Medimagazin logo

Kamu hastaneleri arasındaki döner sermaye farklılığı azaltılacak

Sağlık Bakanı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik TÜSEB Kanunuyla ilgili açıklamalarda bulunurken, Kanunla birlikte birçok düzenlemenin yapıldığını belirterek, aynı Kamu Hastane Birliği bünyesinde branşlar arasındaki döner sermaye farkının da azaltıldığını kaydetti.
Kamu hastaneleri arasındaki döner sermaye farklılığı azaltılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 “Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ve 6569 Sayılı Kanun” kapsamında yer alan düzenleme önceki gün Resmi Gazete’de yayınlandı.
 
Sağlık Bakanı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, sağlık çalışanlarının uzun zamandan beri merakla beklediği düzenlemenin detaylarını anlattı. Sağlık çalışanlarına yönelik iyileştirici çalışmalar yapmaya devam ettiklerini belirten Çelik, lisans tamamlama hakkının bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Sağlık çalışanlarının donanımlı olmasına özen gösterdiklerini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti: “Son 12 yılda sağlık alanında yapılan reformlar, Türkiye’yi bugün model ülke konumuna taşıdı. Sağlık alanında elde ettiğimiz bu başarılarda sağlık çalışanlarımızın fedakârlığı ve emeği önemli bir yer tutuyor.  Var olan efektif insan kaynağını daha nitelikli ve donanımlı hale getirmek amacıyla lisans tamamlama fırsatını getirdik.”
 
Bakanlık ve YÖK işbirliği
Düzenlemenin Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun işbirliğiyle hayata geçirildiği bilgisini veren Çelik, ebelik ve hemşirelik programlarından mezun olanların kendi alanlarında, diğer program mezunlarının ise YÖK’ün belirleyeceği alanlarda lisans tamamlayacaklarını söyledi. YÖK’ün belirleyeceği alanlarda uzaktan eğitim yönteminin de kullanılabileceğini kaydeden Çelik, bu uygulamanın sağlık çalışanlarına büyük bir avantaj sağlayacağını ifade etti.
 
Kamu hastaneleri arasındaki döner sermaye farklılığı azaltılacak
Müsteşar Yardımcısı Çelik, 6569 Sayılı Kanunla birlikte birçok düzenlemenin yapıldığını belirterek,  aynı Kamu Hastane Birliği bünyesinde branşlar arasındaki döner sermaye farkının da azaltıldığını kaydetti. Çelik, “Buna göre yüzde 50 döner sermaye tavanı değiştirilmeden, hastanelerde uygulanan döner sermayeden dağıtılacak üst limit yüzde 50’den yüzde 65’e çıkarıldı. Böylece aynı branş uzmanları arasındaki farklar azaltıldı” ifadelerini kullandı.
 
Diş Hekimleri Birliği artık genel kurul yapabilecek
Türk Diş Hekimleri Birliği’nin Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından sonra genel kurul yapamadığını hatırlatan Çelik, son düzenlemeyle bu sorunun da giderildiğini söyledi. Düzenlemeye göre Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Kurulu, oda genel kurullarınca iki yıllık bir dönem için seçilen delegeler ile tabii delege olan oda başkanlarından oluşacağını kaydetti.
 
Özellikli tıbbi işleme teşvik
Eğitim ve araştırma hastanelerinde; organ nakli, majör replantasyonlar, kök hücre ve kemik iliği nakli gibi beceri gerektiren tıbbi işlemler karşılığı yapılacak ek ödemeler hakkında da bilgi veren Çelik,  bu işlemler için yüzde 800 ve yüzde 700 olan tavan oranlarının bir kat artırılarak bu alandaki çalışmaların teşvik edildiğini sözlerine ekledi.

kamu
hastaneleri
arasındaki
döner
sermaye
farklılığı
azaltılacak
Yorum (24)
ALO
döner sermayeden dağıtılacak üst limitin %30 artırılması nasıl aynı branş doktorları arasındaki farkı azaltacak ki? az alan da aynı oranda fark alacak çok alanda aynı oranda fark alacak ki o zaman aradaki fark nasıl azalacak aksine daha da artacak. bu sadece tavandan döner alanlar varsa değişebilir yoksa hiç bir anlamı olmaz. zaten tavandan alan kaç kişi çıkar ki. bu mantığı anlayan varsa açıklayabilir mi?
0
Cevapla
Mehmet Kaya
Performans sistemi sağlığa zararlıdır.
0
Cevapla
acil dr
acilin katsayısı 1.4 dür.gece gündüz bayram demeden nöbet tutuyoruz.triaj adı altında sorunlu bütün hastalar acile yığılıyor.sahibimiz yok.uzman desteği az.herkes mutsuz.113 aramak ölümden beter.tükenmişlik belirmiş.sağlık bakanlığı insanları üzerimize kışkırtıyor.heryerde hasta hakları tabelası.
0
Cevapla
murat
hocam demek istiyoki herkes tavana yakın alacak dagıtılacak miltar artacak yüksek puan yapan tavana takılcak düşük yapan tavana yaklaşacak
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Performans sistemindeki adaletsizlikler devam edecek.Biz döner-möner değil adam gibi hakim ve savcılara verilen kadar temel maaş istiyoruz.Körler sağırlar, birbirini ağırlar tarzında bakanlığın kapalı kapıları ardında yapılan düzenlemelere karnımız tok. Ben bir cerrah olarak gece-gündüz ameliyathanede bıçaklanan, kurşunlananlarla cebelleşerek, 25 yıldır geceleri icaptan telefon çalacak diye uyuyamazken, çoluk çocuk telefon sesinden uyanmasın diye oturma odasında kanepede yatarken biokimyacı,mikrobiyoloji vs. uzmanı arkadaşım kadar bile ortalamadan döner sermaye alamazken hangi performans sistemi düzenlemesiyle adalet sağlanacak? Çocuk cerrahının çocuk hastalıkları uzmanından, genel cerrahın dahiliye uzmanından fazla hasta kaydının olduğu bu sistem artık kokuşmuştur. Performans sistemini kuran ve günümüzde işletenlere karşı zerre kadar itimadım kalmadı. Bu sistem artık miadını doldurdu. Maaş/Döner oranı %70 olsun diye diye dilimizde tüy bitti. Hastaneler arasında, branşlar arasında devasa döner sermaye farkları var. Bir sistemde adalet yoksa o sistem çökmeye mahkumdur. Zorunlu mesleki sigorta ödemesindeki RİSK KATSAYILARI neden döner sermaye ödemesinde kullanılmaz? En az riski olan branşlar ortalamadan para alırken, en yüksek riski olan cerrahi branşların ortalamadan para alamaması hangi mantıkla açıklanabilir? Bu soruyu risk katsayısını belirleyenlerin cevaplamasını istiyorum. Giderayak her hekimin en az ortalama kadar ücret almasını iptal eden, bu oranı %80'e çeken eski bakanı unutmayacağız. Gelecek günlerin ADALET getirmesi dileğiyle.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir