Medimagazin logo

Tıp fakülteleri neden borç batağında? İşte 5 neden!

Yeni YÖK tasarısını inceleyen İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak, hazırladığı raporda, "Bu yasa tasarısı ile Türkiye'de YÖK çatısı altındaki tıp fakültelerine paralel bir tıp eğitim modeli getirilmektedir" ifadesini kullandı.
Kaynak: RADİKAL
Tıp fakülteleri neden borç batağında? İşte 5 neden!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı yasalaştığı takdirde önce TÜSEB kurulacak. Daha sonra da tıp fakülteleri TÜSEB’e bağlanacak. Bütün tıp fakülteleri üzerinde tasarruf yapma yetkisine sahip olacak olan TÜSEB, tıp fakültelerinin kadrolarında da oynama yapabilecek. ‘Sağlık YÖK’ü gibi hareket edecek olan TÜSEB’in başkanı ise Sağlık Bakanı olacak. İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak yeni kanun tasarısını inceleyerek bir rapor hazırladı. İşte yeni kanun tasarısını ele alan o raporun içeriği…



Raporda, Türkiye genelinde 84 tıp fakültesinin bulunduğu, ancak tıp fakültelerinin her geçen yıl daha fazla bütçe açığı verdiği ifade edildi. Başta büyük üniversiteler olmak üzere birçok tıp fakültesinin kan kaybetmesinin sebepleri ise şu şekilde sıralandı:


‘Tıp fakülteleri neden borç batağında’

1-Tam gün yasası sonrasında Türkiye Genelinde klinik branşlarda üniversite hastanelerinin yüzde 24 oranında öğretim elemanı kaybetmesi.

2-Öğretim üyesi için ödenen katkı payının kaldırılması sonucunda üniversite hastanelerinde nakit giderler için kullanılan gelirlerde yüzde 15 oranında azalma yaşanması.

3- SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) fiyatlarının 6 yıl boyunca artmaması sonucunda tıp fakültelerinde gelir gider dengesinin kurulamaması.

4- Finansal dengelerin bozulması ve artan borçlanma nedeni ile üniversitelerin satın alma maliyetlerinin yükselmesi.

5- Gider azaltıcı olarak üç yıl önce önerilen Üniversite Hastaneleri Birliği’nin kurulamaması ve bunun sonucunda toplu satın alımlarının yapılamaması, üniversite hastanelerinin ölçek ekonomi anlayışı ile mal ve hizmet alımı yapamaması.


TIP FAKÜLTELERİ SAĞLIK BAKANLIĞI’NA BAĞLANIYOR
Tıp fakültelerinin ek kaynak bulmak için gayrimenkullerini satmak veya kurumlarını Sağlık Bakanlığına devretmek mecburiyetinde bırakıldığını belirten Prof. Dr. Süleyman Kaynak, hazırladığı raporda yeni kanun tasarısını şu sözlerle değerlendirdi: “Bu yasa tasarısı ile Türkiye’de YÖK çatısı altındaki tıp fakültelerine paralel bir tıp eğitim modeli getirilmektedir. Yönetim, finans ve kadrolaşma olarak, bu sistem doğrudan sağlık bakanlığına bağlanmaktadır.”

tıp
fakülteleri
neden
borç
batağında?
i̇şte
5
neden!
Yorum (4)
Dr Hakan
6-Gelen hastalar hiç kimsenin almadığı yüksek riskli hastalar 7-Malum yandaş görüşlü rektörler tarafından bol miktarda yard doç alınarak kadroların şişirilmesi 8-Öğretim üyeliğinin çalışma şeklinin performansa uygun olmaması. Şimdi bazı arkadaşlar saat 12 de mua giden ya da odasından çıkmayan hocalardan dem vuracak. Ama bakın ben genel cerrahi hocasıyım bu perşembe mide kanseri yatırdım. Hazırlıklar cuma bitti. Pazartesi benim günüm değil, salı günü soruşturmada görevliyim ifade alıcam, çarşamba bütünleme sınavı var 40 kişi kadar bütünlemeye kalan öğrencilere sözlü yapıcam, perşembe ameliyat edersem cumada teorik sınavda görevliyim. Ya gelin siz yapın performans orada oturup sabah 20 öğleden sonra 20 hasta bakıp konuşmak kolay, üstelik ben pek diğer kurullarda görevli de değilim. Bunun etik urulu var, staj kurulu var, anlatıcak ders, öğrenci pratikleri, asistan eğitimi var oğlu var tahmin etmediğiniz kadar angaryası var. Ben de keşke sadece tüm günümü hasta bakıp performans yapıp, özel muayene ameliyat yapıp geçirebilsem...
0
Cevapla
murat 124
hakan hocam yapmayin size performans vermediklerini idda etmeyin su hic bir sey yapamiyorum canim.. halinizde bile en asagi 10 000 performansiniz vardir. sizinle ayni yaslarda ayni bransta devlet hastanesi calisanlari gunde en az 100 plk 2-3 opr ile cogu zaman o paraya ulasamiyor bile. ustelik elinizin altinda asistanlar dolu icabiniz yok kapi nobetiniz yok calisma seklini duzenleyenler sizlersiniz sabah 6 da gelip de 6.5 da vizitini bitirip hem ders anlatan hem operasyonunu yapan ogleden sona sinavini yapan gerekirse butunemesini 6 dan sonra halleden cerrah hocalarimin da ellerinden optuk.. ha bunlari yapmak zorunda ,durumunda degilsiniz siz suphesiz daha iyilerine layıksınız ..de iste su son tasari cikarsa...butun bu saydiklarinizi 1 gunde ogleden once halletmek durumunda kalabilirsiniz gibi efendim..
0
Cevapla
Osman D
Şu anki Sağlık Bakanlığı Hastaneleri ve özel sektörü göz önünde bulundurunca Tıp Fakültesi Hastaneleri'nin verimli çalıştırılamadığı bir gerçek. Bunda hem personel yapısındaki farklılıkların, öğrenci ve asistan eğitiminin de işin içinde olmasının, bazen tıp dışından atanan rektörlerin zaman zaman işleyişe yanlış müdahalelerinin de kuşkusuz etkileri var. Ancak diğer yandan da SUT fiyatlarının da yıllardan beri artmaması, ayrıca riskli, kronik ve ağır hastaların sürekli bu hastanelerin üzerinde olması da bir gerçek. Ödemelerde her nedense hasta grubunun bu yönü hiç göz önünde bulundurulmuyor. Ancak öyle ya da böyle bu gemiye bu insanların binmek için ihtiyacı var. Batmaması, bakılması gerekiyor. İlk planda yönetimlerinin profesyonelleştirilmesi, ikinci aşamada da riskli ve kronik hastaların ödemelerinin yeniden değerlendirilerek artırılması sanırım gerekli olacak. Söylediğim gibi bunları yapmayabiliriz. Gemiyi batırabiliriz de. Ancak unutmayalım ki buna hepimizin ihtiyacı var. Zaman zaman hepimiz biniyoruz.
0
Cevapla
Dr Hakan
Murat 124 kardeşim ortalamadan 2100 lira performans alıyorum.Ben perifer üniversitedeyim, bizde o rakamı hüç kümse almıyor, ayd 10.00 alsam takla atarım. İnanmıyorsanız küçük bir araştırma ile üniversitelerde performans ücretlerinin ne kadar düşük olduğunu görürsünüz çünkü ödeyecek para yok! "Alıyorsunuzdur" güzel kelime ama öyle değil maalesef canım...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir