Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığına duyurulur: Hekimler ölene kadar nöbet mi tutsun?

Sağlık Bakanlığına duyurulur: Hekimler ölene kadar nöbet mi tutsun?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlıkta dönüşümün biz hekimlere dayattığı önemli sorunlardan birisi de hastane  nöbetleridir. Daha doğrusu nöbetlerin şu an ki uygulamalarıdır. Eskiden de nöbet vardı. Zaten nöbetsiz sağlık sunumu olur mu? Ama bu kadar kuralsız ve acımasız değildi. Sağlıkta dönüşümden önce mesleğimizde  ‘’Deontoloji,Etik değerler ve Geleneksel Yaklaşımlar’’ vardı. Örneğin; meslekte 25-30 yılını doldurmuş ya da 55-60 yaşına gelmiş hekimlere nöbet tutturulmazdı. Dönüşen sağlık sistemimizde  bu konuda 2005 yılında yayınlanmış ne demek istediği pek belli olmayan ‘’25 yılını doldurmuş sağlık çalışanlarını mümkün mertebe nöbet hizmetlerinden muaf tutulması’’ şeklinde  bakanlık genelgesi dışında bir şey bulunmamaktadır. İlk yayınlandığı zaman cılız uygulamalar oldu ama devamı gelmedi.

 

  Ülkemizde  bazı meslek gruplarında belli bir kıdemden sonra nöbet muafiyeti yazılı olmayan kural şeklinde uygulanmaktadır. Tıp çevrelerinde ise muafiyet konusu,  pek övündüğümüz tıbbi etik ve deontoloji dersini okumuş olmamıza rağmen ilgi görmemektedir. Genç hekimlerin çoğu  ‘’geleceğinde bir gün geleceğini’’ düşünmemekte, zamanın geçerli kuralı gereği günü kurtarmanın en puan getirici hareket olduğunu sanmaktadırlar. Bazı hekimlere getirilecek nöbet muafiyetinin kendilerine ek nöbetler getireceğini düşünüp, aslında böyle olursa ileri yaşlarında tutacakları nöbetleri şimdi tutacaklarını anlamak istememektedirler.

 

Aşağıdaki kanun maddelerinin noktasını bile uygulamayan bir sistem biz 50-65 yaş aralığındaki ‘’yaşlı sağlık çalışanlarını’’ acımasızca 24 saatlik nöbetlere zorlamaktadır. İleri yaştaki çalışmak zorunda kalan hekimlere yapılan haksızlığın derecesini görmek için ülkemizde 22/05/2003 tarihinden beri yürürlükte olan  4857  Sayılı İş Kanunundan sadeceiki madde yazıyorum. Yorum size kalmış.

 

Ara dinlenmesi

Madde 68 - Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;     

   a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde on beş dakika,

   b) Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar (yedi buçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,   

   c) Yedi buçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat, Ara dinlenmesi verilir.

(Nöbette  aranmama garantili bir dakika dinlenebilme şansı olan var mı?)

 

Gece süresi ve gece çalışmaları

Madde 69 - Çalışma hayatında "gece" en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla on bir saat süren dönemdir.

İşçilerin gece çalışmaları yedi buçuk saati geçemez.

 (Doktorlar makine olduğu için saatin önemi yoktur mu?

 

   İş Sağlığı ve İş  Güvenliği kavramı sadece çok sayıda ölümlü kazaların gündeme geldiği iş kollarında mı geçerlidir. Gelişmiş modern ülkelerde ’’8. saat sendromu’’ denilen nöbet sonu vaka atlama olayı bizde ‘’ 24. saat faciası ‘’olarak dillendirilebilir.Sağlık sistemimizde nöbet olayının masaya yatırılmasının zamanı gelmemiş midir.Konuya eğilmek için medyatik bir ölüm mü beklenmektedir.

 

  Bu derecede hekimin sırtına yüklenen bir sistem düzgün ve doğru yürüyebilir mi? SGK reformundan sonra 58-60 hatta 65 yaşında çalışanların bol miktarda olacağı bir yapı doğmuştur. Bu kadar yaşlı çalışanın olduğu sektörde nöbet işlevinin insan odaklı bir hale getirilmesini genç çalışanların insaflarına bırakılması doğru mudur? Belli bir sistematiğin oturtulması gerekmez mi?

 

  Nöbet tutamıyorsan emekli ol, diyenleri duyar gibiyim. Hekim emekli maaşı ile geçinebilme becerisinde olan birisi zaten nöbet muafiyeti için bu kadar laf üretmez. Servislerimizin çoğunda denge unsuru olan ileri yaşlardaki hekim ağbi ve ablalarımızı, ya nöbet tut bizim gibi ya da çek git ikileminde bırakmamız doğru mudur?

 

  Ölene dek nöbet tutmak ya da nöbette ölmek seçimi ileri yaştaki meslektaşlarımıza uygun olmayan,hiç de hak etmedikleri bir dayatma gibi görülmektedir.Ben  çözümün genç meslektaşlarımızın hoşgörüsüyle olacağını beklemiyorum. Ama sağlık  bakanlığının yapacağı düzenleme sorunu kökten halledebilir.

 

  Sağlıklı günler umuduyla….

  Saygı ve sevgilerimi sunarım     

                   

Dr.Özcan Yılmaz

sağlık
bakanlığına
duyurulur:
hekimler
ölene
kadar
nöbet
mi
tutsun?
Yorum (26)
Ahmet Ozsancak
50'li yaşlara ulaşmış bir hekimin, çalışma hayatının nöbet dışında kalan zamanlarında, varolan bilgi ve deneyimlerini genç meslektaşlarıyla paylaşması tutulacak pek çok nöbetten daha çok yarar sağlar. Çözüm genelgedeki muğlak ifadenin netleştirilmesi, idarecinin inisyatifnden çıkarılıp nöbet muafiyetinin kural haline getirilmesidir. Eğitim hastanelerinde de bu kişilerin icap/supervisor nöbeti ile araştırma görevlilerine ağabeylik veya ablalık yapmaları mantıklı yaklaşım şekli olacaktır..
0
Cevapla
Frankie Bellevan
akp tüm insani ve vicdani değerleri irreversibl yoketti... elbette hem bu dünyada hem de ahirette bunun bir karşılığı olacaktır...
0
Cevapla
sedat acil
26 yıllık hekimim .hasta olmama rağmen çok yoğun ve sıkıntılı nöbetler tutmak zorunda kalıyorum.sağlık bakanlığı acil doktoru ile kesinlikle ilgilenmiyor.perişan halde nöbet tutuyorum.
0
Cevapla
Ayhan Sinci
Dr mesleği zor öğrenilen deneyimin yıllar içinde kazanıldığı bir uğraşı.Putinin bile sağlık kontrolleri için 85 yaşında bir hekimden yardım alması bunun en somut örneği.Nöbetin 25 yıldan sonra kaldırılması hekimlik mesleğinin onurunu artıracağı gibi bir gün herkesinde yararlanacağı konfor haline gelecektir.
0
Cevapla
Rıza
Bu gün 55 yaşlarında olan sevgili ab ileriki Abla lari mız değerli meslektaşlarımız in bir çoğunun yüzünden sağlık sistemi bu hale gelmiştir. muayenehane leri olduğu için özlük haklarını almamis lar devlette komik rakamlara çalışmıştır lar. Onlar hastalardan bıçak parası aldığı için onlar hataları muayenehane ye yönlendirdiği için sistem bu hale gelmiştir ama o zaman yapılanların acısını biz genç uzmanlar çekmektedir. Onların bir günde muayenehane lerinde kazandıkları parayi biz bir ayda kazanır olduk. onlar gerekli mücadeleyi zamanında yapıp özlük haklarımızı alsa idiler meslek örgütlerini kursa idiler sistem böyle olmazdı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir