Medimagazin logo

Nakil için en çok hangi organ bekleniyor?

Türkiye'de organ nakli bekleyenler arasında 21 bin 694 kişi ile en çok böbrek, 1 kişi ile en az ince bağırsak nakli bekleyen hasta var.
Nakil için en çok hangi organ bekleniyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de organ nakli bekleyenler arasında 21 bin 694 kişi ile en çok böbrek, 1 kişi ile en az ince bağırsak nakli bekleyen hasta var.

AA muhabirinin, Sağlık Bakanlığının internet sitesinden derlediği bilgiye göre, 2011'den bugüne kadar beyin ölümü gerçekleşen 5 bin 576 kişiden bin 294'ünün ailesi organ bağışına izin verdi.

58 bin 454 diyaliz hastasının olduğu Türkiye'de, 71 bin 935 bağışçı bulunuyor.  İzmir, 11 bin 343 bağışçı sayısıyla organ bağışında ilk sırayı alırken, hiç bağışçısı olmayan Muş, Kilis ve Iğdır son sırada yer alıyor. Sağlıklı bir yaşam için nakil umudu taşıyan hastalardan 21 bin 694'ü böbrek, 3 bin 763'ü kornea, 2 bin 138'i karaciğer, 517'si kalp, 243'ü pankreas, 49'u akciğer, 4'ü kalp kapağı, biri ise ince bağırsak nakli bekliyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu, ülkemizde organ bağışının yetersizliğine dikkati çekti.

Organ bağışı arttığında, Türkiye'deki tam donanımlı merkezlerde nakillerin hızla gerçekleşebileceğini dile getiren Erikoğlu, her insanın "bir canı nasıl kurtarabilirim" düşüncesiyle hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre yaklaşık 22 bin kişinin böbrek nakli beklediğini ifade eden Erikoğlu, "Türkiye'de nakil bekleyen kişi sayısı her yıl artıyor. Bu hastalar nakil yapılmadığında hayatlarını kaybediyor. Oysa kadavradan nakiller arttığında sağlıklı şekilde yaşamlarını sürdürecekler" diye konuştu.

Kadavradan nakiller artmalı

Canlıdan nakil yapıldığında tek, kadavradan nakil yapıldığında çok sayıda kişinin yaşama şansının olduğunu aktaran Erikoğlu, insanların son zamanlarda organ bağışı konusunda bilinçli şekilde hareket etse de hala nakil sayısının düşük olduğunu bildirdi.

Erikoğlu, Türkiye'de gerçekleştirilen tüm organ nakillerinin, Bakanlığın bilgisi dahilinde yapıldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Nakil bekleyen tüm hastalar Bakanlık listesinde. Kimse organları istediği kişiye gelişigüzel nakledemez. Bazen bağışçılar organların kime nakledileceğini merak ediyor. Bazıları, 'beyin ölümü'nün ne anlama geldiğini bilmiyor. Bitkisel hayata girme ile beyin ölümünün gerçekleşmesi arasındaki fark bilinmiyor. Beyin ölümü gerçekleşen hastanın kalbinin atması dışında hiçbir hayati fonksiyona sahip olmadığı bilinmelidir. Bu durumdaki hastaların iyileşmesi mümkün değildir. Özellikle medya aracılığıyla bu konuda bilgilendirici çalışmalar yapılmalıdır."

nakil
için
en
çok
hangi
organ
bekleniyor?
Yorum (1)
LEVENT YÜCETİN
Canınızdan çok sevdiğiniz birisine böbrek yetmezliği tanısı konulduğunda önünüzdeki seçenekler nelerdir diye düşündünüz mü? İki olasılık var ; ya diyalize girecek veya nakil olacak. Elbette ilk aklınıza gelen ve tıbbın da önerdiği seçenek böbrek nakli olmaktır. Peki organ nereden bulunabilir? Yine iki olasılık var ; ya vefat edenlerden bekleme listesine kayıt olabilir veya aileden birisi bağışlayabilir. Vefat edenlerden bekleme listesinde organ bulunma olasılığı nedir ? Sorunun cevabı çok basit kafanızı kaldırıp etrafınıza baktığınızda kaç kişinin cebinde organ bağış kartı varsa olasılık o kadardır. Çünkü bu organların gökten yağma veya yurtdışından gelme olasılığı yok. Ne zaman insanımız organları toprağa bağışlamak yerine insanlara bağışlarsa bu oran artacak. Diyalizde yaşam süresi nedir? Türkiye'nin her noktasında çok çok kaliteli diyaliz hizmeti verilmektedir. Öğrencilik yıllarımda hastaların diyalize girebilmesi için çok nüfuslu kişilerin hastalarına öncelik verilmesi için aradığını hatırladığımda geldiğimiz noktanın ne kadar ilerde olduğunu çok net görmek mümkün. Ancak Türk Nefroloji Derneğinin verilerine baktığımızda ise 10 yılın üzerinde yaşamını sürdüren diyaliz hastası her 100 hastanın sadece 13-14 tanesidir. Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan bir araştırmada da nakilin her yaş grubunda yaşam süresini üç kat arttırdığını net bir şekilde ortaya konmaktadır. Şimdi karşımıza en zor soru geliyor. Canım yanıyor, sevdiğimde böbrek yetmezliği var, uzun ve kalabalık bir bekleme listesi var, ben verebilir miyim, verirsem bana ne olur? Bundan bedensel veya psikolojik bir zarar görürmüyüm? Organ nakliyle uğraşan veya uğraşmayan tüm sağlık çalışanlarının ilk amacı vefat edenlerin bağışlanan organları ile birilerine hayat vermektir. Ama yukarıda belirttiğim gibi organ azlığı nedeniyle canlı vericili böbrek nakli yapmak ve maalesef bu konuda dünya lideri olmak zorunda kalıyoruz. Sağlık Bakanlığı son yıllarda bu işe çok emek vermesine rağmen bu sihirli bir değneğin değmesi gibi hemen olabilecek bir konu değil. Verilere göre 2013 yılında bugüne kadar ki en yüksek sayıya ulaşılmış olmasına rağmen 379 organ bağışı sonucu kadavra kaynaklı toplam 585 böbrek nakli yapılabilmiştir. Buna karşın yapılan canlı böbrek nakli sayısı 2.359'dur.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir