Medimagazin logo

Günde ne kadar şeker tüketmeli? Şeker tüketimini nasıl azaltabiliriz?

Beslenme uzmanları, obezite riskinin azaltılması ve diş sağlığının korunması için şeker tüketiminin azaltılması uyarısında bulunuyor.
Kaynak: BBC TÜRKÇE
Günde ne kadar şeker tüketmeli? Şeker tüketimini nasıl azaltabiliriz?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İngiltere hükümetin beslenme konusundaki Bilimsel Danışma Komitesi uzmanları, günlük alınan kalori miktarının yüzde 5'ten fazlasının şeker tüketiminden kaynaklanmaması gerektiğini söyledi.

Bu oran, yaklaşık yedi tatlı kaşığı şekere denk geliyor.

Şeker tüketiminin azaltılması çağrısında bulunan uzmanların geçen yıl hazırladığı raporda, şeker oranının alınan enerji alımının yüzde 10'undan fazla olmaması tavsiyesinde bulunulmuştu.

Bu yıl ise rakamın yüzde 5’e çekilmesi gerektiğini belirtildi.

Rafine şekerin ana kaynakları tatlandırılmış içecekler, tahıl, şekerlemeler, meyve suyu ve sofra şekeri.

Tek bir teneke kutu gazlı içecekte yaklaşık dokuz tatlı kaşığı şeker bulunuyor.

İngiltere'de gıda endüstrisi, geçtiğimiz yıllarda evlere giren gıdalarda ve içeceklerdeki kalorileri kademeli olarak azalttıklarını, bunu şeker miktarını ve porsiyonları küçülterek yaptıklarını söyledi.

BBC'nin sağlık muhabiri Adam Brimelow, İngiltere’de tüm yaş gruplarında ortalama tüketilen şeker oranının tavsiye edilen yüzde 5'in en az iki katı olduğunu söylüyor.

Sağlıklı yaşamı teşvik eden kuruluşlar, gıdaların üzerinde şeker miktarını daha iyi gösteren ve miktarın kaç çay kaşığına denk geldiğini açıklayan etiketler kullanılması gerektiği görüşünde.

 




Şeker tüketimi nasıl azaltılır?

Fergus Walsh
BBC Sağlık Muhabiri


İtiraf ediyorum ki, şekere bayılıyorum.

Çayımda kahvemde şeker kullanmasam da kek olsun, kurabiye olsun, tatlılara çok düşkünüm.

Herhalde bu demek oluyor ki, önerilenden çok daha fazla şeker tüketiyorum. Tükettiğimiz doğal ve meyveden ya da tatlıdan aldığımız şekerin, toplam tükettiğimiz besinlerin yüzde 10'unun altında olması tavsiye ediliyor.

Biliyorum ki bu konuda yalnız değilim, eminim ki herkes bu yüzde 10'luk sınırın üzerinde şeker tüketiyor.

Diş çürükleri günümüzde şeker denince akla gelen son şey haline geldi, çünkü çağımızın büyük sorunlarından biri olan obezitenin, yani aşırı kilo sorununun birincil sebebi şeker. Kamu sağlığı söz konusu olduğunda şeker tüketimine yönelik yönlendirmeler genellikle kalori sayımı üzerine.

Şeker, en büyük kalori kaynağı ve günümüzde yetişkinlerin üçte ikisinin, çocukların ise üçte birinin obezite sınırının üzerinde olduğunu göz önünde bulundurursak, şeker tüketimini azaltmanın topluma sağlayacağı yardımı görmek hiç de zor değil.

Obezitenin kalp hastalıklarına, halk dilinde şeker hastalığı olarak geçen Tip 2 diyabete ve çeşitli kanserlere ortam hazırladığını da unutmayın.


Lifli Gıdalar

İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu baş diyetisyeni Dr. Alison Tedstone'a göre şekerle tatlandırılmış içecekler tüketirken özellikle dikkat etmemiz gerekiyor, çünkü Dr. Tedstone bu içeceklerin, aşırı şeker tüketimini teşvik edici özellikleri olduğunu söylüyor.

Beslenme Danışmanlığı Komitesi SACN tarafından analiz edilen 600'e yakın araştırmanın sonucunda, şekerli ve gazlı içecek tüketimiyle Tip 2 diyabet arasında yadsınamaz bir paralellik olduğu görülüyor.

Peki, tükettiğimiz şekeri azalttığımızda yerine ne koyacağız?

Oxford Üniversitesi'nden Profesör Susan Jebb hayatımızdan şekeri çıkarırken yağ gibi zararlı besinlerin tüketimini artırmamız konusunda bizi uyarıyor. Profesör Jebb yediklerimizin büyük çoğunluğunu meyve ve sebzelerin oluşturması gerektiğini, özellikle lifli gıdalar ve tam tahıllı ürünler tüketmemizi öneriyor.

SACN da, Profesör Susan Jebb'i, sağlıklı bir yaşam için, her yetişkinin günlük lif tüketimini 30 grama çıkarması gerektiğini söyleyerek destekliyor.

 


Meyveler

Lif tüketimimizi artırabilmek için yapmamız gerekenler kolay.

Öncelikle, günde beş porsiyon meyve tüketmemiz gerekiyor. Porsiyondan kasıt meyvenin boyutuna göre değişir; bir porsiyon meyve 2 adet kayısı, 2 adet mürdüm eriği, bir adet elma, yarım adet greyfurt veya bir dilim kavun olabilir. Yani porsiyonlara meyvenin boyutuna göre karar verin.

İkinci olarak, günde iki dilim tam tahıllı ekmek yemeli, lifli yulaf tüketmeliyiz.

Gün boyunca bolca sebze tüketmeli ve karbonhidrat ihtiyacımızı karşılamak için kepekli makarna ya da haşlanmış patates gibi besinler tercih etmeliyiz.

Eğer ki aktif bir hayat tarzınız varsa, spora ve egzersize vakit ayırıyorsanız, o zaman arada bir kendinizi küçük bir tatlıyla şımartmanızda bir sakınca yok.

günde
ne
kadar
şeker
tüketmeli?
şeker
tüketimini
nasıl
azaltabiliriz?
Yorum (2)
Şekerin zararlı olduğunu söyledikten sonra günde 5 porsiyon meyve, patates, makarna tavsiye etmiş. Sanki bunlar şeker değil.
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
"çünkü çağımızın büyük sorunlarından biri olan obezitenin, yani aşırı kilo sorununun birincil sebebi şeker" BBC muhabiri tesbit etmiş. Doğru mu ? Doğrudur. Ülke çapında bunun için bilimsel ve siyasal kültürel otoriteler ne yapıyor ? Halk sağlığı uzmanlarına ne yetkiler veriliyor? Halk Sağlığı uzmanlık örgütlenmeleri ne yapıyor ? Bakanlık ne gibi yaptırımlar getiriyor ? Türkiyede son otuz yılda ÇOCUKLARDA obesite 3 kat ! yüzde üç yüz ! yada rakamla %300 arttı. Şeker tüketimi kuru öneri olarak gündeme getirmektense yaptırım olarak ne yapılabilir ? Ne yapılıyor ? Ne yapılmalı ? Endokrin metabolizma derneği ? Sağlıkla ilgili tüm dernekler ne yapıyor ne yapabilir ? Maliye bakanlığı ? Tüketiciler derneği? Reklamcılar ? Gıda sanayi ? Kadın hakları dernekleri ? Çocuk hakları dernekleri ? Eğitimciler ? Özetle topyekün toplumun vetüketicinin ve sağlık çalışanının dikkatini nasıl çekebiliriz ! Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 22 Temmuz 2015
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir