Medimagazin logo

Milli ilaç için seferberlik!..

Abbas Güçlü'nün MİLLİYET'teki yazısı....
Kaynak: MİLLİYET
Milli ilaç için seferberlik!..
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Başbakan Erdoğan başkanlığında geçen hafta yapılan  Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu BTYK’nın 25’inci toplantısında alınan kararlar, en çok ilaççıları sevindirdi.
Çünkü milli uçak, milli araba, milli tablet ve milli tohumdan sonra, milli ilaç yapmaya karar verdik.
İnanmazsanız gelin önce ilaççıların bu yöndeki açıklamasına, sonra da Bilim Bakanı Ergün’ün toplantıya ilişkin değerlendirmesine bir göz atalım...

Alkışlanacak karar!
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Yönetim Kurulu Başkanı Güldem Berkman konuyla ilgili enteresan açıklamalarda bulundu.
Peki bu AİFD kim?
İşte cevabı:
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), Türk insanının yeni ve orijinal ilaçlara erişimini sağlamaya ve ülkemizde sağlık sorunlarına etkin çözümler bulunmasına katkıda bulunmak amacıyla, Türkiye’de faaliyet gösteren araştırmacı ilaç firmaları tarafından 2003 yılında kuruldu. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin 38 biyoteknoloji ve Ar-Ge ağırlıklı üyesi bulunuyor. AİFD üyesi olan Abbott, Actelion, Alcon, Alexion, Allergan, Amgen, Astellas, Astra Zeneca, Bausch+Lomb, Bayer, Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, Celgene, Chiesi,Daiichi-Sankyo, Eczacıbaşı-Baxter, Ferring, Fresenius Kabi, Gilead, GlaxoSmithKline, IBSA, İ.E. Ulagay, Johnson&Johnson, Lilly, Lundbeck, Merck Serono, MSD,Nestle Healthcare Nutrition, Novartis, Novo Nordisk, Nutricia Klinik Beslenme, Pfizer, Roche, Sanofi, Servier, Shire, Takeda, UCB Pharma dünyadaki yeni ilaç araştırmalarının büyük bölümünü yapan araştırmacı ilaç firmalarıdır.

Öncelikli alan!
Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun 25. toplantısında, “Sağlık” alanının “Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi 2011- 2016” kapsamında ivme kazandırılması gereken öncelikli bir alan olarak belirlenmesini kararlaştırdı.
Kararın gerekçesiyle ilgili olarak BTYK tarafından yapılan açıklamada, sağlık alanının en çok Ar-Ge yapılan alan olduğu; ABD’de 57 milyar, Avrupa Birliği’nde 31 milyar ve Japonya’da 18 milyar Dolar Ar-Ge harcaması yapıldığı hatırlatıldı. Türkiye’de ise yüksek öğretimde 1,7 milyar ve özel sektörde 197 milyon TL olmak üzere toplam 1,9 milyar TL’lik kaynağın Ar-Ge’ye ayrıldığı vurgulandı. Açıklamada ayrıca sağlık alanında Türkiye’nin kendi Ar-Ge’si ile geliştirdiği ürün sayısının çok kısıtlı olduğu vurgulandı. BTYK, 2011 yılı itibarıyla ilaç sektöründe 5 milyar TL ithalat yapılırken, buna karşılık sadece 495 milyon TL ihracat yapıldığını ve ciddi bir dış ticaret açığının ortaya çıktığını kaydetti.
BTYK kararının gerekçesinde şu ifadeye yer verildi:
“Özetle ülkemizde sağlık alanındaki Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerine ivme kazandırılması ve ekosistemin güçlendirilmesi gerekmekte; kendi ilaçlarını, molekülünü ve tıbbi cihazlarını üreten bir ülke olabilmemiz için öncelikli alanlar listesine eklenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.”

“Neden destekliyoruz?”
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Yönetim Kurulu Başkanı Berkman 2023 vizyonu çizerken, hayalin de ötesine geçiyor:
“AİFD’nin ‘Türkiye İlaç Sektörü Vizyon 2023’ raporunda bu yönde somut ve uygulanabilir önerilerde bulunduk ve ‘Türkiye’nin küresel ölçekte bir Ar-Ge ve üretim merkezi ve bölgesel bir yönetim merkezi olması’ vizyonumuzu ortaya koyduk.
BTYK’nın bu kararı ile “Vizyon 2023” raporundaki önerilerimizin uygulamaya geçirilmesinin ivme kazanacağını umuyoruz.
Bu yol haritası uygulandığında, biz, yenilikçi ilaç sektörü olarak 2023’te 23 milyar ABD dolar üretim yapan, ihracatını 8 milyar ABD dolarının üstüne çıkartmış, dış ticaret fazlası veren ve yılda 1,7 milyar ABD doları düzeyinde Ar-Ge yatırımı yapan bir Türkiye ilaç sektörünün mümkün olduğuna inanıyoruz...”
Maalesef inşallah demenin ötesine geçemiyoruz. Keşke söylediklerini gerçekleştirebilseler. Ama dünden bugüne tablo ortada!..

Yaşam kalitesi
Toplantıda ‘e-devlet uygulamaları’ ve ‘üstün yetenekli bireyler’ ile ilgili önemli kararlar alındığını belirten Ergün, e-devlet uygulamalarıyla ilgili çalışmaların masaya yatırıldığını ve yeni bir dönemin başlatıldığını kaydetti.
e-devlet uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla verimlilik artışı sağlanacağını, zamandan ve maliyetten tasarruf edileceğini belirten Ergün, “Vatandaşımızı, tüm hizmetlerini e-Devlet kapısından yapabilir hale getirmek zorundayız. Bu anlamda dün yaptığımız BTYK’da çok önemli kararlar aldık. Artık bu konuda sorumlu bakanlığımız belli oldu. e-Devlet ile ilgili koordinasyonu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yürütecek. Çalışmalar bundan sonra daha da hızlanacak. Tamamlandığında vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artıracağız” dedi.
Özetin özeti: Keşke her şey söylendiği kadar kolay olsa!..

milli
ilaç
için
seferberlik!..
Yorum (2)
Yavuz
Önce SSK ve Ordu ilaç fabrikalarını kapatın, sonra milli ilaç deyip, alkış alın! ÇOK GÜZEL!!
0
Cevapla
sy
milli ilaç seferberliğinin daha etkin yürütülebilmesi için, türk doktor ve hemşirelerin işlerine son verilerek yabancı doktor ve hemşirelerin getirilmesi gerekmektedir. şimdiye kadar yerli ilaç üretmesi gereken doktor ve hemşirelerin ne kadar beceriksiz olduğu anlaşılmıştır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir