Medimagazin logo

Ebola aşı deneme çalışmaları durduruldu

Kanadalı bir firma tarafından Ebola hastalığı için geliştirilen aşının, etkili olmadığı için insanlar üzerindeki denemeleri durduruldu
Ebola aşı deneme çalışmaları durduruldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TKM-Ebola isimli aşının üreticisi olan Kanada'nın Britisih Colombia eyaletine bağlı Burnaby kentinde kurulu Tekmira'dan yapılan açıklamada, ilacın klinik deneylerinin durdurulduğu bildirildi. Aşının deney çalışmalarını gerçekleştiren heyetin başındaki isim Dr. Peter Horby, elde edilen sonuçların, aşının etkili olmadığını gösterdiğini kaydetti. Dr. Horby, ''aşının hastalar üzerinde bir yararını saptayamadık'' ifadesini kullandı.

Kanada'da geliştirilen aşılar, Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte Sierra Leone'de hastalar üzerinde denenmişti. Ebola aşılarının ilk partisi, geçen yıl Kasım ayında Halifax’taki Kanada Vaksinoloji Merkezi’nde 40 gönüllüye enjekte edilmişti.

ebola
aşı
ebola aşısı
aşı denemeleri
Yorum (2)
Necla Tülek
Bu haberde bir yanlışlık var, düzeltmek istedim. TKM-Ebola (Tekmira) bir aşı değil, küçük interfere olan RNA molekülleri karışımıdır. Ebola virüsü hastalığı tedavisi için planlanmıştır.
0
Cevapla
Alişan Yıldıran
Necla hanım dikkatiniz ve malumatınız için tebrik ederim. Günümüzde moleküler tıpda RNAi, siRNA gibi teknolojiler ile genler susturabilmekdedir (http://www.drugs.com/clinical_trials/tekmira-doses-first-subject-human-clinical-trial-tkm-ebola-16415.html). Bu da aşıların başka amaçlar için kullanılabilmesini sağlayabilir. Ülkemizde maalesef vaksinoloji bilim dalı olmadığı, aşı üretimi yapılmadığı için bütün aşılar ithal edilmekdedir. Bu aşılar Hıfzıssıhha enstitüsünde dostlar alışverişde görsün kabilinden ve lot başına bir adet kontrol edilmekdedir. Ülkemizin aşı politikası maalesef uzun süredir çok kötüdür, hatta hiç yokdur (Bkz: http://webb.deu.edu.tr/halksagligi/doc/yazilar/ga-uluslararasibagisiklamapazari.pdf). Aşı bilim kurulunun derhal millîleştirilmesi gerekmekdedir (http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/05/04/etibba-diyor-ki/derhal-milli-bir-asi-bilim-kurulu-ihdas-edilmelidir/). Aşı tartışmasının bu zeminde yapılması gerekir kanaâtindeyim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir