Medimagazin logo

Kanser ilaçlarına ‘günübirlik’ çözüm uygulanacak!

20 Temmuz sonrası kanser ilaçlarının hastanede bulunamaması halinde doktorlar, hastaların eczaneden ilaçlarını alabilmesi için reçeteyi ‘ayaktan’ değil, ‘günübirlik’ tedavi olarak yazacak
Kaynak: GAZETE HABERTURK - Lütfi ERDOĞAN
 Kanser ilaçlarına ‘günübirlik’ çözüm uygulanacak!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

20 Temmuz’a kadar eczanelerden alınabilecek kanser ilaçları için 20 Temmuz’dan sonra ‘günübirlik’ çözüm uygulanacak. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), “medula” krizine, 20 Temmuz’a kadar eczanelerden ilaç almayı serbest bırakarak geçici çözüm üretti. 20 Temmuz’dan sonra ise ödenekleri gönderilen hastanelerin ilaç alımını tamamlaması öngörülüyor. Bakanlık bu süre zarfında doktorları yeni uygulama hakkında bilgilendirecek.

20 Temmuz sonrası ise ilaçların hastanede bulunamaması halinde doktorlar,hastaların eczaneden ilaçlarını alabilmesi için reçeteyi “ayaktan” değil, “yatarak” veya “günübirlik” tedavi olarak yazacak. Kanser ilaçlarının devlet hastanelerinde satılmasıyla ilgili uygulama kapsamında hastanelere ödenek gönderildi. Sağlık Bakanlığı, bu yıl için toplam 100 milyon TL’yi bulacak ödemelerin 15 milyon TL’lik ilk dilimini hastanelere gönderdi. Hastaneler ödenekle kanser ilacı satın alacak. Sağlık Bakanlığı, yıl sonuna kadar, kanser ilacı temini için hastanelere 100 milyon TL ödenek gönderecek. Bu ayın aktarımını yapan bakanlık izleyen aşamada, ağustos’ta 15 milyon TL, eylülde 15 milyon TL, ekimde 15 milyon TL, kasımda 20 milyon TL, aralıkta 20 milyon TL daha aktaracak. Bu sayede hastaneler yurtdışından kanser ilaçlarını ithal ederek hastaya uygulayabilecek.
 

kanser
ilaçlarına
‘günübirlik’
çözüm
uygulanacak!
Yorum (1)
Yol Bulduran
"Kanser ilaçlarının devlet hastanelerinde satılmasıyla ilgili uygulama" ifadesi uygun değil. Hastalar, kullandıkları tablet formundaki ilaçları bile hastanemiz eczanesinden alacaklarını sanıyorlar. Çalıştığım vakıf üniversitesi hastanesi zaten iv kemoterapi ilaçlarını kendisi temin ettiği için bu uygulama genel olarak beni ilgilendirmiyor. Ayrıca bu uygulamanın gerçekten sadece devlet hastanelerini (devlet üniversitelerini değil) ilgilendirmediği belirtildi. Normal işleyiş açısından, ben hastanın kan tahlillerini görürüm, ondan sonra hastanın ilacı eczanemde varsa veya en geç 2-3 saat içinde temin edebilecekse (bu durum çok nadiren olur) hastaya reçete yazmam, günübirlik yatış yapar ve order yazarım. Eğer ilacı dışarı reçete edeceksem yatış yapmam. Önce reçete yazarım, hasta ilacı temin edince yatış yaparım. Belki ilacı bulmak 1-2 gün sürecek. Şimdi yukarıdaki yazı der ki, hastane eczanesinde olmayan ilacı reçete yazmadan önce normal yatış ve günübirlik yatış yap, reçeteyi ondan sonra yaz. Peki hasta ilacı bulamazsa ne olacak? 1-2 gün yatış açık bekleyecek mi? Çok mantıksız. Şimdi bu mantıksızlık üzerinden yorum yapıyorum, bu uygulama muayenehanelerde kemoterapi vermeyi engellemek için çıkarılan bir uygulama olmalı. Muayenehanem yok, hala muayenehanede kemoterapi veren onkolog var mı onu da bilmiyorum ve bu durumu savunmuyorum. Hatta bir doktor muayenehanesinde kemoterapi versin diye, başka bir doktorun hastaya heyet raporu çıkarıp, reçete yazmasını da tasvip etmiyorum. Çıkardığım sonuç şu: Kurunun yanında yaş da yanar. Muayenehanede kemoterapi verilmesin diye, hastanın yatışını yap, yakınına reçeteyi ver, arasın bulsun ilacı. Saat kaçta gelir ilaç, günübirlik tedavi ünitesi saat kaçta açılır, saat kaçta kapanı hiç nemli değil. Anladığım kadarıyla bu uygulamanın etkilememesi gereken hastanelerde de ilaç eczanede ilaç olmaması durumunda yatış yapıp reçeteyi öyle yazmak gerekecek.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir