Medimagazin logo

Sağlık turizmi Ulusal Kalkınma Planına girdi

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile İstanbul’da bir araya gelen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Sağlık Turizmi İş Konseyi (SAİK) Başkanı Dr. Ruşen Yıldırım, sağlık turizminin Ulusal Kalkınma Planı’na alındığını, Bakanlık gündemine girdiğini söyledi.
Sağlık turizmi Ulusal Kalkınma Planına girdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 İlk kez Sağlık Bakanlığı’nı yanlarında gördüklerini, Sağlık Turizmi Genel Müdürlüğü’nün kurulmasının düşünüldüğünü belirten Dr. Yıldırım, “Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, SAİK Yürütme Kurulu’nda danışman üye olarak resmen görevlendirildi. Bakan Müzezzinoğlu, özel ve kamu sektörlerinin sağlık turizmi çalışmalarını desteklediğini, her kent ve bölgenin marka olabilecek branşlarına göre sağlık turizmi tanıtım politikası uygulanacağı mesajlarını çok net iletti. Bu, Türkiye’nin ‘sağlık turizmi ülkesi’ olması yolunda çok önemli bir destek” dedi.

BAKANLIKTAN DESTEK; GÜÇLÜ İCRAAT VE YOL HARİTASI

Yaklaşık 5 yıl önce kurulan SAİK’in başkanlığını yürüten İzmir Kent Sağlık Grubu Genel Müdürü Dr. Ruşen Yıldırım, geçen hafta içinde İstanbul’da Sağlık Bakanı Dr. Müezzinoğlu ve kurmaylarıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve sağlık turizmini masaya yatırdıklarını söyledi. Bakan Müezzinoğlu’nun yanı sıra Bakan Yardımcısı Erkan Kandemir, Müsteşar Dr. Eyüp Gümüş, Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ve Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş ile SAİK üyeleri nin katıldığı Hilton Bomonti Otel’deki toplantının çok olumlu geçtiğini belirten Dr. Yıldırım, Müezzinoğlu’ndan, “Sağlık Bakanlığı olarak güçlü bir icraat ve yol haritasıyla sağlık turizminde yanınızdayız” mesajını aldıklarını kaydetti. Müezzinoğlu’na yaklaşık 5 yıldır yürüttükleri çalışmaları, yurt dışı faaliyetlerini anlattığını belirten Dr. Yıldırım, toplantıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Konsey kurulalı 5 yıl oluyor. Nedense Sağlık Bakanlığı biraz dışarıda kalıyordu. Oysa sağlık turizmi çeşitli bakanlıkların bir arada olduğu çalışmaları gerektiriyor. Sağlıkta teşviklerin çıkarılması konusunda Ekonomi Bakanlığı’na ciddi katkı verdik. Kültür ve Turizm Bakanlığı bizi yurt dışı fuarlarda büyük bütçelerle destekledi. Bakanlarla da birebir görüşme ve tartışma imkanlarımız da oldu. Prof. Dr. Recep Akdağ döneminde sağlık turizmi o kadar önemsenmiyordu. Hatta bir tehdit olarak görülüyor, kısıtlı kamu- özel imkanlarını vatandaşa kullandırtmak yerine yurt dışına kullanıyorsunuz, bunun bize ne faydası var, deniyordu. Sonrasında Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı kuruldu. Sayın Müezzinoğlu Sağlık Bakanı olunca konuya daha aktif şekilde el attı. Sağlığı Geliştirme Genel Müdürlüğü’nü kurdu. Sağlık turizmi ve ve konuyla ilgili koordinasyon rolü Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğüne verilmiş durumda. Sağlık turizmi ulusal kalkınma planında. Artık resmi olarak Sağlık Bakanlığı koordinatör. Sağlık Turizmi Genel Müdürlüğü kurulması düşünülüyor. Koordinatörlüktü, daire başkanlığı yaptılar, şimdi genel müdürlük gündemde. Muhatabımız belli olacak. Bu çok önemli bir gelişme. SAİK’te Sağlık Bakanlığı Danışman Üyeliği vardı, boştu. İlk kez görevlendirme yapıldı ve DEİK ve Bakanlık arasındaki koordinasyon ve bilgi akışını güçlendirmek adına sağlık turizmiyle ilgili Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, SAİK Yürütme Kurulu’nda danışman üyeliğe getirildi.”

BAKANLIK ONAYLI AKREDİTASYON SİSTEMİ

SAİK Başkanı Dr. Yıldırım, Bakan Müezzinoğlu’nun kurulacak Türkiye Sağlık Enstitüleri hakkında bilgi verdiği toplantıda, sağlık turizmine ivme kazandıracak Türkiye Kanser Enstitüsü, Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü ve Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüleri’nin önemine dikkat çektiğini kaydetti. Yıldırım, “Sayın Bakan, Hastanelerin kalite anlamında yurt dışında emin adımlarla sağlık işbirliklerini hayata geçirebilecekleri, Bakanlık onaylı bir akreditasyon sisteminin oluşturulacağı ve akreditasyon sistemi güvencesiyle sağlık turizminin daha sağlıklı adımlar ve denetim mekanizmasının varlığıyla yürütüleceğinin altını çizdi” dedi.

BÖLGESEL FARKLILIKLAR, AVANTAJLAR ÖN PLANA ÇIKARILACAK

Bakan Müezzinoğlu’nun sağlık turizminde ister özel ister kamu sağlık kuruluşu olsun bölgesel farklılıkların, bölgesel avantajların ön plana çıkarılması gerektiğini savunduğunu belirten Dr. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Bakan, özel ve kamu sağlık sektörlerinin sağlık turizmi çalışmalarını desteklediğini söyledi. Organ nakli merkezlerinden örnek vererek şehir ve bölgelerin marka olabilecek branşlarına göre sağlık turizmi tanıtım politikası uygulanacağını kaydetti. Çeşitli hastalıkların tedavilerinde isim yapmış kamu ya da özel sektör sağlık kuruluşlarının tanıtılacağını ifade etti. SAİK olarak Türkiye’nin yurt dışında özellikle potansiyel ülkelerde sağlık hizmetlerindeki gücünü tanıtmaya çalışıyoruz. Örneğin Rusya’da Türkiye’nin medikal gücünün bilinirliği çok az. Oysa Ruslar, Ukraynalılar önemli Pazar. Profesyoneller olarak biz ne yaptığımız biliyoruz ama arkamızda Sağlık Bakanlığı desteği olursa, bahsettikleri akreditasyon damgası da olursa kendine güvenen girişimciler yerine Türkiye’yi temsil eden kuruluş gibi ön plana çıkarız, bu çok önemli, Türkiye’nin tanıtımında elimiz güçlenir. Türkiye sağlık turizminden güneş-kum-deniz turizmi kadar döviz elde edebilir.”

 

sağlık
turizmi
ulusal
kalkınma
planına
girdi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir