Medimagazin logo

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba hazır, son söz Başbakan'da

Genel Sağlık Sigortası borçlularından, BAĞ-KUR borçlusuna, derece bekleyen memurlardan taşeron işçilere, çocuk desteğinden iş ve meslek danışmanının düşük maaşına kadar milyonlarca işçi, memur, esnafı ilgilendiren torba yasa taslağı, son karar için Başbakan Erdoğan'ı bekliyor.
Kaynak: HÜRRİYET - AYSEL ALP
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba hazır, son söz Başbakan'da
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında geçen hafta ekonomi bürokratlarıyla yapılan toplantıda son şekli verilen yasa taslağı, onay için Başbakan Erdoğan'a sunulacak. Çalışma hayatını ilgilendiren ve 50 maddeyi bulan taslakta, en dikkat çekici konuların başında Genel Sağlık Sigortası prim borçluları geliyor.

3.8 MİLYON KİŞİNİN 8 MİLYAR BORCU VAR

Bürokratlar, 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) nedeniyle yaklaşık 3 milyon 800 bin kişinin 8 milyar liralık borcu biriktiğine dikkat çektiler. Ancak bu borcun 1 ila 1.8 milyonunun yurtdışında yaşadığı halde ikameti Türkiye'de görünen kişilerden kaynaklandığını belirten yetkililer, geçici veya kalıcı çalışma, eğitim gibi nedenlerle yurtdışında yaşayan bu kişilerin de borçlu göründüğünü vurguladılar.

BORÇ NASIL YAPILANACAK?

Bürokratlar, yasa taslağının kabulü halinde, GSS borçlularına yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay başvuru süresi tanınacağını belirterek, "Borçlar, bugünkü gelirleri üzerinden yeniden hesaplanacak. Yani gelir testi yaptırmadığı için kişinin geliri en üst seviyeden kabul edilip, aylık 257 lira üzerinden prim borcu çıkarılıyor. Oysa gelir testi sonrası bu kişinin geliri brüt asgari ücretin üçte birinden yani 357 liradan az ise; bu kişinin tüm borcu silinecek ve sağlık primlerini devlet üstlenecek. Geliri, 357 lira ile 1071 lira arasında çıkarsa; bu kez aylık prim borcu 42.8 lira üzerinden hesaplanacak. Geliri 1071 lira ile 2 bin 142 lira arasında çıkarsa primi 128 lira 52 kuruş olacak. Ancak geliri 2 bin 142 liranın üzerindeyse yine aylık primi 257 lira olarak devam edecek" dedi.

Aynı bürokrat, borcunu yapılandırmak için başvuran ve gelir testi yaptıran bu kişilerin yeni hesaplanacak borcu için faiz uygulanmayacağını ve 12 taksitte ödeme fırsatı sunulacağını anlattı.

BAĞKUR'DAN ÇIKANIN BORCU SİLİNECEK AMA...

Bakanlığın hazırladığı taslak, BAĞ-KUR'a 12 aydan fazla prim borcu bulunan 1 milyon 700 bin esnafı da yakından ilgilendiriyor. Eğer bu kişiler, borçlarını ödeyemeyeceklerini düşünüyorlarsa, birikmiş borçları faizleriyle birlikte tümden silinecek. Ancak bu birikmiş hizmetlerinin de silinmesi şartıyla yapılacak. Bir yetkili, "Hem hizmet hem borç silinecek. Ama kişiler ilerde yeniden ödeme gücüne kavuşurlarsa bu hizmetlerini yeniden canlandırma imkanı da bulacak" dedi.

HİZMETİNİ SİLDİRMEYEN BORÇLULAR NE OLACAK?

Peki ama Bağ-Kur'a prim borcu bulunan ancak hizmetini sildirmek istemeyen esnaf ve sanatkarlar için bir yapılandırma, af olmayacak mı? Bakanlık yetkilileri, hazırladıkları taslakta bu kişiler bir düzenleme bulunmadığını belirttiler. Ancak nihai kararın Meclis'te verileceğini, dolayısıyla tasarının hem komisyon hem de Genel Kurul görüşmeleri sırasında değişiklikler yapılabileceğini anımsattılar.

MİLYONLARCA MEMURUN GÖZÜ DE TORBADA...

Bakanlığın torbasını bekleyen bir diğer kesim ise devlet memurları. Özellikle 2005 yılından sonra memuriyete başlayan ve 1 derece ilerlemesi bekleyen yaklaşık 800 bin memur da torbada yer almayı umut ediyor. Ancak onlarla ilgili de son sözü Başbakan'ın söyleyeceğine dikkat çekilirken, torbada yer almasına kesin gözüyle bakılan düzenlemeler şöyle sıralanıyor:

"Disiplin cezalarının affı; adaylıkta uyarma ve kınama cezası alanların memuriyetten çıkarılmasının engellenmesi; özelleştirme nedeni ile araştırmacı olarak atanan genel müdür ve yardımcılarının kariyerlerine uygun mimar, mühendis, avukat kadrolarına atanması; nöbetçi memurluk uygulamasının kaldırılması; iş ve meslek danışmanlarının ek ödemelerinin artırılması; Sümer Holding'de çalışan sözleşmeli personelden işsizlik sigortası kesilmemesi; iş yoğunluğu fazla olan mahkeme çalışanlarına fazla çalışma ücreti verilmesi; emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 yıllık hizmet sınırının kademeli olarak 35 yıla çıkarılması, Tapu Kadastro çalışanlarının sorumluluğunun yeniden düzenlenmesi"

KAMU VE ÖZELDEKİ TAŞERONLARIN DURUMU

sağlık bakanlığı, Karayolları, Gençlik ve Spor Bakanlığı başta olmak üzere kamuda çalışan 600 bin işçinin durumu Yargıtay kararları nedeniyle hükümeti büyük sıkıntıya sokarken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işveren sendikaları anlaşamasalar da bu konuya çözüm bulacaklarını açıklamıştı. Yaşanması muhtemel tepkiler nedeniyle seçim sonrasına bırakılan düzenlemenin de yeni torbada yer alıp alınmayacağı; alınacaksa hangi şartları içereceği de Başbakan ile yapılacak görüşmede netlik kazanacak.

Yine işverenin büyük tepki gösterdiği ve iş hayatında ciddi kaosa neden olacağı ifade edilen 'çocuk teşviki' konusu da başbakana pas edilen bir diğer konu olarak dikkat çekiyor.

milyonlarca
kişiyi
ilgilendiren
torba
hazır
son
söz
başbakan'da
Yorum (7)
Alper
Kurum Hekimleri sizden ücretlerinde 'adalet' sağlanmasını istiyor. Ne Döner ödemesi ne de SGK-TSK hekimine verilen Ek Denge Tazminatı ödenmeyip mağdur ediliyorlar. Oysa Anayasa ifadesi MADDE-55 "Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır" der, siz ne dersiniz
0
Cevapla
ALPER
"Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır" diyen AY 55. mad varken, Kurum Hekimlerini Döner ödemesi ve SGK-TSK hekimine verilen Ek Denge Tazminatı vermeyip yıllardır mağdur ediyorsunuz. Torba yasa size bunu düzeltme fırsatı veriyor, alın değerlendirin ve adaleti sağlayın artık.
0
Cevapla
Ozan
SB dışındaki Hekimler (SGK-TSK hariç, çünkü onlara maaşa ilaveten %700 Ek Denge Tazm veriliyor) Döner ödemesi alamıyor yıllardır mağdur ediliyor. Ne yazık ki "sorumlular" yıllardır bu durumu hiç bir sorumluluk duymada sadece izliyor...
0
Cevapla
EROL
Sahi gerçekten, başbakanımız bu mazlum hekim grubunun feryatlarını neden hiç duymaz? Ey Başbakan... filan diye bağırıp çağıracak halimiz de, durumumuz da, niyetimiz de yok. Ama emekli hekim ve kurum hekimleri o kadar dışlandılar, o kadar horlandılar ki, bütün taleplerinde son derece haklılar bence..
0
Cevapla
murat 124
el altindan sizdirilanlar.. taseron iscilerde temizlik ve guvenlik haric hepsi kadroya alinacak..bu yuzden su anda gecici isci olabilmek icin milletvekili torpili gerekiyor diyorlar. derece ilerlemesi bekleyenler de muradina kavusacak.. borc yapilandirmasi vb vb.. baska da bir halt yok..ogretim uyelerine zam filan hikaye..koca proflara zam yapacagina 900 tl ..den 3 taseron baglar en az 15 20 oy garanti bunlar tabi hep asilsiz iddalar..gercek disi aciklamalar..dedikodular..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir