Medimagazin logo

Kongre katılım sayısı 4 oldu! İşte kongrelerle ilgili tüm değişiklikler!

Yeni Yönetmelikle daha önce firma destekli yapılacak olan kongre katılımı 5’ten 3’e indirilmişti, bu kez 4'e yükseltildi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - DR.İBRAHİM ERSOY
Kongre katılım sayısı 4 oldu! İşte kongrelerle ilgili tüm değişiklikler!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bugün yayımladığı yönetmelikle hekimlerin kongre ve bilimsel toplantılara katılımlarıyla ilgili değişikliklere gitti.Firma destekli kongre katılım sayısı 2012 yılında 5’ten 3’e düşürülmüştü, yeni Yönetmelikle bu sayı 4 olarak belirlendi. Önceden olduğu gibi konuşmacı, yazılı veya sözlü bildiri sunan araştırmacılar bu sınırlamanın dışında tutuldu. Ayrıca yeni Yönetmelikle “Bakanlık tarafından düzenlenen veya desteklenen bilimsel toplantılarda” bu sınırlamanın dışında kalacak. Yani Bakanlık destekli kongreye giden hekim, kongre sayısından düşmemiş olacak.

 

Bir diğer değişiklikte kongrelere getirilen yazın ‘deniz kenarı’ ve kışın ‘kayak merkezli’ tatil beldelerinde yapılacak kongrelere getirilen sınırlamalarda oldu. Daha önce bu tarihler Bakanlığın sayfasında ilan edilirken şimdi Yönetmelikte doğrudan ifadelerini buldu. Buna göre;

-Kayak merkezi tatil beldelerinde 1 Aralık-1 Mart tarihleri arasında ruhsat/izin sahipleri tarafından toplantı organizasyonları düzenlenemez ve desteklenemeyecek

.-Deniz kenarı tatil beldelerinde ise 2015 ve 2016 yıllarında 1 Haziran-1 Eylül tarihleri arasında, 2017 ve sonraki yıllarda da 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında ruhsat/izin sahipleri tarafından toplantı organizasyonları düzenlenemeyecek

 

Yönetmeliğin “Bilimsel toplantılar ve ürün tanıtım toplantıları” bölümü şöyle yenilendi:

 

MADDE 7 – (1) Bilimsel toplantılar ve ürün tanıtım toplantıları, sağlık meslek mensubunun uzmanlık/görev alanı ile ilgili olmak zorundadır. Bu toplantılar, ürünler ile ilgili var olan tıbbi bilgileri aktarmak veya yeni bilgileri sunmak amacı ile yapılır.

 (2) Ruhsat/izin sahipleri; yurt içi ve yurt dışı bilimsel toplantılara katılacak sağlık meslek mensuplarının kayıt, konaklama ve ulaşım masraflarını aşağıdaki şartlara uymak kaydıyla destekleyebilirler:

a) Bir sağlık meslek mensubu aynı yıl içerisinde toplam dört kez ruhsat/izin sahiplerinin desteğinden yararlanabilir; bu dört desteğin sadece iki tanesini aynı ruhsat/izin sahibi sağlayabilir ve yine bu desteğin yalnızca ikisini yurt dışında yapılan toplantılarda kullanabilir. Sağlık meslek mensuplarının ruhsat/izin sahiplerinin desteğiyle; konuşmacı, yazılı veya sözlü bildiri sunan araştırmacı olarak katılım sağladıkları toplantılar bu kapsamda değerlendirilmez.

 b) Bakanlık tarafından düzenlenen veya desteklenen bilimsel toplantılarda, bu toplantılara iştirak eden katılımcılar bu fıkranın (a) bendindeki katılım sayısı sınırlamasından muaftır.

c) Destek doğrudan kişiye değil toplantıyı düzenleyen organizasyona veya organizasyonlara yapılır.

(3) Ruhsat/izin sahipleri tarafından düzenlenen ürün tanıtım toplantılarında konuşmacılar hariç katılımcıların ulaşım ve konaklama masrafları ruhsat/izin sahiplerince karşılanamaz. Ancak ruhsat/izin sahipleri, yurt içinde bulunan ürün imalathanelerine yapılacak ziyaretlere bu maddenin ikinci fıkrası kapsamında destek verebilirler.

(4) Ruhsat/izin sahipleri, yurt dışında yapılan bilimsel toplantıları; toplantının uluslararası nitelikte olması veya katılımcıların çoğunluğunun ülkemizde görev yapmayan sağlık meslek mensuplarından oluşması durumunda destekleyebilir veya düzenleyebilirler. Bakanlık tarafından yurt dışında düzenlenen veya desteklenen bilimsel toplantılarda bu şartlar aranmaz.

(5) Bilimsel toplantılara, ruhsat/izin sahibi tarafından destek verilerek toplantının mahiyetine göre sağlık meslek mensubu yetiştiren fakülte veya yüksekokullarında okuyan öğrencilerin de katılımı sağlanabilir.

(6) Ruhsat/izin sahipleri, düzenledikleri veya katkıda bulundukları bilimsel toplantıları ve ürün tanıtım toplantılarını ve destek verecekleri sağlık meslek mensuplarının ve sağlık meslek mensubu yetiştiren fakülte veya yüksekokullarında okuyan öğrencilerin bilgilerini, Kuruma bildirmek zorundadırlar. Kurum, bu bilgileri oluşturacağı veri tabanında toplar.

(7) Ruhsat/izin sahibinin desteklediği ulusal ve uluslararası klinik araştırmaların yurt içi ve yurt dışında yapılacak araştırmacı toplantıları, bilimsel toplantı katılımı olarak değerlendirilmez. Bu kapsamda olan toplantılar için Kurumun ilgili birimine izin başvurusunda bulunulur.

(8) Her defasında başka bir ülkede düzenlenen uluslararası bilimsel toplantılar hariç olmak üzere; kayak merkezi tatil beldelerinde 1 Aralık-1 Mart tarihleri arasında ruhsat/izin sahipleri tarafından toplantı organizasyonları düzenlenemez ve desteklenemez. Deniz kenarı tatil beldelerinde ise 2015 ve 2016 yıllarında 1 Haziran-1 Eylül tarihleri arasında, 2017 ve sonraki yıllarda da 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında ruhsat/izin sahipleri tarafından toplantı organizasyonları düzenlenemez ve desteklenemez. Bakanlık tarafından düzenlenen veya desteklenen bilimsel toplantılarda bu şartlar aranmaz.

 (9) Ruhsat/izin sahibinin düzenlediği veya katkıda bulunduğu toplantılarda, farmakovijilans konusunda farkındalığı artırmak amacıyla Kurum tarafından hazırlanmış sunum veya eğitici videonun yer alması sağlanır. Ayrıca, bu amaçla  Kurum tarafından hazırlanan afiş ve broşürler kolaylıkla görülebilecek alanlarda sergilenir.

 (10) Bir takvim yılı içerisinde ruhsat/izin sahiplerinin düzenlediği veya katkıda bulunduğu altı saati aşan toplantıların en az % 60’ında akılcı ilaç kullanımı ilke ve hedefleri kapsamında, toplantının konusu ile ilgili bir oturum konulur. Bu oturumdaki sunumların içeriği, Bakanlıkça onaylanmış eğitim materyalleri ve tanı tedavi rehberleri çerçevesinde olur ve bu sunumlar Kurum resmî internet sitesi üzerinden kaynak belirtilerek kamuya açık şekilde yayınlanabilir.

(11) Toplantılara sağlık meslek mensupları dışındaki kişiler davet edilemez ve masrafları karşılanamaz; ancak protokol davetlileri bu hükmün dışındadır.

(12) Kurumca görevlendirilmiş sağlık denetçileri, denetim amacıyla önceden haber vererek veya haber vermeden bu toplantılara katılabilirler.

kongre katılımı
sağlık bakanlığı
doktor
kaç kongreye katılabilirim
Yorum (11)
Mert Çelik
İsabet olmuş. Bence firma desteği tamamen kalkmalı. Lüks mekanlarda kongre yapmanın alemi yok. Herkes 3 günlük otel ve ulaşım giderini önceden yer ayırtarak ve bilet alarak daha ucuz bir şekilde karşılayabilir. Turizm şirketlerine para kazandırmaktan başka bir işe yaramıyor. Kaybolsa tuvaletin yerini soramayacak adamlar yazdığı ilaç karşılığında Amerika, Kanada dolaşıyor. Firma desteği kalkınca, turist hekimlerin yerini gerçekten B-İ-L-G-İ sunmaya ve öğrenme isteği olanlarla kongreler yapılır.
0
Cevapla
Ahmet Rasim Küçükusta
ENDÜSTRİ DOKTORLARA BİR SENEDE 6.5 MİLYAR DOLAR HARCADI Endüstrisinin USA’ da 2014’ de doktor ve hastanelere 6.5 milyar$ harcadığı bildirildi. Böyle bir kanun bize lâzım. Grip aşısına methiyeler düzen bir “viroloğun”, sağlıklı insanlara kolesterol hapı yutturmaya kalkan bir “kardiyoloğun”, HPV aşısının %100 koruyucu olduğunu iddia eden bir “jinekoloğun” endüstri ile olan çıkar ilişkilerini bilmek bizim de hakkımız. Tamamını okumayı arzu edenler için: http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/07/02/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/endustri-bir-senede-doktorlara-6-5-milyar-dolar-harcadi/
0
Cevapla
Ahmet Rasim Küçükusta
TIP KONGRESİ Mİ BAYİ TOPLANTISI MI? Senelerdir bilgiye ulaşmanın yollarının değiştiğini, tıp kongrelerinin bayi toplantısı’ ndan başka bir şey olmadığını söyler dururum. Bazı meslekdaşlarımın bu “acı gerçeğin” farkına bile varmayan “figüranlar” olduklarını, bazılarının ise bile bile ve hatta seve seve bu “oyunda rol aldıklarını” ve hallerinden pek de memnun olduklarını görür üzülürüm. İşin özeti şudur ki tıp kongreleri, ilaç endüstrisinin doktorları “acımasızca” kullandıkları “ahlâk dışı toplantılar” dan başka bir şey değildir ve bu rezillikten bir an önce kurtulmamız şarttır. Yazımın tamamını okumayı arzu edenler için: http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/10/10/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/tip-kongresi-mi-bayi-toplantisi-mi/
0
Cevapla
aydin sinal
firma destekli kongrelerin önlenebilmesi icin almanyada oldugu gibi maliye bakanligindan tek bir cümle kanun hükmünde kararname yeterlir"firmalarin her türlü hediye,esention,kongre ve tanitim masraflari firmalarin kazanc vergisinden düsmeleri yasaktir".yani her sey maliye bakanligina bagli
0
Cevapla
Drm
Bir doktorun kongreleri ya da alanindaki gelismeleri takip etmesi velev ki bayi toplantisi bile olsa endikasyon disi is yapmadan vicdanli davranan kisiler acisindan neresi anormal anlamak mumkun degil.Rasim hocam muhtemelen gencliginde bu tarz duygular icerisinde kongreleri takip etmis ki herkesi bu kapsamda degerlendirmekte anladigim kadariyla.Kisi kendinden bilir isi diye cok guzel bir laf turkcemizde.Endikasyon cercevesinde davranan vicdan sahibi ve isi suistimal etmeyen doktorlar emin olun sizin hayal ettiginizden cok cok daha fazla kaldi ki suistimal edenler/edecekler kongreye gelene kadar neler nelerle suistimal edebiliyor hergun goruyoruz basinda, kongreyi suistimal araci gormek cok da iyi niyetli degil zannimca.Saygilar.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir