Medimagazin logo

Kozmetik ürün alırken nelere dikkat edilmeli?

Organik ürünler konusunda kozmetik sektöründe de kafa karışıklığı yaşandığı malum. Tüketici, üzerinde “organik” ya da “naturel” yazan ürünlerin gerçeği ne kadar yansıttığını tam olarak bilemiyor.
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - SERDA KIVILCIM
Kozmetik ürün alırken nelere dikkat edilmeli?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Günümüzde kozmetikler cildimize gençlik kazandırmak üzere formüle edilirken, içerisindeki etken kimyasallar nedeniyle, cildin biyolojik yaşamını olumsuz yönde etkiler. Natürel veya organik kozmetikler diye adlandırdığımız “organik dermokozmetik ürünler” ise cildimize zarar vermeden, içerdiği yüzde 100 doğal maddelerle, uygulandıkları bölgeye olabildiğince yüksek katkılar sağlıyor.

Ürün alırken dikkat edilmesi gerekenler

Prof. Dr. Dilek Demir Erol, yüzde 100 doğal maddeler içeren, uluslararası sertifikaya sahip “organik dermokozmetik ürünler”in kullanılması gerektiğini vurguladı. Prof. Erol tüketicinin ürün alırken neye dikkat etmesi gerektiğini şöyle anlattı:

Kaş yapayım derken…

 “Güzelleşeyim derken zarar görmekten de yani ‘kaş yaparken göz çıkarmak’tan da uzaklaşmış oluruz. Çünkü organik dermokozmetikler, yapılarında paraben ve fenoksietanol türevi bileşikler bulundurmazlar. Sentetik koku, renklendirici kimyasallar ve koruyucu maddelerden uzak formüle edilirler. Asla parafin veya silikon içermezler.”

Organik sertifikalı ürünler

En az yüz­de 95 ora­nın­da do­ğal içe­rik­li ol­mak zo­run­da­dır

Bit­ki­sel bi­le­şen­le­rin en az yüz­de 95’i ve top­lam bi­le­şen­le­rin en az yüz­de 10’u or­ga­nik ol­mak zo­run­da­dır.

Or­ga­nik ürün­ler;

Eco­cert ta­ra­fın­dan ve­ri­len Cosmébi­o lo­go­su ve ser­ti­fi­ka­sı­na sa­hip­tir.

Mak­si­mum se­vi­ye­de do­ğal ve or­ga­nik mal­ze­me içe­rir.

Pa­ra­ben ve­ya fe­nok­si­eta­nol içer­mez.

Si­li­kon ve­ya GMO (Ge­ne­tik Ola­rak De­ğiş­ti­ril­miş Or­ga­niz­ma­lar) içer­mez.

Sen­te­tik renk­len­di­ri­ci ve­ya ko­ku içer­mez.

Hay­van­lar üze­rin­de test edil­me­miş­tir.

Yüz­de 100 do­ğal ko­ku­lar­dan olu­şur.

Ku­tu ve şi­şe­ler yüz­de 100’ü ge­ri dö­nü­şüm­lü­dür.

“Ö­zel­lik­le be­bek ba­kı­mın­da, ha­mi­le­lik dö­ne­min­de ve ke­mo­te­ra­pi alan­lar­da do­ğal ve or­ga­nik ser­ti­fi­ka­lı ba­kım ürün­le­ri ter­cih edil­me­li­” di­yen Prof. Erol, “35 yaş al­tı tü­ke­ti­ci gru­bu ve özel­lik­le ki­şi­sel ba­kı­ma ye­ni baş­la­yan genç­le­rin de ke­sin­lik­le eco­cert lo­go­su bu­lu­nan or­ga­nik ürün­ler kul­lan­ma­sı ge­re­kir. ‘Var ola­nı ko­ru­ma­k’ dü­şün­ce­si, 20’li yaş­lar­da baş­lar­sa da­ha son­ra­ki yıl­lar faz­la üzül­me­yi­z” di­ye ko­nuş­tu.

Sertifikalı logo olmalı

Do­ğal ürün ser­ti­fi­ka­sı­na sa­hip ürün­ler dün­ya­da hız­la yay­gın­la­şı­yor. Ül­ke­miz­de ise bu kav­ram, do­ğal­lık kri­ter­le­ri­ni içer­me­yen ürün­ler için de faz­la­ca kul­la­nı­lır ha­le gel­miş du­rum­da ve bir kav­ram kar­ga­şa­sı ya­şa­nı­yor.

Organik  ve naturel

Ör­ne­ğin, is­min­de ‘or­ga­ni­k’ ke­li­me­si ge­çen­ler ‘Or­ga­nik ürü­n’ sı­fa­tıy­la, is­min­de ‘na­tu­re­l’ ke­li­me­si ge­çen ürün­ler de ‘Na­tu­rel ürü­n’ ola­rak pa­za­ra su­nu­lu­yor.

Sertifika sorulmalı

Bu ürün­le­rin yüz­de 100 do­ğal ol­du­ğu ka­nı­sı da bi­linç­siz tü­ke­ti­ci­yi ya­nıl­tı­yor. Özel­lik­le, or­ga­nik ve­ya do­ğal ol­du­ğu­nu id­di­a eden ürün­ler için ulus­la­ra­ra­sı ser­ti­fi­ka­lar tü­ke­ti­ci­ler ta­ra­fın­dan mut­la­ka sor­gu­lan­ma­lı.

Ger­çek bir or­ga­nik ürün; ser­ti­fi­ka­lı lo­go­la­ra sa­hip­tir ve bu ko­nu­da en önem­li ku­rum­lar ara­sın­da lo­go­lar için Cosmé bi­o, ser­ti­fi­ka­lar için­se Eco­cert yer alı­yor.

 

kozmetik
ürün
alırken
nelere
dikkat
edilmeli?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir