Medimagazin logo

Geçtiğimiz Haftanın Tıp & Sağlık ve Sosyal Medya Gündemi

Geçtiğimiz Haftanın Tıp & Sağlık ve Sosyal Medya Gündemi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hekimlere yapılan şiddet arttıkça, şiddetin arkasından başka sorunlar da meydana geliyor! Can güvenliği! Hekimler ‘can güvenlikleri’ nedeniyle, şiddet sonrası dahi şikayetçi olamıyor, çünkü hasta ve yakınlarının tehditleri şiddetten sonra da bitmiyor. Sağlık Bakanlığı şiddete yönelik sosyal medya paylaşımları yapsa da her geçen gün medyaya yansıyan olaylar artıyor. Sağlık çalışanları ise yeterli ve caydırıcı cezaların verilmediğinden şikayetçi. Cerrahpaşa’da meydana gelen olayda da iki asistan hekimin darp edildiği ve birinin istifa etmeyi düşündüğü açıklandı. Şiddet hekimleri mesleğinden ve çalışma ortamından da uzaklaştırıyor!

 

***

 

Son günlerde özellikle sıklaşan aile hekimliği ve nöbeti üzerine yapılan haberlerin bir algı operasyonu olduğunu savunan Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF),  bu algı operasyonunu kınadıklarını belirterek, Bakanlığın kamuoyunu konuyla ilgili doğru bilgilendirmesi gerektiğini ifade etti. AHEF’in açıklaması

 

***

 

Sağlıkta Şiddet’te her an bir can kaybı daha yaşanabilir!

Burdur’da, eşini tedavi ettirmek amacıyla Toplum Sağlığı Merkezi’ne gelen 24 yaşındaki şahıs, doktor ve personele kızınca, uzun namlulu tüfekle binaya dışarıdan ateş açtı. Olayda şans eseri yaralanan olmazken, polisin sakinleştirdiği Adem Y., gözaltına alındı.

 

***

Sağlıkta Şiddet’te kısmen de olsa sevindiren haber, bu seferki saldırgana ertelemesiz hapis cezası verildi. 21 Eylül 2013 tarihinde Samsun’da gerçekleşen olayda doktorla tartışıp hakaret eden ve güvenlik görevlisine de fiziksel şiddet uygulayan zanlı 9 ay ertelemesiz hapis cezasına çarptırıldı.

 

***

Adalet bu kez affetmedi! Sağlık çalışanlarının hasta ve hastayakınlarından sıkça duyduğu bir söz vardır; “Sizi boşuna dövmüyorlar, dayağı hakediyorsunuz”. !İzmir’de de bir cerraha bunu söyleyen hasta yakınına mahkeme, hakaret gerekçesiyle 7 bin TL para cezası verdi! Ayrıntılar

 

***

İzmir Tabip Odası da geçtiğimiz günlerde yapılan TTB Olağanüstü Genel Kurulunda alınan '1 Kasım Kobani Günü' kararını sert bir dille eleştirdi. Bu karar önerisinin hekimlerin sorunları ile uzaktan yakından ilişkisi olmadığını ifade ederek, bu kararın TTB'nin tarihinde kara bir  leke olarak kalacağını açıkladı. O açıklama

 

***

 

 

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu "Aile hekimlerini, toplumun karşısına daha geniş bir muhatapla taşımak istiyoruz. onun için hafta arası günlerde sabah 08.00-akşam 08.00 gibi; cumartesileri de yine aynı saatleri içeren nöbetlerle istiyoruz ki, aile hekimlerimiz daha dinamik olsun" açıklamasının yanlış anlaşıldığını ifade ederek; "Dört tane aile hekiminin olduğu bir aile sağlığı merkezini, sabah sekiz ile dört arası üç aile hekimi bu işi yapıyorsa diğer aile hekimi ikiden akşam sekize kadar veya onikiden akşam sekize kadar yapacak. Orada esnek mesai düzenlemesi var. Dolayısı ile bu nöbet değil. Yalnız cumartesi 12 saat gibi bir nöbet gelecektir. O da dört aile hekiminin olduğu bir merkezi düşündüğümüzde ayda bir gün 12 saat. Yalnız cumartesi günleri nöbet. Diğer günler esnek mesai ile düzenleme" dedi.

 

***

Canan Karatay’ın yaptığı açıklamalara gelen tepkiler son bulmuyor! Gebelikte yapılan diyabet testinin anne adayı ve bebeği için risk yarattığı iddiasına bir yalanlama da Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği’nden geldi. Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, testin hiçbir risk yaratmadığı buna karşılık gebelik şekerinin hem anne adayı hem de bebek açısından ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken bir sorun olduğunu birkez daha vurguladı. Canan Karatay ise bu açıklamalara cevap hakkını kullanarak şu açıklamaları yaptı.

 

***

 

 

Tam Gün'de Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği maddeler TÜSEB Kanununda düzeltildi  Buna göre; Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim üyelerinden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunan veya özel sağlık kuruluşlarında çalışanlara, bu faaliyetlerini sona erdirinceye kadar üniversite ödeneği ve ek ödeme ödenmeyecek. Faaliyetlerini sona erdirmek isteyenler, 31 Aralık'a kadar bu konudaki iradelerini görevli oldukları kurum yönetimlerine bildirecek ve en geç 31 Mayıs 2015'e kadar bu faaliyetleri sona erecek, çalışma uygunluk belgesi veya izni iptal edilecek. Bu süre içerisinde mali hakları ve ek ödemeleri tam olarak ödenecek.

 

***

 

Yeni performans Sistemi Yönetmeliği’nin 2015 yılı Mart ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Edinilen bilgiye göre yapılacak yeniliklerden biri de; Hastane grupları ve branşlara göre belirlenen standart puanlar (branş ortalaması) esas alınarak, aynı hastane grubu içerisinde, farklı hastanelerde çalışan bir branş hekimine aynı performans puanına karşılık aynı ek ödemenin verilmesi ve branşlar arasındaki ek ödeme farklılığının azaltılması öngörülmektedir. 

 

***

 

 

Dr.Özcan Yılmaz’ın kaleme aldığı “Sağlık Bakanlığına duyurulur: Hekimler ölene kadar nöbet mi tutsun?” yazısı için tıklayın.

 

***

Sosyal medya gündeminde haftanın en çok beğenilen ve paylaşılan fotoğrafı http://on.fb.me/1v47yB8

 

***

Dr.M. Murat Yazıcı’nın “Kıymetini Bilin” adlı yazısını okumak için tıklayın

 

***

Haftanın tıbbi mizah karikatürü

 

 

Bu konunun haber değeri taşıması ise hepimizi şaşırttı! Tıklayın

 

***

20 kanser hastasının bir araya geldiği bu videoçok konuşuldu.

 

***

Bu haftanın unutulmaz hasta repliği hepimizi çok güldürdü. Tıklayın

 

*****

 

Uzm. Dr. Fatih BATI

Twitter: https://twitter.com/drfatihbati

@drfatihbati

geçtiğimiz
haftanın
tıp
&
sağlık
ve
sosyal
medya
gündemi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir