Medimagazin logo

Memurun izni yanıyor

Kaynak: TAKVİM
Memurun izni yanıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çalışanların statüleri ve tabi oldukları yasalara göre yıllık izinlerinde farklı uygulamalar söz konusu. Buna göre memurların işçiler gibi birikmiş izinlerini kullanma hakları yok. Memurlar, içinde bulundukları yılın izni ile bir önceki yılın iznini kullanabiliyor. Kullanmadıkları önceki yıllara ait izinleri de yanıyor.

 

Örneğin 2015 yılında bir devlet memuru 2014 yılından izni varsa 2014 yılı iznini ve 2015 yılı iznini kullanabilir. Memur 2013 ve daha önceki yıllardan kalan izinlerini kullanamıyor. Memurların izni iki yıldan sonra yanıyor. İşçiler ise geçmiş yıllardan kalan izinlerini istediği bir yılda kullanabiliyor ya da emekli olduğunda/işten ayrıldığında izin parasını alabiliyor. Ayrıca devlet memurlarının yıllık izin günleri hesaplanırken işçilerden farklı olarak izin süresine denk gelen hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri de yıllık izinden düşülüyor. Bu da memurlar açısından haksız bir uygulama teşkil ediyor.

memurun
izni
yanıyor
Yorum (1)
yol bulduran
Özel hastane ve Vakıf Üniversitesi hastanelerinde çalışmış bir doktor olarak, SGK'ya bağlı işçi konumunda çalışmanın önemli sıkıtıları var. Her iş değiştirdiğinizde yıllık izin hakkınız süre olarak sıfırlanıyor. Sanki 18 yaşında yeni işe başlamış gibi oluyorsunuz ve ilk yıl izin hakkınız yok. Sonraki 5 yıl boyunca yıllık izin hakkı 14 gün. Bu yüzden şikayet etmeye hiç gerek yok. Aşağıdaki cümleler alıntıdır: İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir ve bu haktan vaz geçilemez. Ancak işçi onay verirse yıllık izin süresi bir bölümü 10 günden az olmamak üzere en çok 3’e bölünebilir. İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara on dört günden, b) Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden, c) On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden, az olamaz. Ancak on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir