Medimagazin logo

TSM'lerdeki hekimlerin tamamı eğitime tabi tutuldu

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. Muhsin Akbaba, son 5 yılda 960'a yakın Toplum Sağlığı Merkezinde (TSM) görevli hekimlerin tamamına ulaşılarak, meslek içi eğitim verildiğini söyledi.
TSM'lerdeki hekimlerin tamamı eğitime tabi tutuldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini de yürüten Akbaba, eğitimler kapsamında geldiği Sivas'ta AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumun görevleri arasında, halk sağlığını korumak ve geliştirmek, sağlık için risk oluşturan faktörlerle mücadele etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini yürütmek, bulaşıcı, bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele etmek olduğunu belirtti.

Anne, çocuk, ergen, yaşlı, engelli gibi risk gruplarının izlenmesinin yanı sıra kanser, bağışıklama ve kontrol çalışmaları yapma, hedefler doğrultusunda plan ve programlar hazırlama, uygulama, gerekli önlemleri alma ve politika oluşturma gibi görevleri de olduğunu anlatan Akbaba, geçmişte sağlık ocakları tarafından yapılan koruyucu sağlık hizmetlerinin artık TSM'ler tarafından yürütüldüğünü söyledi.

TSM'lerde koruyucu sağlık hizmetlerinin yanı sıra kronik hastalıkların takibinin yapıldığını, iş sağlığı ve obeziteyle ilgili birimler kurulduğunu ve sigara bıraktırma poliklinikleri açılacağını dile getiren Akbaba, Türkiye'de yeni düzenlemelerle 960'a yakın TSM bulunduğunu ve bu merkezlerde çok sayıda kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Bu merkezlerde çalışan sorumlu hekim ve diğer çalışanlar için Türkiye Halk Sağlığı Kurumu TSM Daire Başkanlığınca hizmet içi eğitimler düzenlendiğini aktaran Akbaba, bu eğitimlerin yurdun değişik yerlerinde düzenlendiğini ifade etti.

Sivas'ta bu kapsamda 5 günlük bir eğitim programı düzenlediklerini belirten Akbaba, "2009 yılından bu yana devam eden eğitimlere, Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli 3 bine yakın hekim katıldı. Merkezlerde çalışan hekimlerin tümü eğitim almış durumda. Aramıza yeni katılanlara eğitim vermeye devam ediyoruz. Bu yıl 12 ayrı yerde eğitim yaptık. Önümüzdeki yıllarda da bu eğitimler artarak devam edecek. Türkiye'de ortalama yaşam süresinin uzaması, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini artırdı. Her yıl artan sağlık harcamalarının önüne, koruyucu sağlık hizmetleriyle geçilebilir. Bundan dolayı, TSM'ler gelecek yıllarda daha aktif rol üstlenecek" diye konuştu.

Akbaba, TSM'lerin toplumun bütününe yönelik birinci basamak sağlık hizmetleri verdiğini, hizmetlerin etkin ve efektif yürütülebilmesinde ve personelin geliştirilmesinde hizmet içi eğitimlerin çok önemli olduğunu söyledi.

Eğitimlerle farkındalık yaratmayı amaçladıklarını ifade eden Akbaba, şunları kaydetti:

"Eğitimlerde, hekimlere TSM'lerin organizasyon ve görevlerini anlatıyoruz. Merkezlerin yerel yöneticiler ve diğer kurumlarla iş birliğini değerlendiriyoruz. Sahada yaşanan sorunları teknik çalışanlarla çözmeye çalışıyoruz. Mevcut mevzuatı kurumun hukuk müşavirleriyle anlatıyoruz, yaptığımız çalışmalar konusunda bilgilendiriyoruz. Farklı illerden gelen hekim arkadaşlarının birbirleriyle iletişim kurmasını sağlıyor, hekimlerin yaşadıkları sıkıntı ve sorunları tartışarak, paylaşarak çözüme kavuşturuyoruz. Eğitimlerde özellikle korucu hekimliğe yönelik birçok konu da işlenmektedir. Kronik hastalıklar, iş sağlığı, çevre sağlığı ve iletişim konularında da eğitimler veriyoruz."

Prof. Dr. Muhsin Akbaba, eğitimlerin interaktif olduğunu, çok güzel geri dönüşler aldıklarını ve başarılı olan hekimlere katılım belgesi verdiklerini sözlerine ekledi.

tsm'lerdeki
hekimlerin
tamamı
eğitime
tabi
tutuldu
Yorum (5)
Ahmet Mert
4 aydır TSM de çalışıyorum. Eğitim veren olmadı.
0
Cevapla
bözeren
demek ki kalitecilik palavrasyonunda yeni bir aşamaya geçiyoruz. ya da geçmiş gibi yapıyoruz, her neyse. eminim, aya insan bile göndermişizdir.. tabii, kağıt üstünde.
0
Cevapla
Erşan Kuneri
Dikkat ettim de Medimagazin yorumcuları arasında amma çok "eski bir beyin cerrahı" var!:) Eğer aynı kişi değillerse ben şimdiye dek 3 kişi saydım!:)
0
Cevapla
hekim
acilde pratisyen doktorum.samimi söylüyorum.eğitim falan yok.hizmet içi eğitim tam bir fiyasko.acil tam bir sürgün yeri.döner katsayısı bilerek düşürülmüş.hastalara Allah a emanet bakıyoruz.hasta elimizde ölüyorda ambulans ile sevk edemiyoruz.bakanlık SBN ye yazdığımız maillerle kesinlikle ilgilenmiyor.
0
Cevapla
bahadır gül
Muhsin hocam ve onunla beraber bu eğitimleri yürüten saygıdeğer hocalarımız gerçekten fedakarca bir şekilde ülkemizin dört bir tarafında(Edirne'den Kars'a)bu eğitimleri vermişlerdir. bu eğitimlerden 5 tanesine il eğiticisi olarak ben de katılıp görev aldım. katılımcıların öntest ve sontest lerinde ve vermiş oldukları geri bildirimlerde neler kazandıklarına bizzat şahit oldum.Toplum sağlığı merkezinde çalışıp ta bu eğitimi almayan arkadaşların kendi müdürlükleriyle görüşüp Toplum Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığınca düzenlenecek olan ve bölgelerine en yakın merkezde planlanan eğitime dahil edilmelerini isteyebilirler.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir