Medimagazin logo

'Türkiye'nin yoğun bakım uzmanı ve yatak sayısı yeterli'

Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Sungur, halen yoğun bakım servislerinde 300 hekimin görev yaptığını belirterek, iki yıl içerisinde bu sayının 700'ün üzerine çıkacağını, bunun da ilk etapta Türkiye için yeterli olduğunu bildirdi.
'Türkiye'nin yoğun bakım uzmanı ve yatak sayısı yeterli'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Sungur, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM'de kabul edilen son torba yasada yer alan, yoğun bakım uzmanlığıyla ilgili maddelere yönelik, basında toplumu son derece huzursuz edici, gerçekte de aslı olmayan haberler yer aldığını öne sürdü.

Bazı hekimlerin bu yasa sayesinde yoğun bakım yan dal uzmanlık diploması alabileceğini belirten Sungur, şöyle devam etti:

"Ülkemizde halen 200'ün üzerinde hekimin yoğun bakım diploması bulunmaktadır. 2012 yılından itibaren 100'ün üzerinde hekim de yan dal uzmanlık sınavıyla yoğun bakım eğitimine başlamıştır. Yani halen 300 hekim yoğun bakımlarda görev yapmaktadır. İki yıl içerisinde yeni alınan yan dal araştırma görevlileri ve mezun olan yoğun bakım uzmanlarıyla, bu sayı 700'ün üzerine çıkacaktır. Bu sayı ilk etapta Türkiye için yeterlidir. 3-4 bin uzmana gereksinim duyulduğu düşüncesi ve bilgisi gerçekçi değildir. Çünkü, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2. ve 3. basamak, yani gelişmiş düzeyde yaklaşık 7 bin yoğun bakım yatağı vardır. Bu 100 bin popülasyon için 10 yatak demektir ki sadece 2. ve 3. basamak yatak sayımız Kanada, İngiltere gibi ülkelerin tüm yoğun bakım yatak sayılarından daha fazladır."

Sungur, yatak sıkıntısı çekilmesinin nedeninin, yatakların yaklaşık yüzde 20'sinin uygunsuz kullanılmasından kaynaklandığını belirterek, "Dolayısıyla, Türkiye'de yoğun bakım yatak sayısı yeterlidir. Basında 26 binin üzerinde gösterilen yatak sayıları 1. basamak, koroner bakım ünitesi, çocuk ve yenidoğan yoğun bakım üniteleri gibi erişkin yoğun bakım uzmanı dışında hekimler tarafından hizmet verilen yatakları da içine aldığından yanıltıcıdır" ifadelerini kullandı.

- "Doktor değil hemşire açığı var"

Yoğun bakımlardaki en büyük eksikliğin doktor değil, hemşire olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Murat Sungur, şunları anlattı:

"Ülkemizde yoğun bakımlarla ilgili düzenlemelerde gelişmiş ülkelerde yaşanmış tecrübelere dikkat edilmesinde yarar bulunmaktadır. Kuzey Amerika ve Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde yoğun bakım tek bir ana dal içerisinde yer almayan bağımsız bir bilim alanıdır ve yoğun bakım uzmanlık belgesi alabilmek için ana daldan bağımsız formal bir eğitim ve sınavlardan geçmek gerekmektedir. Bazı gelişmiş ülkelerde de özlük haklarına oranla ağır bir uzmanlık alanı olması nedeniyle yoğun bakım uzmanı eksikliği zaman zaman yaşanabilmektedir. Ancak gelişmiş ülkelerde bu sorunun çözümü için hiçbir zaman istisnai yöntemlerle uzmanlık belgesi dağıtma yöntemi uygulanmamakta, bilimsel zeminde tartışmalar yapılarak, nitelikli eğitimden asla ödün verilmeden çözüm arayışlarına gidilmektedir."

Ülkemizde yoğun bakım hizmetlerinin onlarca yıldır sunulduğunu belirten Sungur, "Dolayısıyla herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Esas tehlike mevcut yoğun bakım eğitim kurallarının by-pass edilerek eğitimsiz kişilere istisnai olarak diploma dağıtılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Sungur, ana dal uzmanlarının, sınav, eğitim ve devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirerek yoğun bakım uzmanı olmaları konusunda da hiçbir engel bulunmadığını vurgulayarak, Türkiye'de gelişme sürecinde olan yoğun bakım bilim dalının eğitim ve hizmet kalitesinin, doğru, gerçekçi, bilimsel ve adil bir zeminde devam ettirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

'türkiye'nin
yoğun
bakım
uzmanı
ve
yatak
sayısı
yeterli'
Yorum (8)
Hekim
Kendimizi kandirmayalim. Cogu merkezde sadece bir yogunbakim uzmani var ya da hic yok. Ayrica bir yogun bakim hekimi ile yogun bakim idare edilemez, 10 yatakli bir unite icin en az 4 yogun bakimci bulunmalidir.(Yogun bakim ust ihtisassi veren yerlerde en az 8-10 yogun bakim hocasi olmalidir)Tabi bu bati standartlari icin gecerli. Biz hala bunun cok gerisindeyiz.
1
Cevapla
aydin sinal
kabaca ve özetle almanyadaki yogun bakim üniteleri hakkinda bilgi vereyim belki ilgilenen olur: yogun bakim;tedavi ve gözetleme olarak iki bölümdür.Anestesi,cerrahi,pediatri,dahiliye,noroloji,neurochirurgie yogun bakim tedavi üniteleri vardir.yogun bakim yatak sayisi hastahane toplam yatak sayisinin 1/20 sine tekabül eder.hekim sayisi ;1/2 dir yani her iki yataga bir hekim.hemsire ve saglik memuru;2/1 dir yani her yataga iki hemsire veya saglik memuru.Ayrica fizyoterapist,alet bakim teknisyeni,özel temizlik görevlileri,Yogun Bakim Ü. icinde kan gazlari,kan ve elektrolit tespiti ,seyyar röntgen aleti,ultrason,EEG,pulmonal katheter ,kan re-transfüzyonu setleri,seyyar dializ aleti,ekokardiogram....gibi labaroatuar ve aletleri bulunur.Organizasyonu: 1-anestesi ve cerrahi branjlar. 2-genel dahiliye,pnemologi 3-kardiyoloji,kroner bakim,sten 4-pediatri-yeni dogan 5-neurologi stroke unit olarak ayrilir. Anestesi ve cerrahi branjlarda YBÜ tesi Almanyada %90 Anestisinin kontrolündedir,cerrahi,ortopedi,kaza cerrahisi,neurochrirg asistanlarida en az 6 ay calismak mecburiyetindedirler. digerlerinde ise yine ayni sekilde her asistanin 6 ay mecburiyeti vardir. Anestezi ihtisasi:(minumum süresi) 72 ay genel anestesi,24 ay yogun bakim,24 ay agri ve paliatif medizin.sonunda sinav.basari orani:%60.Acil tip icin mezuniyet sonu en az 2 sene hastahane asistanligi(anestesi-dahiliye-cerrahi-pediatri) ve en az 6 ay yogun bakim calismasi sonra 180 saat kurs,sefin verecegi olur ile genc hekim acil yardim sertifikasi alir. Ayrica her bölümün bir wachstation bölümü,yani intensiv gözleme ve gözetleme bölümü vardir,burada kritik hastalar 24 saat gözetlenir düzelirse normal stationa düzelmese yogun bakima alinir. Biraz karisik oldu ama iyi bir organizasyonla bu isler saat gibi yürür.
0
Cevapla
Atakan Demir
İlgilinin yorumunu ibretlik, yeterliymiş. Hekim meslektaşıma ağır olacak ama direkt söylüyorum yalan konuşuyor. 2012 de Sakarya eğitim Arş.da yoğun bakıma göz kadın doğum hasta yatırsa hastanın hemodinamisi ventilatörünü bende yoğun bakım şef nöbeti tuttum kim nöbetçi ise ona soruyorlar gündüz vakti ise hemşire arayıp yatıran doktora soruyor. Böyle ise yoğun bakım doktor anlayışınız tam bize yakışır. İlgili yoğun bakım Derneği'nin başkanını bunları çözmeye davet ediyorum.yoğun bakıma yatan hastadan sadece yoğun bakım doktoru sorumludur. Diğer branşlardan ancak konsültasyon istenir.Hiç unutmam bi gece nöbetimde hasta ventilatörde takipneik oldu insafsız yardım istediğimde telefondan hemşire hanım yoğun bakımın stafını aradığında tel duyuyorum nöbetçi şef ne yapıyor diye soruyordu ki şef nöbet listesinden gözden dahi insan vardı...Herşey beleş herkes sorumluluğundan kaçarak kendini sıyırma çabasında allahından bulsun bu zihniyetteki hekimler. Utanmadan yeterli öylemi önce devlette yoğun bakımlarınıza sahip çıkın.
0
Cevapla
emekçi
kendimizi kandırmayalım. En buyuk problem EĞİTİMSİZLİK .Bedava diploma almak isteyenler bize vatan,millet,yatak sayısı gibi kavramlarla gelmektedirler.inandınız mı?
0
Cevapla
mehmet korkmaz
türkiyede yoğun bakım yatak sayısı ve hekim sayısının yeterli olduğunu belirtenlerin yoğun bakım ihtiyacı için yüzlerce kilometre uzağa sevk edilen hastalardan haberi yok, 3. basamak yoğun bakımlarda tam zamanlı hekim bulunması gerekirken 300 yoğun bakım hekimiyle 7000 yoğun bakım yatağına 24 saat hizmet verilebileceğini belirtmek yoğun bakım hizmetlerini ciddiye almamaktır.mesai saatleri içinde yoğun bakımcı bulunsun mesai satleri dışında diğer branşlar idare etsin yaklaşımıdır.şu anda yoğun bakım hizmetlerini asistanlık eğitimlerinin 2 yılı boyunca aldıkları yoğun bakım eğitimlerinden dolayı reanimasyon uzmanları vermektedir(murat sungur hocanın esas tehlike olarak gördüğü,eğitimsiz kişiler).çoğu reanimasyon uzmanının eğitimi yoğun bakım yandal eğitim standartlarıyla birebir örtüşmektedir. üniversite hastanelerinde 10 yataklı yoğun bakımlarda 3 hoca ve 3 asistanla hizmet verilirken, yıllarını yoğun bakıma vermiş şu anda yoğun bakım hizmetlerini devam ettiren reanimasyon uzmanlarını eğitimsiz kişiler olarak belirtmek haksızlıktır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir