Medimagazin logo

'Şehit tıbbiyeliler' Çanakkale'de anıldı

Çanakkale Savaşları sırasında hayatlarını kaybeden İstanbul Üniversitesi'nin tıbbiyeli öğrencileri için Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'nda anma programı düzenlendi.
'Şehit tıbbiyeliler' Çanakkale'de anıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 ÇANAKKALE-İstanbul Üniversitesi'nin, Çanakkale Savaşları esnasında hayatlarını kaybeden şehit tıbbiyelileri Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'nda düzenlenen törenle anıldı.

Anma programı kapsamında kente gelen öğrenciler ilk olarak şehitlikleri ziyaret etti. Akşam saatlerinde Kabatepe Limanı alanında toplanan yüzlerce öğrenci burada şehitler için düzenlenen anma programına katıldı.

Şehitler için saygı duruşunda bulunan öğrenciler İstiklal Marşı'nı okudu, "Çanakkale Belgeseli"ni izledi.

Törende konuşan, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan, 100 yıl önce canlarını hiç düşünmeden veren atalarının miras bıraktıkları ruhu yaşatmak üzere tarihi alanda bulunduklarını söyledi.

İstanbul Üniversitesi'nin bütün varlığıyla bölgeye intikal ettiğini dile getiren Eraslan, şöyle devam etti:

"Söz konusu vatan, namus, bağımsızlık olduğunda hayatını, ideallerini, aşklarını, tutkularını bir tarafa bırakıp burada resmi kayıtlara göre 250 bin şehit verdik. Bir o kadar da gönüllü ile beraber, bundan 100 yıl önce bu toprakları, bu kutlu mekanı vatan olarak bizlere bırakan Osmanlı mülkünün her yanından gelen atalarımızın manevi huzurunda hürmetle, minnetle ve rahmetle onları anarak eğiliyorum. Ruhları şad olsun."

 Çanakkale'nin her zaman birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olma ihtiyacını iliklerine kadar hissetmesi gereken bir coğrafya olduğunu hatırlatan Eraslan, şunları söyledi:

"Çanakkale, bizlere her adımda bunu hatırlatmaktadır. Bizler bu yıl sadece kendimiz ile ilgili değil Osmanlı döneminin imparatorluk mirasının birtakım meselelerinin 100. yılı ile de yüzleştik. Kara muharebeleri 25 Nisan hatırlarsanız Ermeni soykırımı yalanının gündeme getirilmesi de 24 Nisan onun da 100. yılı. Dışarıdakileri anlamak mümkün ancak içeriden de birtakım ağızlardan sadece ve sadece bir kısım Osmanlı vatandaşının mağduriyetinin söz konusu edilmesi kabul edilir şey değildir. 24 Nisan İstanbul'da 234 Ermeni elebaşısının tutuklanması olayıdır. Soykırım günü olarak kabul edilmiştir. 100 yıldır muhataplarımız dünyaya bu yalanı kabul ettirmek için çabalıyorlar. Belli ölçüde başarılı oldular. Ama biz aynı dönemde Sarıkamış faciasından sonra doğuda başlayan Müslüman katliamını kendi insanımıza bile anlatamadık. Onun için İstanbul Üniversitesi'nin milli konulardaki hassasiyeti son derece değerlidir."

''Şehitler diridirler, bizler ona inanırız''

Törene katılan Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan ise "Hiç mezun vermemecesine tüm öğrencilerini Çanakkale cephesine gönderen Kayseri, Sivas, Galatasaray ve İstanbul Üniversiteli yiğitlerin biz burada rahat nefes alıp verelim diye son nefeslerini burada verdiler" diye konuştu.

Dayan, savaşın üzerinden 100 yıl geçtiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Şehitler diridirler, bizler ona inanırız. 100 yıl sonra şehit dedelerimiz muhtemelen bizleri izliyorlardır. Bizlere tebessüm ediyorlardır. 100 yıl önce canlarını feda etmelerinin boş yere olmadığını, 100 yıl önce son nefesini vermelerinin boş yere olmadığını şu an muhtemelen görüyorlardır. Devraldığımız bayrağı, şehit kanları ile sulanmış bu vatanı ilelebet devam ettireceğiz."

Konuşmaların ardından Doç. Dr. Abdülkadir Emeksiz, "Çanakkale Şiiri"ni okudu.

Anma programın ardından konuklar Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ni ziyaret etti.

Öğrenciler daha sonra Kocadere Hastahane Şehitliği'ne giderek burada yapılacak törene katılacak. Buradan Düztepe'ye hareket edecek öğrenciler 57. Alay meşale yürüyüşünü gerçekleştirecek.

tıbbiyeli
çanakkale
şehit tıbbiyeli
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir