerin ve hormonal dengelerin uyum içinde çalışması gerektiğini açıklamak istiyorum. Yani ruh hastası da değilim, hamdolsun bunamış da değilim. Her gün son çalışmaları 1-2 saat okuduktan sonra hastalarımı muayene eden, bağımsız bir hekim ve de bilim insanıyım Kalp ve damar hastalığının en büyük risk faktörü şeker metabolizması bozukluğu, şeker hastalığı olduğunu bilmeyen mi kaldı ? Bana ‘o kardiolog kendi işine baksın’ diyenlere bir kaç referans bildirmem gerekiyor diye düşünüyorum.  

 

Ayrıca aşırı derecede kilo almak , yani vücutta yağların giderek artması da, aşırı kilo alan gebeler de dahildir bu gruba, bir çok kronik ve dejeneratif hastalığın ana nedenidir. Vücuda biriken bütün yağlar artık bilimsel olarak, en büyük bir endokrin organ olarak kabül edilmektedir. Bu amaçla Diabet ve Endokrin uzmanlarına da bir kaç referans vermek istiyorum. [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25]  Bana ‘o kendi işine baksın’ diyenlere, sizler de biraz bu bilimsel çalışmaları okuyun diyorum.

 

Gebelik Şekeri, iç hastalıkları uzmanı, endokrinoloji uzmanı, diabet uzmanı, hipertansiyon uzmanı, kalp hastalıkları uzmanı ve tabii ki doğum ve kadın hastalıkları uzmanları, aile hekimlerinin müşterek konusudur ve sorunudur [26] [27] [28] [29] [30] [31]

 

 



[1] Cordain I., et al. Hyperinsulinemic diseases of civilisation : More than just Syndrome X. Comparative Biochemistry and Physiology Part A 136 (2003)95-112.

[2] McCarhy MI. Genomics, type 2 diabetes, and obesity. N Eng J Med. 2010 Dec 9,363 (24):2339-50.Review.

[3] Diabetes Prevention Program Research Group. Knowle WC., et al. 10-year follow up of diabetes incidence and weight loss in the Diabetes Program Outcomes Study. Lancet, 2009 Nov.14;374(9702):1677-86.

[4] Lim EL., et al Reversal of type-2 diabetes: normalisation of beta cell function in association decreased pancreas and liver triacylglyceral. Diabetologia, 2011 Oct. 54(10): 2506-14.

[5] Henry B., et al. Reversing diabetes and obesity naturally; a NEWSTART lifestyle progra.. Diabetes Educ, 2004 Jan.-Feb;30(1):48-50,55-56,58-59.

[6] Hyman M. The Blood Sugar Solution. Programme for Preventing Diabetes, Losing Weight and Feeling Great. Hodder & Stoughton Pub. An Hachette UK co. 338 Euston Road London NW1 3 BH 2012.

[7] Targher G. Et al. Risk of cardiovascular disease in patients with nonalcholic fatty liver disease. N Engl J Med, 2010 Sep., 30;363(14):1341-50.

[8] Chen YD., et al. Why do low fat, high carbohydrate diets accentuates postprandial lipidemia in patients with NIDDM? Diabetes Care, 1995;18:10-16.

[9] Selvin E. et al. Glycemic control, atherosclerosisi, and risk factors for cardiovascular disease in individuals with diabetes: the atherosclerosis risk in communitiies study. Diabetes Care, 2005;28:1965-1973.

[10] Bray GA. Et al, Consumption of high fructose corn syrup in bevrages may play a role in the epidemic of obesity. Am J Clin Nutr, 2004 Apr.; 79(4):537-43. Review.

[11] Jeppeson J. Et al. Effects of low-fat, high-carbohydrate diets on risk factors for ischemic heart disease in postmenapausal women. Am J Clin Nutr 1997;65:1027-1033.

[12] Abbasi F. Ert al. High carbohydrate diets, trigliseridess-rich lipoproteins and coronary heart disease risk. Am J Cardiol 2000;85:45-48.

[13]Gaziano JM. Et al. Fasting trygliserides, high density lipoproteins, and risk of myocardial infarction. Circulation, 1997 Oct. 21;96(8):2520*2525.

[14] Chen L. Et al. Reduction in consumption of sugar-sweetened beverages is associated  with weight loss: the PREMIER trial. Am J Clin Nutr. 2009 May; 98(5):1299-3006.

[15] Bartnik. et al. Glucose metabolism abnormal in most CAD patients. Eur Heart J 2004;21:1180-1190.

[16] Gertein HC: et al. Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes Study Group.: Effects of intensive glucose lowering in type 2 diabetes. N Eng J Med.2008 Jun 12;358(24):2545-2559.

[17] Groves : Trick and Treat: How healthy eating is making us ill. 2008, Hammersmith Press Ltd. 14 Greville Street, London, ECIN 8SB:

[18] Sharman MJ. Et al. A ketojenic diet favorably affects serum biomarkers for cardiovascular disease in normal weight men. J Nutr 2002; 132:1879-1885.

[19] Gaede P.et al. Multifactorial intervention and cardiovascular disease in patients with type 2 diabetes. N Eng J Med 2003; 348:383-393.

[20] Christian BA.et al. Life Without Bread: How a Low Carbohydrate Diet Can Save Your life.McGraw Hill. 200 New York, USA.

[21] Davis W. Wheat Belly. Lose the Wheat, Lose the weight and Find Your Path to Health. Rodale Books. 2011, 733 Third Ave. New York NY 10017.

[22] Sanchez CD. Et al. Diabetes related knowlege,atherosclerosic risk factor control, and outcomes in acute coronary syndrome. Am J Cardiol, 2005;95:1290-1294.

[23] Pantanetti P.et al. Adipose tissue as an endocrine organ ?A review of recent data related to cardiovascular complications of endocrine dysfunction. Clin Exp Hypertens. 2004 May;26(4):387-389.

[24] Havel PJ: Role of adipose tissue in body weight regulation mechanisms regulating Leptin production and energy balance. Proc. Nutr. Soc. 2000 Aug;59(3):359-370.

[25] Johnson RJ. Et al. Potential role of sugar (fructose) in the epidemic of hypertension, obesity and the metabolic syndrome, diabetes, kidney disease, and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2007;86;899-906.

[26] Patrick MC. Et al. Fetuses of Obese Mothers Develop Insulin Resistance in Utero. Diabetes Care, June 2009, 32;(6): 1076-1080.

[27] Lisa N. Prteterm Babies: Higher Insulin at Birth, in Early Chilhood. Jama.2014;311:576-576.

[28] Bernard L. Et al. Impaired Glucose Tolerance in Adolescents Offsprings of Diabetic Mothers: Relationship to fetal hyperinsulinism. Diabetes Care, Volume 18, NO: 5, May 1995, 611-617.

[29] Delphine J. Et al. Combined Effects of Genetic and Environmental Factors on Insulin Resistance Associated With Reduced Fetal Growth. Diabetes. December 2002 vol 51 no.12;3473-3478.

[30] Veening MA. Et al. Glucose tolerance, insulin sensitivity, and insulin secretion in children born small for gestational age. J Clin Endocrinol Metab, 2002;87(10):4657-4661.

[31] Nieves MC. Et al. Perception of health and understanding of cardiovascular risk among patients with recently diagnosed diabetes and/or metabolic syndrome. European Journal of Preventive Cardiology 2011, 20(1): 21-28.

canan
karatay'dan
medimagazin
okurlarına
mesaj!
Yorum (29)
Ahmet Rasim Küçükusta
Diyabete "Boğaziçi KÖprüsü' nün mavi ışıklandırılmasıyla" çözüm arayan bir Diyabet Cemiyeti' miz varken fazla söze gerek kalmıyor. Diyabet ve obezitedeki bu artışa bakarsak "siyah ışıklandırma" aha uygun olacaktır. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/11/13/yazilar/tip-yazilari/beslenme/mavi-isiklandirmanin-diyabetlilere-ne-faydasi-olacak/
0
Cevapla
ayt12
Boş verin hocam, bazı insanların kafa yapısını asla değiştiremezsiniz. Hiç bir bilimsel argümanı ortaya koymadan, sadece hakaret vari yorumlarda bulunan zatlar, o küçücük köhnemiş zihinsel dünyalarının esirleridir. Siz bildiğiniz doğru yolda devam edin, yaptığınız çalışmalar ve özellikle yardımlarınız için ayrıca teşekkür ederim.
0
Cevapla
hözgür
bizim gibi gelişememiş toplumların bir özelliğide araştırma yapmamak ve batının buluşlarına harfiyen uyup kendi çalışmalarımızda bile batı verileriyle ters düşmemeye çalışmak, özgün ve özgür olamamak yeni görüşlere alayla yaklaşmaktır. bilimsel kafa, en ucibik gelen fikirleri bile direkt dışlamamayı, araştırmayı gerektirir. Karatay hocanın söylediklerine katılmıyorum demek bilimsel bir yaklaşım değildir. bilimsel olarak bugün tamam denen verilerin yarın değişmeyeceğini bilemeyiz.kaldıki Karatay hocanın söylediklerini uygulayanlar genellikle iyi sonuçlar bildiriyorken bu tarz bir yaklaşım gerçekten anlaşılmaz. bilim dünyasının bu konuda yapacağı şey yetersiz olan araştırmaları çoğaltmak ve araştırmaları tarafsız gözle yapmaktır.
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Hocam lütfen bu açıklamalarınızı sürdürün zira meydanı boş buldular. Size kolay yoldan saldıran hekimler , dernekler , sessiz kalan üniversiteler , vabal sorunu yapıp teessüf edenler önce sağlıkta basit kuralı bilmeleri gerekir. ‘Primum Nil Nocere’ yani hekimler önce hastasına zarar vermeyecek ! Herşeyin para , işlem , tüketim olduğu ideoloji ve yaklaşımlarda bu bilimsel hekim , dernek ve sessiz üniversiteler sağlığı ve sağlık çalışanını "tüketim koagülaparisine" ,hastaları iş kazalarından ölümlerinısradn olduğu hastane ortamlarında tetkik işlem ve sağlık paranoyasına sürüklenmesine yani tamamen sağlıksız bir ortama mahküm ederken kıllarını kıpırdatmıyorlar. Bu beyler ve bayanlar herşeyin başı , birçok hastalığın ( Hipertansiyon , kroner arter hastalığı diyabet kanser dahil , eklem preblemli dahil ) ana gövdesini oluşuturan , son 10 yada yirmi yılda yüzde yüz artan Obesite sorununa çaresiz ve zavallıca başarılı değiliz açıklamsının ötesinde bir girişimleri olmuyor. Hipertanisyonda başarısızız ! Neden ? Basit olanı , bir insanın nasıl beslenmesi , iş ve dinlenme ortamını , soluduğu havayı , kendini ayırdığı zamanı ihmal ediyorlar. Obesitein kök sebebi beslenme ve kültürel tutumlarımızdır.Beyler obesitenin dış mandalı sorunu hiperglisemiyle uğraşıyor.Sömürge kültürüdür.Canan Karatayın belirttiği basit , herkes için ve önemli beslenme ve yaşam tarzına ait noktalardır.Hakkını teslim edelim.Lütfen ! Siz bunları , en basit olanı ve ticari olmayanı ifade ediyorsunuz. Hocamız Karatay ise nelerle uğraşıyor ! ‘Primum Nil Nocere’ yani hekimler önce hastasına zarar vermeyecek ! Allah aşkına hocam sağlık sisteminin dayattığı PERFORMASN SİSTEMİNDE böyle bir kavram var mı ? Zarar vermiyene , basit ve hayatın içinde olan tutum ve yaklaşımlara daha çok performans değeri ! Sayın Karatay yani böyle işlem dayanmayan basit ve naif önerilerle suçunuz , günahınız çoktur ve tutumunuz vebal altındadır ! Ülkemizde iş kazalarında , bayramlarda düğünlerde ölümler sıradanlaşırken sözüm ona sağlık bakanlığının bütün insanlarımızı sağlık paronoyası ve fetişizmi tutumlarına sürüklediği , kimin bunadığını , kimin şizofrenik bir ortamı pek kolay hazmettiğini çok iyi anlatmaktadır. İnsanların tüm bu yanlışları ve cahilli hazmetmesi için cahil yada benmerkezci olması gerektiği açıktır.Sanıyorum her ikiside epey yol katetti. Nasıl kattetti? Ne kadar çok işlem , tetkik , operasyon , ilaç o kadar para ve kongre adıyla. Sağlık aslında yaşanılan ortamdır.Peki insanlar zamanını çoğunu nerede geçirirler iş ve yolda.Peki ? Türkiyede trafik ve iş kazalarında durum nedir ? Dünyada bu zman dliminde ölümlerde ilk ve üçüncü sıradayız. Yani ? Övünülen sağlık ortamı budur.Kendimizi kandırmayalım.Bunama diyenlere söylüyorum , sanıyorum bizim sorunumuz şizeofreninin konusu , algı ve gerçeklik yanılsamasına giriyor.Sağlığı ve sağlıklı oratamı hastaneye müracat , doktora gitme , ilaç yazdırma , bol ve gereksiz tetkik yapmakda gören yaklaşımlarda. Canan Karatayı eleştireceğinize bunlara bir göz atın.Bilimsel yada etik , yada kişisel ahlak ve vebaldir. Dr.Mücahit Altuntaş
0
Cevapla
Frankie Bellevan
ahmet rasim hocam :değerli dostunuz uzman biyolog mevlüt durmuş'un geçen yıl sonunda hayatını kaybetmiş olduğunu çok üzülerek okudum.. uzman biyolog mevlüt durmuş'a allahtan rahmet diliyorum.. mekanı cennet olsun,nur içinde yatsın..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir