Medimagazin logo

Sağlık sektöründe en çok hangi pozisyon için ilan verildi?

Secretcv.com’un bu ayki yuvarlak masa toplantısında sağlık sektörünün geleceği tartışıldı. Toplantıda, yetkinlik, değişim ve verimlilik anlamında sektörü etkileyen olgular ve değişim sürecini yönlendirmek için yapılması gerekenlere değinildi. Toplantının moderatörü Prof. Dr. Haydar Sur, insan kaynağının önemine vurgu yaptı, “Sağlık hizmetlerinde giderlerin yüzde 70’i insan kaynağına gidiyor. İstenilen değişimi sağlamak için İK’ya yatırım yapmak gerekir” dedi.
Sağlık sektöründe en çok hangi pozisyon için ilan verildi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Secretcv.com’un  gelenekselleşmiş yuvarlak masa toplantılarının bu ayki konusu sağlık sektörü idi. 17 Nisan günü Maslak Sheraton Hotel Qubbe’de gerçekleştirilen toplantıya, önde gelen sağlık kurumlarının İK yöneticileri katıldı. Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Haydar Sur’un moderatörlüğünde gerçekleşen yuvarlak masa toplantısında sağlık sektöründe yeniden yapılanma ihtiyacı ve süregelen değişim ikliminden bahsedildi.

 

 

Değişimi verimlilik ve etkililik için yönlendirmek

Prof. Dr. Sur, küresel anlamda sektörü değişime zorlayan nedenleri, yaşlanan toplumlar, vatandaş beklentilerinin artışı, iyi yetişmiş insan gücü sıkıntısı, ağırlaşan kurallar, rekabetin yaygınlaşması ve kronik hastalıkların giderek artması olarak tanımladı. Sur, bu süreçte verimlilikle motivasyonun sürekli artırılması ve sektörün geleceğe etkili biçimde taşınabilmesi için atılması gereken adımları ise şu şekilde sıraladı: hasta odaklı hizmet, disiplinler arası takım çalışması, kanıta dayalı tıbbın benimsenmesi, insan gücüne yatırım, bilişim sistemlerinden azami yararlanma ve kalitenin sürekli geliştirilmesi.

 

 

Sağlık hizmetlerinde giderlerin yüzde 70’i insan kaynağı

Günümüzde hali hazırda bir değişim rüzgarı estiğini belirten Prof. Dr. Sur, “Sektördeki firmalar, operasyonel yapının yeniden kurgulanması, karar verme yetkilerinin desantralize edilmesi, uygun enformasyon sistemlerinin geliştirilmesi ve klinik uygulamaların sistemli hale getirilmesi anlamında önemli adımlar atmaktadırlar” dedi. Sağlık sektöründe insan gücünün önemine değinen Sur, sağlık hizmetlerinde bir işletmenin aylık giderinin ortalama yüzde 55-70’inin çalışanlara ödenen ücretlerden oluştuğu bilgisini de paylaştı.

 

“Yöneticilik anlamında eğitim olanakları geliştirilmeli”

Sohbet havasında geçen toplantıda, İK yöneticileri de sektörün sorunlarına değindi; kurumsal performans, mezuniyet sonrası eğitim ve yönetici seçimiyle ilgili durumu değerlendirdi. Özel Medicana Bahçelievler Hastanesi İnsan Kaynakları Müdürü Fatih Karataş, “Mühendislerden çamaşırhane personeline, laborantlardan profesörlere farklı seviye ve yetkinlikte, diğer sektörlere göre daha fazla sayıda paydaşın olduğu bir sektörden bahsediyoruz. Bu, sektörde İK yönetiminin oldukça zor olması anlamına geliyor. Yöneticilik anlamında da eğitim olanaklarının geliştirilmesi gerekiyor. Hekim yöneticilerin objektif kriterlere göre değerlendirme yapabilmeleri için tıp fakültelerinde mutlaka insan yönetimiyle ilgili dersler verilmesi gerekir. Bu konuda üniversite sertifikası ya da staj gibi de yöntemler uygulanabilir” dedi. Medical Park Kariyer Yönetimi ve İK Gelişimi Grup Müdürü Hüseyin Yavuztürk ise, sağlık kurumlarında yetki alanının net bir şekilde tanımlanması gerektiğini belirtti.

 

Sektörde istihdam trendi olumlu seyrediyor

Secretcv.com’da sağlık sektöründe faaliyet gösteren 2 bin 484 firma bulunuyor. Bu firmalar 2012 yılında 8 bin 865, 213 yılında ise 11 bin 505 ilan verdiler. Rakamları yorumlayan Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “İlan sayısında yüzde 23’lük bir artış olmuş. Bu sağlık sektöründe istihdam anlamında dengeli bir ilerleme olduğunu gösteriyor. Bu bizim için son derece olumlu” dedi.

 

Sağlığın merkezi İstanbul, en çok aranan pozisyon tıbbi mümessillik

Sağlık sektörüne yönelik verilen ilanların yüzde 73’ü İstanbul’dan veriliyor. Onu yüzde 8 ile İzmir, yüzde 5,15 ile Ankara izliyor. Türkiye’nin nüfus bakımından büyük kentleri arasında yer alan Kocaeli, Bursa ve Antalya da sıralamada üst sıralarda yer alıyor.

 

Sağlık sektöründe Mart ayında en çok yüzde 14,2 ile tıbbı mümessillik pozisyonu için ilan verildi. Onu yüzde 8,8 ile hemşirelik, yüzde 7,5 ile doktorluk ve yüzde 6,3 ile satış temsilciliği takip ettii

 

 

 

Şehir

Yüzde

 

Pozisyon Dağılımı 

Yüzde

İstanbul Avrupa

39,58

 

Tıbbi Mümessil 

14,24

İstanbul Anadolu 

33,29

 

Hemşire 

8,82

İzmir  

8,06

 

Doktor/Hekim 

7,5

Ankara   

5,15

 

Satış Temsilcisi

6,34

Kocaeli  

2,94

 

Teknisyen

4,76

Bursa  

2,33

 

Laborant 

4,54

Antalya   

1,82

 

Tıp Sekreteri  

3,53

Konya   

1,29

 

Tekniker 

3,2

Manisa

1,22

 

Müdür 

3,01

Adana   

1,09

 

Biyolog  

3

Gaziantep   

0,95

 

Yönetici 

2,8

Samsun

0,94

 

Bölge Sorumlusu 

2,77

Aydın 

0,68

 

Sağlık Memuru 

2,5

Diyarbakır

0,65

 

Eczacı  

2,3

Secretcv.com’da Mart ayında verilen ilanların illere ve pozisyonlara göre dağılımı

sağlık
sektöründe
en
çok
hangi
pozisyon
için
ilan
verildi?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir