Medimagazin logo

Elektronik sigaralar nikotin bağımlılığını kolaylaştırabilir

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) elektronik sigara konusunda cesur bir adım attığını belirterek, Türkiye'nin elektronik sigaranın hiç satılmadığı, tamamen yasaklandığı bir ülke olması gerektiğini söyledi.
Elektronik sigaralar nikotin bağımlılığını kolaylaştırabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün, yayımladığı "nikotin salan elektronik cihazlar ile ilgili durum raporunda" elektronik sigara konusunda hükümetlerin düzenleme yapmasını istediğini hatırlattı. Dağlı, örgütün konuyu Moskova'da ekim ayında yapılacak "Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi" üye ülkeler konferansında ele alacağını da açıkladığına dikkati çekti.

Raporda "elektronik sigaraların üreticiler tarafından sigara bırakma ürünü veya daha sağlıklı alternatif olarak pazarlandığı ve tütün kontrolü çabalarına karşı tehdit oluşturduğunun" vurgulandığını anlatan Dağlı, "DSÖ, elektronik sigaraların halk sağlığı zararlarını önlemek üzere üye devletlerden, gençlere ve sigara içmeyenlere promosyon ve reklam yapılmasının engellenmesini, kullanıcı ve pasif maruz kalanların korunmasını, tütün kontrolü konusunda elde edilmiş kazanımların tütün endüstrisinin ticari çıkarlarından uzak tutulmasını talep etmiştir" dedi.

- "Elektronik sigaralar nikotin bağımlılığını kolaylaştırabilir"

Raporda, elektronik sigara reklamlarının, sponsorluk ve promosyonunun her ortamda yasaklanmasının, çocukların ve ürünü tüketmeyenlerin korunması açısından önemli olduğunun; kapalı alanda nikotin ve toksik partiküller saçması nedeniyle iç ortamda kullanımının yasaklanması gerektiğinin vurgulandığını ifade eden Dağlı, şunları kaydetti:

''2005 yılından beri 466 markası ile 3 milyar dolarlık bir pazar hacmine ulaşan elektronik sigaralar ile tütün endüstrisinin ilişkisi Dünya Sağlık Örgütü için tehdit olarak algılanmaktadır. Elektronik sigaralar, piyasada 8 bin değişik aroma ile satılmakta olup meyve ve şeker aromalarının çocuklarda nikotin bağımlılığını kolaylaştırabileceği kaygısı taşınmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, 2008-2012 arasında gençlerin elektronik sigara denemesinin iki kat arttığına işaret etmiştir. Raporda, elektronik sigaranın klasik sigarayı bıraktırdığına dair kanıt olmadığı ve tedavi ürünü olarak algılanmaması gerektiği de vurgulanmıştır. Ayrıca sigarayı ve bütün nikotin kullanımının bırakılmasının en sağlıklı yöntem olduğu belirtilmiştir.''

-''DSÖ'nün cesur adımını kutluyoruz''

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Dağlı, DSÖ'nün hükümetlerin elektronik sigara konusunda düzenleme yapmasını istediği raporun zor ve cesur bir adım olduğunu ifade ederek, ''Bu cesur adımı kutluyoruz. Ancak biz 'yetmez ama evet' diyoruz. Üye ülkeler DSÖ'nün önerilerinden daha iyisini yapabilirler'' şeklinde konuştu.

Bu yeni icat edilen sigaranın Türkiye'de ruhsatlı satılmaması gerektiğini vurgulayan Dağlı, ''Bu hakkımız ve yetkimiz vardır, kullanalım. Türkiye elektronik sigaranın hiç satılmadığı, tamamen yasaklandığı bir ülke olmalıdır" görüşlerine yer verdi.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk da Dünya Sağlık Örgütü'nü elektronik sigaraya ilişkin kararı nedeniyle kutladıklarını dile getirdi.

Kutluk, ''DSÖ'nün uyarılarımıza kulak verdiklerini bilmek bizi sevindirdi. Elektronik sigara bir tedavi ürünü değildir, endüstrinin kanser yapıcı içeriği olan yeni bir ürünüdür. Sigaraya uygulanan bütün yasaklar uygulanmalı ve tütün kontrolü kazanımlarını yok etmesine izin verilmemelidir" değerlendirmesinde bulundu.

elektronik
sigaralar
nikotin
bağımlılığını
kolaylaştırabilir
Yorum (2)
Ömer Ercan
Haber mi asparagas yoksa Sn.Prof.'un dünyadan ve ülkeden haberi mi yok pek anlayamadım ama ben kendilerini bilgilendireyim. İçindeki nikotin de dahil olmak üzere muhteviyatının , elektronik sigara olarak tüketilmesi neticesinde insan sağlığına etkileri üzerine hiçbir KLİNİK araştırma ve inceleme yapılmamış , yapılan yüzeysel inceleme ve araştırmaları da varsayımlardan öteye gidememiş olan mevzu bahis elektronik sigara zaten ülkemizde halihazırda YASAKTIR! ve ne acıdır ki zararları kantlanmış olan geleneksel ateşli sigaranın satışı ve içimi yasaldır ve yapılmaktadır. Engin araştırmacı haberciliğinize ve Sn. hocam bilgilerinize sunulur.
0
Cevapla
elektronik sigara
elektronik sigara sayseinde artık sigarayı tamamen bırakıp sağlıklı yaşamaya başlayabilirsiniz. , hem kullanan kişinin hem de o kişinin etrafındaki diğer insanların sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir