Medimagazin logo

Türk Nöroloji Derneği'nden "Türkiye Beyin Yılı" projesi

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tan: "Toplumda, nörolojik hastalıkların tedavisi olmayan hastalıklar olduğu yönünde, yanlış bir kanı var. Bugün için hangi branşta ne kadar tedavi yüzdesi varsa, nöroloji için de geçerlidir"
Türk Nöroloji Derneği'nden "Türkiye Beyin Yılı" projesi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL - Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan, "Toplumda, nörolojik hastalıkların, tedavisi bulunmayan hastalıklar olduğu yönünde, yanlış bir kanı var. Bugün için hangi branşta ne kadar tedavi yüzdesi varsa, nöroloji için de geçerlidir" dedi.

Avrupa Beyin Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafından 2014 yılının "Avrupa Beyin Yılı" ilan edilmesi kapsamında, Türk Nöroloji Derneği "Türkiye Beyin Yılı" projesini başlattı.

Dernek Başkanı Tan, projenin tanıtım toplantısında, toplumu beyin hastalıkları konusunda bilgilendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Hedeflerinin özellikle genç nesillere, beyni anlatmak olduğunu ifade eden Tan, erişkinleri de beyin hastalıkları konusunda bilinçlendirmek istediklerini kaydetti.

Avrupa'daki nöroloji toplantılarının en büyüğünün Mayıs ayının son haftasında İstanbul'da düzenleneceğini, toplantıya dünyadan 7 bine yakın nöroloğun katılmasının beklendiğini söyleyen Tan, Avrupa nörolojisinin birlikteliğinin ilk imzasının İstanbul'da atılacak olmasının, projeye ayrı bir önem kazandıracağını dile getirdi.

Tan, "Toplumda, nörolojik hastalıkların tedavisi bulunmayan hastalıklar olduğu yönünde yanlış bir kanı var. Bugün için hangi branşta ne kadar tedavi yüzdesi varsa, nöroloji için de geçerlidir. Türkiye nörolojisi, dünya nörolojisi ile eş değerdir. Dünya çapında tanınan çok yetenekli ve önemli bilim adamlarımız var" diye konuştu.

Genç nesilleri ve toplumu aydınlatırken, Türkiye'nin sağlık problemlerine de dikkati çekmek istediklerini vurgulayan Tan, şöyle konuştu:

"Türkiye'de son dönemde maalesef Sağlık Bakanlığı'nın da desteğiyle, hacamatçılara, kupacılara, sülük tedavilerine yeşil ışık yakıldı. Bu tür 'alternatif tıp' adı altında, hiç bir kanıta dayalı, tıbbi kanıtı olmadan bu metotlar, maalesef bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyormuş gibi lanse edilmeye çalışılıyor. Bunlar bırakın hastaya katkı sağlamayı, beraberinde bir sürü yeni hastalığı getirebilecek yöntemler. O yüzden bilim insanı kanıta dayalı tıbba inanan insandır. Sağlık Bakanlığı'nın bu girişimini oldukça yadırgadığımızı paylaşmak isterim."

Tan, kök hücre tedavisine yönelik basında bazı haberlerin yer aldığını belirterek, "Kök hücre tedavisi bugün için kanıta dayalı tıp içerisinde henüz yeri olmayan bir tedavi metodudur. Bugün için nörolojik hastalıkların tedavisinde, hem beyin, hem omurilik hem çevresel sinir, hem de kas hastalıkları içerisinde kök hücre tedavisinin yerinin olmadığının altını önemle çizmek isteriz. Ancak bu konuyla ilgili çeşitli deneylerin de devam ettiğini belirtmek isteriz" ifadelerini kullandı.

Genetik hastalıklar konusunda da bilgi veren Tan, Türkiye'nin, akraba evliliklerinde dünyada ilk üç içerisine girdiğini söyledi.

Akraba evliliği sonucunda genetik hastalıkların görülme oranın oldukça yüksek olduğunu ifade eden Tan, akraba evliliklerini "facia" olarak değerlendirdi.

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Beyin Aksiyon Grubu Moderatörü Prof. Dr. Rana Karabudak da, projeyle toplumda, nörolojik hastalıklarla ilgili farkındalık oluşturmayı, beyin sağlığını korumayı, nörolojik hastalıklar nedeniyle yükselen ölüm ve sakatlık oranını azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye genelinde yıl boyunca birçok etkinlik gerçekleştireceklerini ifade eden Karabudak, bu kapsamda, televizyonda kamu spotu, tanıtım filmi, çocuklara yönelik "Beynimiz Nasıl Çalışır? kitabı ile öykü, fotoğraf ve resim yarışmalarıyla, "Nöronlar Konuşuyor" adlı bilgilendirici seminerlerin yapılacağını bildirdi.

İstanbul'un, "2014 Türkiye ve Avrupa Beyin Yılı" etkinliklerinin buluşma noktası olacağını söyleyen Karabudak, 12 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilecek uluslararası katılımlı toplantıya, tüm dünyadan hasta ve uzmanlık dernek temsilcilerinin yanı sıra nöroloji alanında büyük başarılara imza atmış konuşmacıların da katılacağını bildirdi.

Proje için hızlı bir başlangıç yaptıklarını dile getiren Karabudak, "Nöronlar Konuşuyor" adlı eğitim seminerleriyle şimdiden 2 bin 500'den fazla öğrenciye ulaştıklarını sözlerine ekledi.

- "Türkiye Beyin Yılı" projesi

Avrupa Beyin Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafından 2014 yılı "Avrupa Beyin Yılı" olarak ilan edildi.

Bu kapsamda Türkiye'de de beyin hastalıklarıyla ilgili farkındalığın artırılması ve toplumu koruyucu önlemlerin alınması için Türk Nöroloji Derneği tarafından "Türkiye Beyin Yılı" projesi başlatıldı. Proje kapsamındaki tüm etkinlikler derneğin liderliğinde ve nörolojik bilimler uzmanlık ve hasta derneklerinin de katılımıyla kurulan Türkiye Beyin Aksiyon Grubu tarafından gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında 2014 yılı boyunca gerçekleştirilecek farkındalık çalışmaları ve Türkiye'de en sık görülen nörolojik hastalıklar hakkında bilgiler aktarılacak.

türk
nöroloji
derneği'nden
"türkiye
beyin
yılı"
projesi
Yorum (1)
o mete
Türk Nöroloji Derneğini tebrik ediyorum uzmanına asistanına ve hocalarına eğitim ve paylaşım konusunda çok verimli çalışıyorlar burdan başta sayın Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Ersin Tan hocaya dernek yöneticilerine çok teşşekkür ediyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir