Medimagazin logo

Literatüre girdi

63 yaşındaki Hüseyin Küçükpazarlı, bundan 6 yıl önce yakalandığı, dünyada çok nadir görülen tiroit kanseri türü sarkomu yenerek, hayata yeniden tutundu. Küçükpazarlı, 6 yıl ile en uzun yaşayan vaka olarak da dünya literatürüne girdi
Literatüre girdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 63 yaşındaki Hüseyin Küçükpazarlı, bundan 6 yıl önce yakalandığı ve dünyada çok nadir görülen tiroit kanseri türü "sarkomu" yenerek, hayata yeniden tutundu.

Dünyada bu hastalığa yakalanan 21'inci kişi olan Küçükpazarlı, 6 yıl ile en uzun yaşayan vaka olarak da dünya literatürüne girdi.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Faik Çetindağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaya 6 yıl önce çok nadir görülen tiroit kanseri türü "sarkom" tanısı konduğunu belirterek, yapılan operasyon sonucunda hastaya radyoterapi tedavisinin verildiğini söyledi. Ancak daha sonra hastalığın akciğerlere de sıçradığını anlatan Çetindağ, kemoterapi tedavisi ve akciğerlerde kalan nodüllerin cerrahi olarak çıkarılmasıyla hastanın tedavi edildiğini kaydetti.

Hastanın zorlu tedavi süreçlerinden geçtiğini ve kanser tedavisinin 3 temel ayağı olan radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi ile destek tedavilerin uygulandığını ifade eden Çetindağ, şöyle devam etti:

''Tedavilerin sonlanmasından sonra yaklaşık 5 senedir kontrol altında ve hastalığında herhangi bir gelişme, yenileme yok, kanseri yendi diyebiliyoruz. Dünya literatürünü gözden geçirdik. Şu ana kadar en uzun yaşayan vaka 4,5 yıl yaşamış bir Japon, bir japon vakası. Bizim vakamız 6,5 seneyle ondan iki sene fazla yaşamış durumda. Sarkom genelde vücudumuzun başka bölgelerinde de görülüyor. Baş boyun kanserlerinin yüzde 3-5'ini oluşturuyor ama trioidde çok nadir görülüyor. Yani dünyada şimdiye kadar 20 vaka var, bizimki 21'inci vaka olarak literatüre girdi.''

Hastanın 6 ay süreyle kan tetkikleri, tomografi, boyun ultrasonu takipleri ile kontrolden geçtiğini belirten Çetindağ, bundan sonraki süreçte hastalığın tekrarlamasını beklemediklerini ifade etti.

Sarkomda tiroit kanserinden farklı olarak, tedavide başarı şansının çok düşük olduğunu bildiren Çetindağ, ancak Türkiye'de bir ilk olarak, bu hastalıkta başarı sağlanmasının sevindirici olduğunu dile getirdi.

literatüre
girdi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir