Medimagazin logo

Meme Ca: Kırk senedir koltuk altını kazıyoruz hiç bir faydasını görmedik

Mamografi çektirmeyenlerdeki meme kanseri riskinin çektirenlere oranla daha az olduğunu söyleyen Dr. Saylan, "50 yaşından sonra her üç senede bir yapılması bence yeterli" dedi
Kaynak: MİLLİYET - BELMA AKÇURA
Meme Ca: Kırk senedir koltuk altını kazıyoruz hiç bir faydasını görmedik
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Las Vegas'ta gerçekleşen ve dünyanın en büyük meme cerrahlarından biri olan Dr. Armando Giulliano'nun da konuşmacı olarak katıldığı Amerikan Meme Cerrahları Toplantısı'nda meme kanserinin teşhis ve tedavi yöntemleri yeni baştan yazıldı. Toplantıya katılan Milliyet yazarı Op. Dr. Ziya Saylan, sık yaptırılan mamografinin kanser riskini arttırdığını söyleyerek kadınları uyardı.

2 bin kadın kanser

İsviçre'de mamografi tetkiklerinin üç yıldan az aralıklarla yapılması yasaklandığını, İngiltere'de de her yıl yaklaşık 2 bin kadar kadının gereksiz mamografi nedeniyle kanser olduğunu belirten Op.Dr. Saylan şunları söyledi:

 

"Bir İngiliz meslektaşımın söylediği gibi 'Mamografiyle hastaya iyilik mi ediyorum yoksa kötülük mü bilmiyorum?'. Türkiye'deki mamografi tetkiki sayısı, İngiltere'deki kadar olduğuna göre, bizde de bir o kadar sayıda kadın mamografi sonucu kanser oluyor diyebiliriz. Dr. Giulliano da eğer ailede meme kanseri riski yoksa 45 yaş üzeri kadınlarda her 3 senede bir mamografinin yeterli olacağını söylüyor. Bence genetik risk ihtimali olmayan ve ilk mamografisini 50 yaşında yaptıran bir kadın üç yıl bekleyebilir."

 

Saylan, Dr. Giulliano'nun artık koltuk altı lenf bezlerinin kazınmadığını "Kırk senedir koltuk altını kazıyoruz hiç bir faydasını görmedik, şimdi sadece ışınlıyoruz ve sonuçlar daha başarılı" dediğini de hatırlatarak şöyle diyor:

 

Fazla radyasyon

"Kanseri çıkartırken memenin tamamı çıkartmadan sadece kanser dokusunu çıkartabiliyoruz artık. 'Kansere dokunma'(No touch technique) dediğimiz bu teknikle yapılan ameliyatlar güvenli. Aksi takdirde kanser yayılıyor. Mamografilerde de kanser dokusu ezilip sıkıştırılınca, kanser aynı şekilde vücuda yayılabiliyor. Menopoz sonrası kadınlarda mamografi çekelim diyoruz ama bu kadınların meme dokuları on kat radyasyona hassas ve kanser olabilmekte."

 

Mamografilerde hatalı teşhis oranınında fazla olduğunu söyleyen Dr. Saylan, "Amerikan Ulusal Meme Kanseri Vakfı'na göre mamografilerde hata payı yüzde 6 civarındadır. Amerika'da 70 bin kadına meme kanseri olmadıkları halde meme kanseri tedavisi uygulanmış" diye konuştu.

meme
ca:
kırk
senedir
koltuk
altını
kazıyoruz
hiç
bir
faydasını
görmedik
Yorum (10)
birbilen
Ayıp... Böyle hassas bir konuda böyle üslup kullanılmaz.. Hiç bir bilimsel dayanağı yok. Gözden geçirip yayından kaldırmanızı öneririm
0
Cevapla
hakan.t.
Gene aynı saçma yorumlar, tanı işine ait yorumları bırakında bu işin uzmanı radyologlar yapsın, ha kazı yapmışsın boşunaymış onu söyle tamamda mammografinin tanı kararını bu konuda yüzlerce makale yayınlamış tüm tıbbi hayatı boyunca bunlarla uğraşan radyologlar varken ne bu cerrahi yorumlar, iyi bende tiroid tedavisindeki bilgilerimi paylaşıp cerrahisi şöyle böyle yapılsın diyeyim. Sırf meşhur olim diye bırakın bu oyunları etik ve saygılı olun lütfen, yakışmıyor.
0
Cevapla
Hilal Kuzucu
İşyerlerinde yasal zorunluluğu var diye her yıl yapılan gereksiz akciğer filmi çekimlerinde de aynı sorun var. Buna bir fur demeli ve periyodik muayeneden akciğer filmi zorunluluğunu kaldırmalıyız.
0
Cevapla
Hakan t
Kazima sonuclari tamamda mammografi etkinligi gibi taniya yonelik yorumlari isin uzmani olan radyologlar soylemedikce cok da ciddiye almamak gerektigini dusunuyorum
1
Cevapla
Dr.Cevdett
Bizim ülkemizde de kanser taraması adı altında köylerden minibüslerle mamografi için 40 yaşındaki kadınlar hiçbir aile öyküsün yokken KETEM'lere getiriliyor. Bir sürü gereksiz işlemlerle devlete ve hasta olmayan insanlara zarar veriliyor.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir