Medimagazin logo

Tularemi'de salgın tehlikesi

Kulak burun boğaz hastalıklarına benzerliği ile dikkat çeken ve halk arasında 'Tavşan Ateşi' olarak bilinen 'Tularemi Hastalığı' erken teşhis edilmediğinde salgın tehlikesi oluşturuyor.
Kaynak: AA
Tularemi'de salgın tehlikesi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

KAYSERİ - Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Muammer Karagöz, Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesine bağlı Muratbeyli köyünde yaşayan Zeliha Büyükköse'nin (33), boynunun sağ tarafındaki şişlikten şikâyetçi olarak kendilerine başvurduğunu belirtti. Karagöz, yapılan tetkikler sonucunda Büyükköse'ye halk arasında 'tavşan ateşi' ya da 'avcı hastalığı' olarak bilinen 'Tularemi Hastalığı' teşhisi konulduğunu bildirdi.

Tularemi hastalığının kene ısırması ya da enfekte hayvan dokularına temasla, kirli su veya yiyeceklerle bulaştığını anlatan Karagöz, ''Yüksek ateş ve boğaz ağrısı ilk bulgulardır. Dudak çevresinde küçük yaralar olabilir. Hastalık boyunda büyük bir lenf bezi büyümesi ile kendini belli eder'' dedi.

NADİR GÖRÜLÜYOR, ZOR TEŞHİS EDİLİYOR
Hastalığın bilinen klasik antibiyotik (penisilin, sefalosporinler) tedavilerine cevap vermediğini ifade eden Karagöz, Tularemi'nin diğer lenf bezi büyümesine neden olan hastalıklarla karıştırıldığına dikkati çekti. Hastaların yüzde 90'ının kulak-burun-boğaz şikâyetleriyle geldiğini vurgulayan Karagöz, ''Çok nadir görülebilen bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle tanısı zor konuluyor. Bu hastalarda geç konulan tanılarda komplikasyonlar nedeniyle ölümler olabiliyor'' dedi.

 

Karagöz, boğazındaki şişlik şikâyeti üzerine kendilerine başvuran Büyükköse'nin 1 ay süren tedaviye rağmen şikâyetlerinin geçmemesinin, tularemi ihtimalini ortaya çıkardığını ifade ederek, ''Acıbadem Kayseri Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Sümerkan'ın yönetiminde hastanın kan örnekleri Almanya'ya gönderildi. Gelen sonuç, bizim koyduğumuz tanıyı doğrulayan nitelikteydi ve hastalık tularemi olarak belirtildi'' diye konuştu.

Bu tür şikâyetleri olan hastalarda mutlaka tularemi olabileceğinin de akla getirilmesi gerektiğini hatırlatan Karagöz, ''Bulaşma yolları açısından araştırılma yapılmalıdır. Bölgemizde nadir görülmekle birlikte bazen salgın çıkması mümkün'' dedi.

tularemi'de
salgın
tehlikesi
Yorum (4)
dramca
Tularemi tanısını ülkemizde Ankara Hıfzısıhha Laba. ve Bursa Uludağ tıp fak hast lab. koyabilmektedir. Almanyaya numune göndermek gerekmemektedir.Bilgilerinize.
0
Cevapla
Murat Sayan
Kocaeli Üniversitesi, Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde bulunan Merkez Laboratuvarı PCR ünitesinde Tularemi hstalığının etkeni olan Francisella tularensis DNA'sı moleküler yöntemlerle rutin olarak tanımlamktadır. KBB uzmanının demecinde bu hastalığın teşhisinin ülkemizde yapılmadığı ve hiç araştırma konusu yapılmadığı izlenimi bulunmakta. Bu izlenim tamamen yanlıştır.Kocaeli Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve RSHE bu konuyla rutin ilgilenmektedir. Ayrıca Tularemi ile ilgili olarak ülkemizde son 5 yılda onlarca uluslararası makale yayınlanmıştır.
0
Cevapla
dr leyla OZEL
Ben İstanbul HNH'de genel cerrahi uzmanıyım. Sn sağlık bakanına sormak istiyorum; aynı hastanede bir uzman ocak ayı döneri olarak 1 ay full çalışıp 0 lira alırken ,bir diğeri 6000 alırken, bir diğeri 4000 alırken , bir diğeri nasıl 300 TL alır. Bu sizce hak mı adalet mi? Bir uzmanın çocuğunun rızkı öbür uzmanın cebinde değil mi? Bunun adı mı performans? Sadece yazıklar olsun diyorum. Acaba Başbakanın bu konu ile ilgili bilgisi var mı? Acil döner sermaye dağılım listelerini birileri incelesin diyorum.
0
Cevapla
metin arslan
Çorumda tularemi vakaları sık görülmektedir.Sağlık il müdürlüğü kanalıyla Ankara RSHE ne kan ve kültür gönderdiğinizde on günde sonuç geliyor.Bilgilerinize
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir