Medimagazin logo

Doktorlar: Öldü, Savcı:Ölmedi

Beyin ölümü gerçekleşen Melike’nin organlarının bağışlanmasına savcı engel olunca küçük kız başka bedenlerde hayat bulamadı. Umutla organ bekleyen hastalar da yıkıldı.
Kaynak: hurriyet.com.tr
Doktorlar: Öldü, Savcı:Ölmedi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


KOCAELİ Gebze’de evlerinin önünde arabanın çarpması sonucu ağır yaralanan Melike Yıldırım (11), Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde yaşatılmaya çalışıldı. Ancak tüm uğraşılara rağmen kazadan 2 gün sonra, 15 Eylül’de kardiolog, nörolog, nöroşirürjiyen, anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanından oluşan 4 doktor oy birliğiyle beyin ölümünün gerçekleştiğini saptadı. Anne Tutku ve baba Seçkin Yıldırım’a kızlarının organlarını bağışlayabilecekleri söylendi. Yıldırım Ailesi de gönülden kabul etti.

‘BEYİN ÖLÜMÜ ÖLÜM DEĞİL’

Ölüm trafik kazası sonucu olduğu için hastane polisi olayı Gebze Cumhuriyet Savcılığı’na bildirdi. Savcı Mustafa Aksu hastaneye geldi ve yasa gereği 4 uzmanın aldığı beyin ölümü kararının “ölüm olmadığı”nı söyledi. “Gerçek ölüm” olana kadar ne organların alınmasına ne de otopsi yapılmasına izin verdi. “Adli vakadır, organlarını alamazsınız” diyerek kararında ısrar etti.

POLİSİ BAŞINDA BEKLETTİ

Çayırova İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli M.B. adlı polisi “gerçek ölüm” oluştuğunda haber vermesi için görevlendirdi. Yoğun bakım ünitesindeki Melike’nin başında “yeteri kadar polis kuvveti”nin beklemesini istedi. İki polis beyin ölümü gerçekleşen Melike’nin kalbi de durana kadar başında bekledi.

BAKANLIK İKNA EDEMEDİ

Bu arada gerek sağlık bakanlığı yetkileri, gerekse organ koordinatörlerinin saatler süren ikna çabaları savcıyı “beyin ölümü”nün gerçek ve tüm işlemlerin yasal olduğuna ikna etmeye yetmedi. Baba Seçkin Yıldırım’ın Gebze Cumhuriyet Savcılığı’na yazdığı dilekçeye de kulak asmadı. Organları almak için gelen ekipler elleri boş döndü. Kısa süre sonra beklendiği gibi Melike’nin kalbi de durdu. Başkalarına hayat verebilecek, kalp, akciğer, karaciğer, böbrekler başta olmak üzere organ ve dokuları toprağa verildi. Sağlık Bakanlığı, olayı Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na taşıdı.

Savcı suç işledi

Prof. Dr. Hakan Hakeri: “Savcı doktor yerine geçemez. Ölüme karar veremez. 4 hekimin kararına rağmen savcının “Hayır ölmemişti” demesi görevini kötüye kullanması anlamına gelir. Hatta suç işlemesi demek. HSYK genelgesine göre de savcının böyle bir durumda önceliği otopsi değil, organların alınmasına izin vererek insanların hayatını kurtarmak.”

Mevzuat çok açık

TÜRKİYE’nin ilk organ nakli koordinatörlerinden Yrd. Doç. Dr. Ata Bozoklar Savcı Aksu’ya yasal düzenlemeleri hatırlatan kişilerden biriydi. Bozoklar, şunları söyledi: “Ortak çabamız organ bekleyen 60 bin hastanın savaşına destek verebilmek. Beyin ölümü bilimsel ve hukuki olarak ölümdür ve geri dönüşü yoktur. Beyin ölümünden sonra kısa zamanda kalp zaten durur. Mevzuat açık. Olayın adli olması, organların alınmasını engellemez. HSYK’nın genelgesi ve 2238 sayılı kanun çok açık. Sayın savcının takdirini kanunlardan ve bilimsel gerçeklerden yana kullanmadığını düşünüyorum.”

doktorlar:
öldü
savcı:ölmedi
Yorum (14)
Atila Keskin
Bu ne rezalet ya.O organları bekleyenlere sesleniyorum derhal bu savcıya maddi ve manevi tazminat açın.Bakalım yüksek yargı yani dolayısıyle sağlık bakanlığı bakalım ne diyecek.
0
Cevapla
ayt12
Kelimelerin, cümlelerin, mantık ve aklın bittiği yer budur herhalde....
0
Cevapla
timur didinen
Ölüm kararını savcı değil doktorlar verir. Eğer bundan sonra savcı verecekse evde doğal ölümlere de savcılar gitsin. ölümle sonuçlanan her durumda evlere savcı gitsin, ölüm raporu düzenlesin. Bu savcı aleyhine derhal ceza davası açılmalı ve alıcılar ile yakınları da tazminat talep etmelidirler. Ölüye sadece doktor "ölü" der. Doktor raporu olmadan savcı adam gömebilir mi?
0
Cevapla
Ömer sümer
Acaba bu iş bilmez cahil savcı için taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan dava açılacak mı? savcı da olsa herkes yerini bilecek Ayrıca hastane h doktorlarının nöbetçi mahkemeye niye başvurmadıklarını anlayamadım Umarım sağlık bakanımız gereğini yapacaktır Çünkü bu olay ile sadece organ bekleyen vatandaşlar ölüme terk edilmemiş sağlık bakanlığı ve tüm tıp camiasında hakaret edilmiştir
0
Cevapla
ali akay
ee bu kendini bilmez savcı hakkında ne yapılacak şimdi. umarım koca bir hiç olmaz
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir