Medimagazin logo

Türkiye'nin ihtiyacı olan yeni doğan uzmanı 600'ler civarında

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Vural, Türkiye'de yeni doğan bebek ölümlerinin azaldığını bildirdi.
Türkiye'nin ihtiyacı olan yeni doğan uzmanı 600'ler civarında
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof. Dr. Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl 1 milyon 250 bin çocuğun doğduğunu belirterek, bunun her geçen sene bir Avrupa ülkesinin nüfusumuza eklenmesi anlamına geldiğini söyledi.

Bu çocukların yüzde 10-12 kadarının prematüre doğduğunu vurgulayan Vural, bunların da çok daha özel bakıma ihtiyaç duyan bebekler olduğunu dile getirdi.

Vural, Türkiye'de şu anda 200 tane yeni doğan uzman hekiminin bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin ihtiyacı olan yeni doğan uzmanı 600'ler civarında. Çok büyük bir açık var. Yine, yeni doğan hemşiresi konusunda da çok büyük bir açık var. Onun için hala bir takım bölgelerde yeni doğan yoğun bakımlarına sadece çocuk hekimleri hizmet veriyor. Ancak, buralarda yeni doğan konusunda çok uzmanlaşmış çocuk doktorlarının hizmet veriyor olması lazım. Ama maalesef şu anda yeterli yeni doğan hekimi olmadığı için, çocuk uzmanlık eğitimi sırasında alınan bilgilerle arkadaşlarımız hizmet vermeye çalışıyorlar. Uzman sayısının artırılması, var olan hekim sayısının 2-3'e katlanması lazım. Bunun artırılması için kadroların artırılması gerekiyor."

Yeni doğan hekimi olmak için tıp fakültesinin ardından, 4 sene uzmanlık ve 3 sene yan dal eğitimi alınması gerektiğini aktaran Vural, bu nedenle çok zor bir alan olduğunu belirtti.

Vural, yine bu doktorların bu eğitimlerinin yanı sıra iki kere 2'şer yıl mecburi hizmet yapmak zorunda olduklarını dile getirerek, yeni doğan hekimi olmanın çok büyük özveri gerektirdiğini söyledi.

- "Yeni doğan ölümleri Avrupa'nın 2-3 misli üzerinde"

"Türkiye'de son zamanlarda, süt çocuğu ölümleri, beraberinde de yeni doğan bebek ölümleri azaldı" diye konuşan Vural, buna karşın hala Avrupa'nın 2-3 misli üzerinde olduğumuzu belirtti.

Vural, Türkiye'deki yeni doğan ölümlerinin binde 4,7'ler civarında olduğunu aktararak, "Bunu çok daha aşağılara indirmek için çok daha ince şeyler yapmak gerekiyor. Bunlardan en önemlisi yeni doğan hekim ve hemşire sayısını artırmak. Bu şekilde verilen hizmetin daha sağlıklı hale getirilmesini sağlamak gerekiyor" dedi.

Yeni doğan hemşire kadrosunun da özellikle artırılması gerektiğinin altını çizen Vural, şu anda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde hemşire eksikliğinden dolayı bir çok servisin kapalı durumda olduğunu ifade etti.

Vural, 20-25 yeni doğana hizmet verebilecek noktada iken, şu anda 10 bebeğe hizmet verebildiklerini vurgulayarak, "Burada yeni doğan hekim eksikliği yok. Sonuçta üniversitedeyiz. Ancak hemşire eksikliği var. Hemşire kadrosu verilemediği için üniversitedeki servislerin yarısı kapalı durumda" diye konuştu.

türkiye'nin
ihtiyacı
olan
yeni
doğan
uzmanı
600'ler
civarında
Yorum (2)
dr
??? Yeni doğan hekimi olmak için tıp fakültesinin ardından, 4 sene uzmanlık ve 3 sene yan dal eğitimi ???
3
Cevapla
Osman D
"Yeni doğancı" deyivermek ne kadar da kolay değil mi? Değerli arkadaşlar, bu şey tarlada yetişmiyor. 6 yıllık tıp eğitimi, 4 yıl pediatri ihtisası, sonra üç yıl da yan dal uzmanlığı. Bununla da bitmiyor: Bu üç mezuniyetin ikişer yıllık mecburi hizmeti de cabası. Sonuçta gelir ne, verilen değer ne? Söyleyeyim: 2500 TL maaş, 3000 TL döner sermaye. Değer ise bir hiç: En ufak bir hatanızda savcı sizden milyarlık tazminatlar ve hapis cazaları talep edebilir. Yetkililerin oy alacağız diye yıllardan beri doldurdukları aile yakınlarından sıkı bir dayak yiyebilirsiniz. Başhekim ya da mülki amir işine gelmeyen en ufak bir olayda sizi her an haşlayıp yerin dibine geçirebilir. Yahu bunca badire dururken siz insanları salak mı zannediyorsunuz? Niye yeni doğancı olsunlar ki. Sapıklar mı, yoksa mazohistler mi? Bence şu anda bırakın bu kadar zahmeti ve eğitimi. Sadece dört yıllık lisans eğitimi ile bir yeni doğancıdan hem maddi, hem de manevi çok daha rahat edebileceğiniz bir sürü meslek dalı var: Eczacılık, siyasi bilimler, hukuk (avukatlık), Fizik tedavi teknisyenliği, biyomedikal mühendisliği, bilgisayar teknisyenliği aklıma ilk çırpıda gelen bazıları. Hele bir nebze ticari zekanız da varsa hiç sorun yok. Özetle, "ihtiyaç var" demekle sorun çözülmüyor. Eğitim süreci tabii ki vazgeçilmez. Ancak mutlaka bu yolu seçen insanların önündeki bu kadar zahmet ve baskıyı hafifletmeli, onları tıp hukuku karşısında bir ölçüde rahatlatmalısınız. Değilse dediğim gibi: İNSANLAR SALAK DA DEĞİL, MAZOHİST DE...
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir