Medimagazin logo

Hasta kapıda hoca derste

Doktorlar, hastane ve muayenehane arasında seçime zorlandı, kamuda kopuşlar başladı. Üniversite hastanelerindeki öğretim üyelerinin bir bölümü istifa ederken bir bölümü de izin hakkını kullanmayı tercih etti. Ancak olan hastalara oldu. Ameliyat sayıları düştü, randevular ertelendi
Kaynak: AKŞAM - Ercan SARIKAYA
Hasta kapıda hoca derste
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hükümet, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın kararlarına rağmen doktorlara 'Hastane ile muayenehane arasında seçim yapın' diyen düzenlemeyi Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirdi. Geçen ay Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre kamuda çalışan doktor muayenehane açamıyor, özelde de çalışamıyor. Üniversite hastanesindeki doktorlar ise mesai saatinden sonra muayenehanede çalışmakta ısrar ederse, sadece derslere girebiliyor ya da araştırma yapabiliyor.


AMELİYAT SAYISI DÜŞTÜ
Söz konusu düzenleme, Kanun Hükmünde Kararname ile yapıldığından, yürürlüğe girdiği 26 Ağustos'tan bir gün sonra uygulamaya konuldu. Ancak bu durum pek çok mağduriyeti de beraberinde getirdi. Zira düzenlemede bir geçiş süreci tarif edilmediği için önceden ameliyat tarihi alan hastalar ortada kaldı. Kararsız duruma düşen hocalar ise farklı çıkışlar aradı. Kimisi emeklilik dilekçesi vererek kamudan ayrılırken kimisi de yasada tanına ücretsiz izin ya da yıllık ücretli izin hakkını kullanmaya başladı. Sonuçta bazı ana bilim dallarında hizmet verecek hekim kalmadı, haftada 700 civarı ameliyat yapılan bazı hastanelerde bu sayı 350'lere kadar düştü.
MARMARA TIP'TA 55 FİRE
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu'nun verdiği bilgiye göre söz konusu uygulamayla sadece Marmara Üniversitesi hastanesindeki 70 öğretim üyesinden 55'i üniversitede fiilen hasta bakamıyor. Hocalardan bazıları izin hakkını kullanırken bazıları da mesai sonrası özel çalışma hakkını koruma yoluna gittiği için sadece derslere girebiliyor ya da araştırma yapabiliyor. İstanbul Üniversitesi'ne bağlı Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakülteleri'nde de durum farklı değil. Cerrahi bölümlerde yaklaşık yüzde 45, dahili bilimlerde yüzde 35 oranında öğretim üyesi benzer şekilde hastanede hasta muayene edemiyor.

Halkımıza duyurulur
Sadece derslere girebilen öğretim üyeleri, muayene yapamayınca hastalar şikayetçi olmaya başladı. Bunun üzerine öğretim üyelerinin üniversite hastanelerindeki kapılarına dekanlık imzalı şu duyuru asıldı: 26 Ağustos 2011'de yürürlüğe girmiş olan 650 sayılı kanun hükmündeki kararname nin 40'ıncı maddesi uyarınca mesai saatleri dışında Yüksek Öğretim Kurumları'ndan başka yerlerde mesleki faaliyetlerde bulunan meslek ve sanatlarını serbest olarak icra eden öğretim üyelerimiz fakültelerimizde döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde eden hizmetlerde çalışamamakta sadece eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunabilmektedirler. Tüm halkımıza saygıyla duyurulur.
 

hasta
kapıda
hoca
derste
Yorum (5)
algim güzel
Öğretim üyeleri, uzman ve pratisyen hekimler memnun değil hastalar memnun . Okadar memnunlar ki Büğün İskenderun da uzman doktorun burnunu acil serviste kırdılar. Hiç bir yerde söz edilmiyor. Son iki ayda ikinci darp vakası
0
Cevapla
y.t
sözün özü, bu düzenleme serbest çalışan hocalara büyük kıyak, kapıya asılan bu yazı sonrası hastalar doğru istikamet özele, yaşasın KHK
0
Cevapla
Dr.A.R.
Üniversite öğretim görevlilerinin derslere girmek birincil görevleridir. Bu güne kadar unuttukları birincil görevlerini yapmak ağır geliyor galiba... TTB öğretim görevlilerinin akademik ünvanlarını Özel çalışma alanında kullanmalarına nasıl bakıyor acaba? Dışarıda özel muayenehanesinin kapısına koca bir PROF... yazan arkadaşlarımız hastalarına özel tıp dersi mi veriyorlar? Sağlık bakanlığı akdemik ünvanların ticari amaçla kullanılmasını mutlaka yasaklamalıdır.
0
Cevapla
ali verimli
Bir önce yazan arkadaş çok haklı.Dünyanın hiç bir yerinde muayenehane açmak için akademik ünvan almaya çalışmak gibi bir şey yoktur.Bu sadece Türkiyede vardır.Kapısına görmemişin şeyi olmuş yapıştırmış hesabı PROF....falan yazılmaz.Akademik ünvan sadece kendini tatmin için ve bilime hizmet içindir.Amerikada bu böyledir.Sadece doktorun yaptığı işe bakılır.Yoksa rahmetli Michael Jacksonun doktoru Prof.Dr bilmemne olurdu.
0
Cevapla
MO
Sorun yok, sağlık bakanımız hastaları uçaklara doldurup doldurup tanesi 3.5 dolara muayene, 50 dolara ameliyat edilmek üzere İsviçre'ye, İsveç'e, Almanya'ya hatta rüyasında aldığı ndirektiflere göre Houston'a Cleveland'a falan göndersin. Türkiye'deki fiyatlarla hizmet değil başka bir şey bile alamaz!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir