Medimagazin logo

‘Sağlıkta parasız dönem’ güzel slogandı ama bitti

VATAN'dan Mert Nayır'ın yazısı.....
‘Sağlıkta parasız dönem’ güzel slogandı ama bitti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

7 yıl önce ‘sağlıkta dönüşüm’ yapıldı. Evet, artık hastanede rehin kalmıyorsunuz, çünkü paranız yoksa muayene bile etmiyorlar. Acile gitmeden önce bankaya gitmeniz gerekiyor.

 
Yaklaşık 7 yıl önce adeta “bir devrim” niteliğinde sunulan ve aradan geçen süre içinde neredeyse değişmeyen tek satırı kalmayan “Sağlıkta Dönüşüm” vatandaş tarafından büyük takdir toplayan bir uygulama olmuştu. Ancak Hükümetin “Sağlıkta Parasız Dönem” sloganı ile sunduğu bu uygulama sadece bir yıl dayanabildi.
 
O zamanın sloganları; “Sağlıkta Parasız Dönem”, “Saatlerce sıra bekleme randevu al”, “Hastanede rehin kalma dönemi bitti” ve daha fazlasıyla sunulan “Sağlıkta Dönüşüm” aslında dönmeye devam ediyor. Hem de tam ters yönde. Nasıl mı? Eczaneler muayene parası tahsilcisi oldu, hastanede sıra beklemiyorsunuz ama Sağlık Bakanı’na bile 48 gün sonraya randevu veriliyor, hastanede rehin kalmıyorsunuz çünkü paranız yoksa muayene bile olamıyorsunuz, acile gitmeden önce bankaya gitmeniz gerekiyor…
 
Önce katılım payı alındı
 
Sağlık sistemi 7 yıl içerisinde nasıl değişti, hep beraber kısa başlıklarla bir göz atalım;
 
1 Ekim 2008 tarihinde başlayan “Sağlıkta Parasız Dönem” yalnızca bir yıl dayanabildi. 01 Ekim 2009 tarihinden itibaren devlet hastanesine başvuranlardan 8 TL, özel hastaneye başvuranlardan ise 12 TL katılım payı alınmasına başlandı. Ayrıca, muayene sonrasında doktor reçete yazmış ise 3 TL de katılım payı eczaneler tarafından tahsil edilmeye başlandı… Muayene parası bugün puanlaması en düşük özel hastanede bile 100 TL civarına, kamuda ise son tebliğ ile 15 TL’den 30 TL’ye çıktı.
 
Hastaneye gidip randevu alma dönemi ise bitti. Şimdi o randevuyu ‘Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nin 182 numaralı hattını arayarak alıyoruz. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerden randevu almak için aranan bu hattan, Bakanlık herhangi bir bedel almıyor. Ancak, ücret, telefon operatörlerine ödeniyor. Yoğunluk sebebiyle dakikalarca hatta beklemek zorunda olduğumuz 182’nin dakikası ise 15 kuruştan başlıyor ve 80 kuruşa kadar ulaşıyor… Geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanı canlı yayında bu hattı tanıtmak için telefon ile randevu almaya çalıştı, ancak 48 gün sonrasına sıra verdiler. Kendisi bile inanamadı…
 
Rehin kalma yok
 
Hastanede rehin kalma hala yok! Neden mi? Çünkü “provizyon uygulaması” geldi. Daha hastaneye girdiğimiz anda TC kimlik numarasına bakıp, “Sizin sosyal güvenceniz yok hastaneye alamayız” diyorlar ve hastaneye giremediğimiz için artık rehin de kalamıyoruz. Ama unutmuşlar ki, tedavi de olamıyoruz...
 
1 Ocak 2012 sabahına tüm Türkiye GSS’li uyandı. Bu saatten sonra 18 yaşından büyük çocuk, GSS prim borcu olan vatandaş acile gitmeden önce bankaya gitmek zorunda bırakıldı. İki buçuk senede 12 milyar TL’lik Genel Sağlık Sigortası prim borcu sessiz sedasız vatandaşa yazıldı.
 
 
Aile hekiminin tahlil yetkisi elinden alındı
 
Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinin tahlil ve tetkik yapma hakkını elinden aldı. Aile hekimine muayene olan hasta artık direkt hastaneye gidecek. Sağlık Bakanlığı’nın Aile Sağlığı Merkezleri’ne gönderdiği yazıda artık birçok tetkik ve tahlil aile hekimleri tarafından istenemeyecek. Gerekçe olarak ‘Laboratuvar Bilgi Yazılım Sistemi’nde revizyon ve çalışma gösterildi. Hastalar bu nedenle yapılacak tahliller için aile hekiminden devlet veya özel hastaneye sevk isteyecek.
 
İPTAL EDİLEN TETKİKLER

 
- Ürik asit (Hipertansiyon)
-  Alkalenfosfataz (Siroz)
-  Dehidrogenaz (Lenfoma)
-  Kreatin (Kalp krizi)
-  Fosfor (Karaciğer, tiroid)
-  Kalsiyum (Kemik hastalığı)
-  Magnezyum (Bağırsak)
-  Sodyum (Diyabet)
-  Potasyum (Hipertansiyon)
-  Vitamin B12 (Demir eksikliği)

‘sağlıkta
parasız
dönem’
güzel
slogandı
ama
bitti
Yorum (8)
bigmücahid2002
Yıllardır bu katkı payının alınmasını ben de hep eleştiririm. Hem özel hastaneleri dahi vatandaşa açtık diyeceksin hem de devlet hastanesinde dahi fakir vatandaştan muayene ücreti alacaksın. Hepsinden garibi vatandaş sistemden memnun ! Sistemden önce özel hastaneye gidebilen vatandaş zaten orta halli ve zengin olanlardı. Yeni sistem yine maddi imkanı iyi olanlara yaradı. Fakir zaten yine özel hastaneye gidemez iken bu sefer katkı payı nedeniyle devlet hastanesine bile gitmeye korkar oldu. SGK özel hastaneler ile anlaşmaları iptal etmeli, devletten özele akan oluk gibi para artık devletin kasasında kalmalıdır. Ve Devlet yol parasını Bile hesaplayarak hastaneye gelen gariban vatandaşından katkı payı almaktan vazgeçmelidir. Suriyeli vatandaşlara tamamen ücretsiz hizmet sunulurken kendi Vatandaşından para almak ne demek? Bu ülkede kuruşu dahi hesaplamak zorunda kalan milyonlar yaşıyor. Ve bu katkı payı gerçekten birçok insanı zorluyor
0
Cevapla
Ali Haydar
İnsanlığın varoluşundan beri kural şudur. PARAYI veren DÜDÜĞÜ Çalar. Kural bu. İster kabül edin ister etmeyin. Ama Yaşamsal Kural bu.Kim olursa olsun hangi devlet hangi yönetim şekli olursa olsun.Denense de eninde sonunda varılacak ortak nokta bu. Değişemez.
0
Cevapla
sedat
bakkalda bile sakızı parasız vermezler. polk. gelen teyze bana bir de üre ve kolesterol de bakarmısınız dediğinde cin ifrit oluyorum. ul.. kardeşim o tahlil bedava mı, hem doktorculuk yetkisini kimden aldın? böyle bedava hekimlik yüzünden milyarlarca lira havaya pardon elin avrupalısına, amerikalısına gidiyor. uçan giden para vatandaşın yani benim param. bir de eskiden vatandaşla hekim para ilişkisini bitireceğiz derlerdi, doğru bitti. yeni ilişki vatandaşla özel hastanede gişedeki kız arasında. bunun adını sağlıkta dönüşüm koymuşlar ya, Allah akıl versin.
0
Cevapla
Muhammed bahaddin durak
Her sey bedava olmaz, muhtAc ailelere zaten genel saglik sigortasi primi odemiyor, bence uygulama guzel, elestirilecek swyleri elestirwlim ama her seye muhalefet yapilmaz.
0
Cevapla
eşref erdem
Diabetes insipidus diye bir tanı da vardı güncel tıpta :D Tahlil isteme yetkisinin alınmasına gelince bu duruma bir aile hekimi yanıt verse olur sanırım
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir