Medimagazin logo

Grip tarih mi oluyor?

Alman bilim insanları gribe karşı ömür boyu etkili bir aşının ilk test çalışmalarını başarıyla tamamladı
Kaynak: SABAH - Zeynep PEKKAN / SAĞLIK SERVİSİ
Grip tarih mi oluyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Almanya'daki Friedrich-Loeffler Enstitüsü'nden profesör Lothar Stitz ve ekibi tarafından geliştirilen ömür boyu etkili aşısı fareler, gelincikler ve domuzlar üzerinde yapılan test çalışmalarında olumlu sonuç verdi. Uzmanlar, insanlara uygulanması için 10-12 yıl gereken bu aşının kulanımını yeni bir devrim olarak yorumluyor. Tek doz kullanmın yeterli olacağı bu aşı her yıl gripten korunmak için yeni bir aşı geliştirme gereksinimi de ortadan kaldıracak. Aşı aynı zamanda diğer grip aşılarına göre daha çabuk etki gösterecek. Araştırma ekibi, insan üzerinde test çalışmalarına geçmek için ise bir süre daha hazırlık yapmaları gerektiğini söylüyor. Aşının denendiği hayvanlarda yapılan testlerde bağışıklık sisteminin güçlendiği, çeşitli grip virüslerine karşı koruyucu etki ortaya çıktığı tespit edildi. Grip aşıları genelde tavuk yumurtalarının içindeki virüslerden uzun sürede üretilirken; son dönemde bazı firmalar bunun için çeşitli hayvanların hücrelerini de kullanmaya başladı. SABAH, tek doz aşıyla ömür boyu gripten korunmayı hedefleyen çalışmalarla ilgili uzmanlara görüşlerini sordu:

'Sonuçlar ümit verici'
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan (Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi): Bu sonuç çok büyük bir devrim olacak. Sonuçlar insanlarda da etkili bulunursa aşı ortaya çıkar. AIDS virüsü için de buna benzer bir çalışma var.
Prof. Dr. Aykan Canberk (İstanbul Üniversitesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı): Yeni gelişmiş bir teknoloji, hakikaten çok umut verici bir olay. Sanıyorum klinik uygulamalar arttıkça sonuçlar olumlu gelecek. Bundan sonra griple mücadelede daha başarılı hale geleceğiz. Her sene grip aşısı olmaktan kurtulacağız. Şu ana kadar yapılmış araştırmaların sonuçların ümit verici olarak buluyorum.
Doç. Dr. Kenan Keskin (Memorial Hastanesi Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Bölümü): Hem ekonomik hem de sağlık açısından yararlı sonuçları olacak diye düşünüyorum. Şu ana kadar gelen olumlu sonuçlara göre faydalı olacak. Bu aşının ısıdan etkilenmeyecek soğuk zincirde saklanmayacak olması büyük bir avantajdır. Bu yönde başka araştırmalar da var, değişik aşı konseptleri üzerinde çalışılıyor. Hayvanlarda etkinliğinin gösterilmesi iyi bir gelişmedir. Ümit veriyor.

 

grip
tarih
mi
oluyor?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir