Medimagazin logo

Parkinson’da kök hücre kandırmacasına dikkat

Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen Parkinson hastalığıyla ilgili ‘kök hücre umudu’ haberlerine itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Haşmet Hanağası uyarıyor: Tam tedavi hayal değil ama şimdilik en etkili yöntem gen nakli ve beyin pili.
Kaynak: STAR - Özlem Yurtçu Karabulut
Parkinson’da kök hücre kandırmacasına dikkat
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerinin bozulmasıyla ortaya çıkan ve genellikle orta yaşlarda belirti vermeye başlayan sinir sistemi hastalığı Parkinson Türkiye’de 100 bin kişinin ortak kaderi. Nüfus yaşlandıkça bu sayının artacağı öngörülüyor. Parkinson Hastalığı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haşmet Hanağası, şifa umuduyla her yola başvurabilen hastaları özellikle kök hücre tedavisi konusunda dikkatli olmaya çağırıyor. Kök hücre tedavisiyle hastalığı yok ettiğini iddia eden merkezlere karşı uyarıda bulunan Prof. Hanağası “Yasal boşluklardan yararlanarak bazı ülkelerde kök hücre tedavisi uyguladığını iddia eden merkezler var. Önümüzdeki 10 yıl içinde hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir yöntem keşfedilmesi beklenmiyor” dedi.

 

Kök hücre tedavisi çalışmalarında temel hedefin Parkinson hastalığında ölen dopamin hücrelerinin yerine kök hücreler nakletmek olduğu bilgisini veren Prof. Hanağası “Bu çalışmaların sonuçlarını da önümüzdeki 3-5 yıl içinde almayı bekliyoruz. Ancak şunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bu tedavilerin hiçbiri şu an için klinik kullanımda değil. Henüz hastalar üzerinde yapılmış bir çalışma yok. Bu nedenle de şu an için Parkinson hastalığında kök hücre tedavisi söz konusu değil” diye konuştu.

 

Rusya’daki çalışma umut verici

Cerrahi gelişmelerin de hastalık için umut vaat ettiğini anlatan Prof. Hanağası, sözlerini şöyle sürdürdü: Bugün hastalığın tedavisinde en önemli yenilik cerrahi yöntemlerin geliştirilmesi (daha az yan etkili) ve gen nakli uygulamaları. Yine hastalarımızda yaygın olarak uygulanan beyin pili, daha doğru adıyla ‘Derin Beyin Stimulasyonu’ yöntemi, teknolojideki gelişmelere paralel olarak geliştiriliyor. Beyne yerleştirilen elektrotların niteliğinde değişimler oluyor, takılan pillerin ömürleri uzatılıyor veya şarj edilebilir sistemler uygulanabiliyor. Parkinson konusundaki araştırmalardan biri de Rusya’da yapılıyor. Vorozhtsov Organik Kimya Enstitüsü’nde sentez edilen yeni bir bileşik hayvan modellerinde deneniyor. Bu madde ile ilgili çalışmalar henüz klinik öncesi  yani insanlarda ilaç denenmeden önceki aşamada. En az 5-10 yıl süren 3 aşamalı klinik araştırmalarından sonra insanlarda kullanımı için onaya başvurması mümkün.

 

AİLEDE GÖRÜLMESE BİLE ORTAYA ÇIKABİLİYOR

Parkinson hastalığı beyinde yer alan dopamin hücrelerinin (insanların akıcı ve koordine hareketlerini yapmalarını sağlayan hücreler) ilerleyici olarak kaybedilmesi sonucu ortaya çıkıyor. Hücrelerin yüzde 60 ila 80’i kayba uğradığında yeterli miktarda dopamin üretilemiyor ve Parkinson belirtileri ortaya çıkıyor. Parkinson, daha çok yaşam kalitesini bozuyor. Belirtiler titreme, el yazısında küçülme, koku duyusunda kayıp, uyku sorunu, hareket etmede veya yürümede zorluk, kabızlık, düşük tonlu konuşma, baş dönmesi ve bayılma şeklinde ortaya çıkıyor. Fizyoterapi ve egzersiz, uygun ilaçlarla doğru tedavi seçimi hastalığı önemli ölçüde kontrol altına alabiliyor.

parkinson hastalığı derneği
prof. dr. haşmet hanağası
parkinson
tedavi
kök hücre
beyin pili
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir