Medimagazin logo

SGK Başkanı: 2014'ye kişi başına hekime müracaat 8.8'in üzerinde olacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Sosyal Güvenlik Reformu çalışmalarının, Türkiye'de sadece yeni bir sistemin inşası anlamına gelmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Çalışmalarımızı geçmişimizden ders alarak, vatandaşlarımıza hak ettiği sosyal güvenceyi sağlayan diğer ülkelerin tecrübelerini de örnek alarak tamamlamaya çalışıyoruz" dedi.
SGK Başkanı: 2014'ye kişi başına hekime müracaat 8.8'in üzerinde olacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA-İlhan, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD), Özel Hastaneler Platformu Derneği, Akdeniz Sağlık İşletmeleri Derneği ve SGK işbirliğiyle Antalya'nın Kemer ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Yeni 2014 Yılı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Toplantısı"nda konuştu.

Vatandaş odaklı politikalar üretmeye çalıştıklarını belirten İlhan, 2012'de Genel Sağlık Sigortası uygulamasına geçerek tüm vatandaşları SGK şemsiyesi altında topladıklarını hatırlattı.

Yılda kişi başına hekime müracaat sayısıyla ilgili bilgi de veren İlhan, "2002'de kişi başına hekime müracaat sayısı 2 iken 2013 yılında bu sayı ​8,2'ye yükselmiş bulunmakta. 2014'te ise bu sayının 8,8'in üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

SGK'nın her şeyden önce daha sağlıklı bir toplum kurmak için çalıştığını vurgulayan İlhan, sözlerine şöyle devam etti:

"Yapılan sağlık harcamalarına bakıldığında 2009 yılında 28 milyar 863 milyon lira olan sağlık giderinin 2013 yılında yüzde 13,1 artışla 49 milyar 938 milyon lira gerçekleştiğini görmekteyiz. Kişi başı sağlık harcamaları incelendiğinde, 2009 yılında 484 lira olan harcamanın yüzde 44,4 artış göstererek 2013 yılında 699 liraya ulaştığını görüyoruz. Toplam sağlık harcamasının gayri safi yurt içi hasılaya oranı 2009-2013 yılları arasında yüzde 3 seviyesinde sabit kalırken ilaç harcamalarının gayri safi yurt içi hasılaya oranında istikrarlı bir düşüş olduğunu görüyoruz. 2009 yılında yüzde 1,4 olan ilaç harcamalarının gayri safi yurt içi hasılaya oranı, 2012 ve 2013 yıllarında yüzde 1 seviyelerine gerilemiştir."

- "Adil, insan odaklı hizmet"

İlhan, vatandaşların ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini daha kaliteli, adil, kolay erişilebilir, insan odaklı sunabilmeyi hedeflediklerini anlattı. Sosyal Güvenlik Reformu çalışmalarının, sadece Türkiye'de yeni bir sistemin inşası anlamına gelmemesi gerektiğini vurgulayan İlhan, "Çalışmalarımızı geçmişimizden ders alarak, vatandaşlarımıza hak ettiği sosyal güvenceyi sağlayan diğer ülkelerin tecrübelerini de örnek alarak tamamlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

SGK'nın sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlamadan, sağlık harcamalarını artırma yönünde yoğun çaba sarf ettiğine değinen İlhan, şunları kaydetti:

"Kaynaklarını ekonomik ve verimli kullanımıyla sağlık giderlerinin etkin yönetimi, hesap verebilirlik ve saydamlık da bu sürede daha da artmıştır. Sağlık hizmetlerinin doğru kullanılması konusunda, sağlık sektörünü bilgilendirmek ve toplumu bilinçlendirmek stratejik hedeflerimiz arasında yer almakta ve bu hedefimiz doğrultusunda da eylem planlarımızı hazırlamış bulunmaktayız. Geçtiğimiz yıllarda sağlık alanında farklı uygulamalara sahip dağınık yapı artık geride bırakılmış ve geri ödeme kuralları sağlık uygulama tebliğine istinaden tekleştirilmiştir. Genel Sağlık Sigortası öncesinde toplumumuzun büyük bir kısmı özel hastanelere gidemiyordu. Bütün kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları artık tüm vatandaşlarımızın hizmetine açılmış, böylelikle sağlık alanındaki engellerin en önemlilerinden bir tanesi de yıkılmış oldu."

Toplantı, yarın sona erecek.

sgk
başkanı:
2014'ye
kişi
başına
hekime
müracaat
8.8'in
üzerinde
olacak
Yorum (6)
h.u
Belki bilmiyorsunuz, söyleyeyim. Eğer yılda kişi başına hekime müracaat sayısı 9 ve üzerinde olursa Kopenhag kriterleri AB'ye aday üyelik koşulları yakalanmış olacak ve AB sağlık yüksek şurası tarafından Sağlık Bakanlığımız bir buçuk kilo kına ile ödüllendirilecektir.
0
Cevapla
dr.
sağlık bakanlığı çalışan memnuniyetini ayaklar altına almıştır.hastaların kölesi durumundayız.hasta hakları altında devamlı saldırıyı teşvik eden bakanlıktır.113 ise hiçbir işe yaramıyor.polisi aramak daha iyi ama mahkemeye düşene kadar başka yere düş daha iyi.
0
Cevapla
Dr
Yaşasın...
0
Cevapla
Bülent Erdener
Böyle istatistiklerle oynamaya başladılarki gerçek bu kadar çarpıtılır.Fizyolog histolog, farmakolog, patolog, biokimya, mikrobioloji göğüs cerrahisi infeksiyon hastalıkalrı doktorları avrki bunlar infeksiyon ve göğüs cerrahisinin hastası çok az bölüm gereği,diğerlerinde hiç yok.Ortalama alırsanız elbete düşük çıkacak.Eğer bunları çıkarıp alıyorsanız ortalama müracatı hesaplarınız yüzde birmilyon yanlış.Kandırmaca yapmayın.Madem ki açıklama yapıyorsunuz onuda düzgün yapın.Ne avrupa standardından bahsediyorsunuz!!!
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Sayın İlhan Ülkemizde 4 kat artan iş yükünü hangi personelle karşıladınız ? Sağlıkta birden artan iş yükününün , siyasal rant ve performans sistemine bağlanan sağlık yaklaşımıyla bağlantısı nedir ? Dünyada bir yılda acillere müracatı ülke nufusunu geçen bir örnek ülke ve gelişmişlik varmıdır ? Sağlık hastaye müracatlarda mı ? yoksa yaşanılan ortam ve yerindelikle ilişkli bir kavrammıdır ? Acaba müracatları sağlık adına abartıyormuyuz ? Peki nitelik , kaliye , çalışma şartları ?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir