Medimagazin logo

'Hekimlerin izinsiz sağlık hizmeti verdiği iddiasıyla yargılanması kabul edilemez'

Ankara Tabip Odasının (ATO), Gezi Parkı eylemleri sırasında "Hukuka aykırı olarak yetkisiz ve kontrolsüz revir adı altında sağlık hizmet birimi oluşturarak amaçları dışında faaliyet gösterdiği" gerekçesiyle yöneticilerinin azline ilişkin açılan davanın görülmesine başlandı.
'Hekimlerin izinsiz sağlık hizmeti verdiği iddiasıyla yargılanması kabul edilemez'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesindeki davaya, Sağlık Bakanlığı ile Ankara Tabip Odası avukatları katıldı.

Sağlık Bakanlığı avukatı Recep Güleç, Ankara Tabip Odasının Gezi Parkı eylemleri sırasında revir adı altında sağlık kuruluşları açarak işlettiğini, bu şekilde de görev ve yetkilerinin dışına çıktığını savundu.

Güleç, Ankara Tabip Odası organlarının görevlerinin, yönetim kurulunun ve divan görevlerinin sora erdirilmesi ve yerlerine yenilerinin seçilmesini talep etti.

Ankara Tabip Odası avukatı Ziynet Özçelik de davanın şartlarının gerçekleşmediğini ve reddini talep etti.

Özçelik, "Oda revir kurmamıştır. Sağlık Bakanlığının sahada acil bakım vermediği alanlarda yaralılara ilk yardım veren hekimlerle, gönüllülerle bu işlemleri koordine etmeye çalışmıştır. Müvekkilimiz davacının vermediği hizmetleri vermeye çalışmıştır" dedi.

Mahkeme, eksiklerin giderilmesi ve bazı tanıkların dinlenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

-Basın açıklaması-

Öte yandan, dava başlamadan önce adliye önünde toplanan Ankara Tabip Odası üyeleri, Sağlık Bakanlığı tarafından açılan davayı protesto etti. Eyleme CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, CHP Milletvekilleri Levent Gök, Mahmut Tanal ile bazı yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarının temsilcisi de destek verdi.

Grup adına açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Beyazıt İlhan, hekimlerin izinsiz sağlık hizmeti verdiği iddiasıyla yargılanmasının kabul edilemez olduğunu, sağlık çalışanlarının her koşulda kimseyi ayırt etmeden yardımda bulunduğunu söyledi.

-Davanın dilekçesinden

Sağlık Bakanlığının dava dilekçesinde, Gezi Parkı eylemleri sırasında "hukuka aykırı biçimde, yetkisiz ve kontrolsüz, revir adı altında sağlık hizmet birimleri oluşturarak amaçları dışında faaliyet gösterdiği" gerekçesiyle Ankara Tabip Odası (ATO) organlarının görevlerine son verilmesi talep edilmişti.

'hekimlerin
izinsiz
sağlık
hizmeti
verdiği
iddiasıyla
yargılanması
kabul
edilemez'
Yorum (22)
postenflamatuar
ne gerek var? Taksim istanbulun merkezi. Bir durum olduğunda 1 telefonla 10 ambulans gelir. Ambulansın olay yerine girişi engelleniyorsa o da polisin, valininin hükümetin problemidir. Hekimin ve sağlık çalışanının görevi hastaya ulaştığında başlar. Hastanın hekime acil durumlarda ulşmasını engelleyen durumlar var ise bu hekimlerin derdi ve problemi değildir. Taksimdeki toplumsal olayda o karışıklığın ortasına çadır kurmak, sağlık hizmeti vermeye çalışmak işgüzarlıktan başka bir şey değildir. Bu TTB ve ankara tabip odası önce gelsin acillerdeki düzene itiraz etsin, işini yapsın. Ankarada il ve ilçe hastanelerinde acil deneyimi ve hizmet içi eğitimi olmayan doktorlara, uzmanlara acil nöbeti tutuşturuluyor, gelen tüm hastalardan sen sorumlusun deniyor. Garibim tıp fakültesinden çıktıktan sonra ilk kez karşılaştığı vakaları yönetmeye çalışıyor. Sadece teorik bilgiler ile. Tekrar edilmeyen teorik bilgilerin de yarısının unutulduğu, hatırlananların ise bazen yanlış hatırlandığı dikkate alındığında her an bir kişisel trajedi yaşanabilir ve nitekim çok yaşanmıştır da. TTB ve tabip odaları bu duruma seyirci kalmaya devam ediyor çünkü siyasi angajmanlılar, dertleri meslekleri değil siyasi ideolojileridir.
0
Cevapla
Onur
Anladıgım kadarıyla gezi olaylarını cok uzaktan ve biraz da yanlı kaynaklaardan izlediniz. Ambulans giremiyor, polis ortalığğı sadece gaza boguyor, ne hastanesi ne valisi... Polisin gaz kullanım şekli birçok yerde insanlık dışı olduğu zaten söylendi. O sağlık çadırının gerekli olduğunu zambiya valisi de anlardı, kamerun sağlık bakanı da. Toplumsal olaylarda (ki türkiyede son 20 senede yaşanan en büyük toplumsal olayda ) bunun gerekeceğini kavrayamayan vali ve bakan var karşımızda; ne yapsaydı tabib odası , imam mı tutsaydı, ne yapsaydı oradaki doktor ,benim uzmanlığım değil mi deseydi. Not: gezinin siyasi içeriğini sorgulamak bu platformun işi değil, yakışmaz ; lütfen sağlık bakanlığı- hekimlik andı bağlamında düşününüz
0
Cevapla
bekir özeren
halkın seçimle işbaşına getirdiği hükümeti sentetik bir sosyal kargaşa ile alaşağı etmek için çevrilen bu oyunda rol alan meslekdaşlarımızı bu vesile ile bir kez daha kınıyorum. ister sevin, ister sevmeyin, madem demokrasiyiz diyorsunuz, öyleyse halkın seçtiğine saygı göstereceksiniz. yaptığınız işin suç olduğunu da biliyorsanız, "efendim ben oradan geçiyordum sadece" gibi veya başka türlü çamura yatmayacaksınız.
0
Cevapla
aydin sinal
normal demokratik bir ülkede bu gibi olaylarda devlet seyyar revir doktor verir, kurar düzineyle ambulans arabasi hazir eder.demokratik olmayan ülkelerde ise karsi görüslü kisiye tipbi yardim edeni yargilar.
0
Cevapla
postenflamatuar
onur op.dr nickli meslektaş olayın geçtiği revir açılan yer için "Ambulans giremiyor, polis ortalığğı sadece gaza boguyor, ne hastanesi ne valisi..." demiş. Bir daha hatırlatayım ambulansın giremediği yerde sağlık çalışanlarının görevi başlamaz. Ambulans girmiyorsa o hekimin problemi değildir. Oradaki vatandaşların sağlığında vali ve hükümet sorumludur. Size ne oluyor ki? kargaşa ve güvenlğini olmadığı yerde sağlık hizmeti vermek ne oluyor? Ambulansı bekleyeceksin, güveliğin alınmasını bekleyeceksin ve ancak ondan sonra işini yapacaksın. Kargaşanın ortasında revir açmak ta ne oluyor? Onur op. dr "Polisin gaz kullanım şekli birçok yerde insanlık dışı olduğu zaten söylendi." demiş. Yahu polisin gaz kullanma şeklinin insanlık dışı olmasıyla hekimlik görevinin ne alakası var? Bir suç işlendiyse ilgili mercilere mağdur kişiler başvursun. Yok siyasi bir şey ise siyasetle ilgileln partiler, siyasi amaçla kurulup faaliyet gösteren sivil toplum dernekleri var. Bir hekim olarak size ne siyasetten? Onur bey en son kısımda "gezinin siyasi içeriğini sorgulamak bu platformun işi değil, yakışmaz ; lütfen sağlık bakanlığı- hekimlik andı bağlamında düşününüz" demiş ancak maşallah kendisi hep siyasi içerikli konuşmuş. "O sağlık çadırının gerekli olduğunu zambiya valisi de anlardı" demiş. sağlık çadırı hiç de gerekli değildi. Revirlerin, sağlık çadırlarının kurulum şekli vardır, gerekli yerlerden yazılı veya en azından şifahi izin alınması lazım. Ama öyle bir yola başvurulmamış. Bir de çadır krulabilen yere ambulans ta girebilir neticede. Ancak gösteri yapanlar ambulansın girmesine izin vermiyor ama kurulan çadıra da ses çıkartmıyorsa, kendileri gibi gösteride yaralananların tedaviye ulaşma hakkını gasp ediyorsa durup bir daha düşünmek lazım. Gösterilerde sağlık sorunları yaşayanları siyasi amaçlarına alet ediyorlar manasına gelir bu. Yoksa niye hasta göstericileri taşımak için de olsa ambulanslara izin verilmiyor ki? Siyasi gözlük çıkarıldığında olaylar gayet net görülebilir. onur bey "ne yapsaydı tabib odası , imam mı tutsaydı, ne yapsaydı oradaki doktor ,benim uzmanlığım değil mi deseydi." demiş. öncelikle orada revir kurmak tabip odasının işi değil, görevi değil sağlık bakanlığının işidir. Sağlık bakanlığı gerekli görmediği halde orada revir kurmaya kalkışmak bu eylemin siyasi amaçlı olduğunu göstermektedir. TTB toplumsal ve siyasal amaçlı gösterilerde revir kuracağına gelsin acil problemlerine, hekimlerin özlük hakları problemine eğilsin.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir