Medimagazin logo

Hacettepe aşı laboratuvarı açıyor

Üniversitesi, 30 Eylül 2015 tarihinde yapılacak törenle Türkiye’nin ilk Aşı Ar-Ge Laboratuvarını açıyor.
Hacettepe aşı laboratuvarı açıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Türkiye’de Aşı Ar-Ge’sinin tamamlanması, formülasyonu ve sonrasında da üretilerek piyasaya çıkarılması konusunda kamu, üniversite ve sanayi işbirliğini hayata geçirdi.
Bu işbirliği sayesinde, Türkiye’de yerli üretimi olmayan bakteriyel ve viral aşıların Eczacılık Fakültesi yöneticiliğinde kurulan Aşı Araştırma-Geliştirme Laboratuvarlarında geliştirilmesi mümkün olacak. Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel ve aşı projesinin koordinatörü Prof. Dr. Sevda Şenel ve ekibiyle ilerleyen proje ile dünyada mevcut ve ulusal aşı programına dahil olan bu aşıların dünya kalite standartlarında üretilebilir olması hedefleniyor.

DIŞA BAĞIMLILIK İÇİN ÖNEMLİ

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, Türkiye’nin tüm aşıları yurt dışından ithal ettiğini, aşı üretiminin hem temel sağlık hizmetleri için gerekli hem de dışa bağımlılığın azaltılması için önemli olduğunu belirtti. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi olarak yerli aşı geliştirmek için 2013 yılında çalışmalara başladıklarını ifade eden Prof. Gümüşel, “Aşı alanında dünya standartlarına uygun bir üretim büyük yatırımlar gerektirmektedir. Hacettepe Üniversitesi bu işe başlarken öncelikle Sağlık Bakanlığı’nın ulusal aşı programını belirleyen, ülkemize aşıların girişini düzenleyen, kontrollerini yapan tüm birimlerinin başkanlarıyla görüşerek mevcut durumun değerlendirilmesi, ihtiyaçların belirlenmesi ve nereden başlanması gerektiği hususunda alt yapıyı oluşturduktan sonra bu doğrultuda bir projeyi gerçekleştirebilmek amacıyla gerekli destekleri sağlamıştır” dedi.

KATMA DEĞER SAĞLAYACAK

Bu amaçla, ilk olarak Hacettepe Üniversitesi ve Keymen İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında “Aşı Araştırma, Geliştirme ve Üretimi İşbirliği” sözleşmesi imzalandığını belirten Gümüşel, “Ar-Ge çalışmaları tamamlandıktan sonra, Keymen İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından kurulacak üretim tesisinde aşının üretimi hedeflenmiştir. Yerli üretim sayesinde bu alanda dış ticaret açığının azaltılması da mümkün olacaktır. Bu yatırım, gelecekte aşı alanında projeler için katma değer sağlayacak ve aynı zamanda devlet destekli üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesinde önemli bir rol oynayacak” şeklinde konuştu.

aşı laboratuvarı
hacettepe üniversitesi
eczacılık fakültesi
prof. dr. bülent gümüşel
Yorum (1)
Alişan Yıldıran (Prof. Dr.)
MİLLî AŞI ŞARTTIR! Bu konudaki vahim durumumuz geniş şekilde ilk defa 2010'da dile getirilmişdi (1). Bir yıl kadar önce de bir özel üniversite çalışmalara başladığını duyurmuşdu (2). Ancak adı geçen üniversitenin web sayfasında henüz belirgin bir hareket olmadığı, sadece kuruluş aşamasında bir Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuarı, bir öğretim üyesi ve bir araştırma görevlisi olduğu görülmekdedir (3). Bu defa yerli bir ilaç firmasının da çalışmaya dahil edildiğini görüyoruz. Ben de millî aşı konusunda, savunma sanayiinde olduğu gibi yerli ve özel sermaye katkısının olması gerekdiği kanaâtindeyim. O zaman yapdığım yorumu naçizâne tekrar hatırlatmak isterim (2). Aşı konusunda bir kıpırdanma olduğunu görmek memnuniyet verici, fakat başlangıç noktası hatalı ve çıta çok alçakda görünüyor. Mevcud aşıları deneysel olarak üretmek hedef alınmamalı. Bunlar basit bir laboratuarda bile üretilebilmekdedir (mesela Dr. Salk'ın ürettiği aşı). Milli aşı diyorsanız dünyanın en iyi vaksinoloji merkezini geçmeyi hedef almalıyız, o da Emory Vaccine Center'dır (4). Bu konuda iyi yetişmiş elemanlar transfer edilmelidir. Benim yazılarından görebildiğim kadarı ile öncelikle Dr. Fikri Avcı ile görüşülmelidir (5). Ayrıca immünoloji bilim dallarına (temel ve/veya klinik) bağlı vaksinoloji kürsüleri kurulmalı, tıp doktoru virologlar yetiştirilmeldir. Aşının stratejik bir ürün olduğunu, silah olarak kullanılabileceğini tekrar vurgulamak isterim (6). (1) http://www.aksiyon.com.tr/nursel-dilek/turkiye-neden-asi-uretemiyor_525857 (2) http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-milli-asi-uretebilmek-icin-calismalar-basladi-1-1-60200.html (3) http://www.uskudar.edu.tr/tr/laboratuvar/18/molekuler-biyoloji-ve-genetik (4) http://www.vaccines.emory.edu/faculty/index.html (5)(http://www.ccrc.uga.edu/personnel/index.php?uid=1181&personnel=Tenure-Track%20Faculty) (6) http://www.pbs.org/wgbh/nova/bioterror/germs.html
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir