Medimagazin logo

"Milli aşı" üretebilmek için çalışmalar başladı

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Laboratuvarları aşı geliştirecek bir projeyi hayata geçirecek.
"Milli aşı" üretebilmek için çalışmalar başladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL-Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, TÜBİTAK desteği ve Slovakya Bilimler Akademisi ile işbirliği kapsamında aşı üretiminde kullanılması hedeflenen bir çalışma başlatıldı. Projede amaç, "milli aşı" üretebilmek.

Proje yürütücüsü, Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Karahan canlı virüs içermeyen aşı çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

"TÜBİTAK'ın 2023 hedefleri doğrultusunda öncelikli planı, ilaç, aşı ve tanı kitleri üretimi var. Bu yüzden projemiz TÜBİTAK tarafından da destekleniyor. Bizim de amacımız patentimizi alıp aşı üretimini başlatabilmek. Şu an için aşı prototipini üretebiliyoruz. Bazı laboratuvar çalışmalarından sonra da üretime geçebileceğiz.

Eğer başarılı olabilirsek her hastalığa karşı hem aşı hem de tanı kitleri elde etmemizin yolu açılacak. Türkiye yalnızca kuduz hastalığıyla ilgili olarak her yıl 5 milyon dolarlık aşı alıyor. Tanı kiti içinse en az 10 milyon avroluk harcama yapması söz konusu. Bu konuda yurt dışına bağımlıyız ne yazık ki. Dileğim bu çalışmalarımızın makale yazımının ötesine geçerek, ülkemizin kendi aşısını üretebilmesidir."

"milli
aşı"
üretebilmek
için
çalışmalar
başladı
Yorum (2)
Alişan Yıldıran
Aşı konusunda bir kıpırdanma olduğunu görmek memnuniyet verici, fakat başlangıç noktası hatalı ve çıta çok alçakda görünüyor. Mevcud aşıları deneysel olarak üretmek hedef alınmamalı. Bunlar basit bir laboratuarda bile üretilebilmekdedir (mesela Dr. Salk'ın ürettiği aşı). Milli aşı diyorsanız dünyanın en iyi vaksinoloji merkezini geçmeyi hedef almalıyız, o da Emory Vaccine Center'dır (http://www.vaccines.emory.edu/faculty/index.html). Bu konuda iyi yetişmiş elemanlar transfer edilmelidir. Benim görebildiğim kadarı ile öncelikle Dr. Fikri Avcı ile görüşülmelidir (http://www.ccrc.uga.edu/personnel/index.php?uid=1181&personnel=Tenure-Track%20Faculty) Ayrıca immünoloji bilim dalına bağlı vaksinoloji kürsüleri kurulmalı, tıp doktoru virologlar yetiştirilmeldir.
1
Cevapla
cevat alemdar
yıllarca yurtdışına binlerce hoca gönderdik te ne oldu? sürekli onların ben amerikadayken diye başlayan anılarını dinledik. nerede icraat? nerede faaliyet? onlar sadece profluk, şan ve şöhret için basamak yaptılar bunu. bir aşıyı bile ürettiğimize bu kadar seviniyoruz, yazıklar olsun bize. üniversitelerimizin tıp fakültelerine ve yök'e kına göndermek lazım, çünkü hem yeni hem de tıp dışı bir fakülte önderliğinde bu girişim başlamış çok şükür. devletin kaynaklarını lütfen bilinçli kullandıralım.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir