Medimagazin logo

Ücretsiz sağlık hizmeti mi dediniz? En çok hangi branş ücret alıyor?

Yapılan bir araştırmaya göre, sağlık güvencesi olan hastaların yüzde 28'i, herhangi bir sağlık kurumuna ya da sağlık hizmeti veren kişilere 'kural dışı' olarak açıktan nakdi ödeme yaptığını söyledi.
Kaynak: MİLLİYET - Mert İnan
Ücretsiz sağlık hizmeti mi dediniz? En çok hangi branş ücret alıyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de sağlık sisteminde yapılan revizyon ve dönüşümlere rağmen birtakım sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Yaşanan bu sorunların başında ise hizmet alınan kişiye açıktan para vermeyi kapsayan "informal ödeme" konusu geliyor. Birçok hasta, sağlık sisteminin masraflarını karşıladığı durumlarda bile hizmet aldıkları bireysel veya kurumsal sağlık sunucularına resmi kanallar dışında ödeme yapmak zorunda kalıyor. İnformal ödeme konusunda 1033 kişi üzerinden yapılan araştırma ise yaşanan bu soruna ışık tutuyor.

 

Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu ve ekibinin yaptığı "Sağlık Sistemlerinde İnformal Ödemeler: Türkiye'de Amaçları ve Oluşumu" başlıklı araştırmaya göre halkın yüzde 28.8'i informal ödeme yaptığını ifade ediyor. Araştırmada öne çıkan sonuçlar:

- İnformal ödemede bulunan her 4 kişiden 3'ü düşük gelir grubunda bulunuyor.

- Ödemelerin yüzde 82.5'i sosyal güvence olarak sadece SGK'dan faydalanan katılımcılar tarafından gerçekleştiriliyor. Özel sigortalı veya cepten ödemede bulunan hastalar ise informal ödeme yapmayı tercih etmiyor.

Nakit para ve hediye

- En sık rastlanan informal ödeme türü yüzde 53.9 ile nakdi para. Hediye vermek yüzde 43.1, konfeksiyon ve tekstil ürünleri hediye edenlerin oranı ise yüzde 10.4.

- Katılımcıların 47.5'i informal ödemeyi hizmeti aldıktan sonra, 41'i de hizmeti almadan önce gerçekleştirdiğini belirtiyor.

- Araştırmada elde edilen çarpıcı bir sonuç da informal ödemelerin yüzde 86'sının doktorlara yapılması. Doktorlara yapılan informal ödemelerin yüzde 77.3'ü 1000 liranın altında. Yüzde 70,4'lük bir dilim bu ödemelerin en sık ameliyat hizmeti almak için yapıldığını, yüzde 22.2'si muayene hizmeti için informal ödeme yaptığını ifade ediyor.

- Genel cerrahi yüzde 28.3 ile informal ödemelerin en yüksek görüldüğü tıp dalı olurken, bunu yüzde 22.6 oranıyla kadın hastalıkları ve doğum, yüzde 15.5 ile ortopedi izliyor.

- Katılımcıların yüzde 53.8'i bu ödemeleri Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde gerçekleştirdiklerini belirtirken, üniversite hastanelerinde gerçekleştirilen informal ödeme oranı yüzde 24.5, özel hastanelerde ise yüzde 19 olarak tespit edildi.

sağlık sistemi
ücretsiz sağlık hizmeti
sağlık sistemlerinde i̇nformal ödeme
Yorum (7)
mustafa serdar
hiç uzatmadan söyleyeyim yalan.kesinlikle yalan doktorlar artık o kadar sindirildi ki değil para almak şikayet edilmemek için neredeyse üste para verecekler,o kadar sudan sebeple şikayet eden hastalar neden para istediler diye şikayet etmemişler bilim adamlığı da bilimsel araştırma da ciddiyet ister
0
Cevapla
Murat celikten
Bu yazılanlar doğru arkadaşlar.haklısınız birçoğunuz bunun mümkün olamayacağını düşünüyorsunuz. Ama maalesef gerçek. Hangi yollarla yaptıklarını bulmakta zeki insanların işi. Aklınız durur inanın...
0
Cevapla
Fehim Esen
Burada "katılımcıların 47.5'i informal ödemeyi hizmeti aldıktan sonra yapıyor" diye bir ifade var. Diğer bir ifade de "Hediye vermek yüzde 43.1, konfeksiyon ve tekstil ürünleri hediye edenlerin oranı ise yüzde 10.4." Ben babamı ücretsiz olarak ameliyat eden bir aile dostumuza teşekkürlerimi ifade etmek için gömlek hediye etmiştim. Bir kere de büyük annemi tedavi eden hocama Bir kere de büyük annemi tedavi eden hocama çikolata götürmüştüm. götürmüştüm. Zannedersem bu metodolojiye göre ben de informal ödeme yapanlar arasında sınıflandırılmışım. Ameliyatlarından ve kendilerine gösterilen karşılıksız ilgiden memnun olup, kendisine yapılan nazik muameleye ve hizmete karşı şükran duygusunu ifade etmek üzere küçük hediyeler getirmesini informal ödeme olarak algılamak da doğal değil bence. Son olarak 5 yıllık hekimim bir sürü ameliyat yaptık, hocalarımız yaptı ama bir kere bile bu şekilde yasa dışı para trafiğine veya hekimlerin yasa dışı ek gelir elde ettiğine şahit olmadım. Bazen ameliyatta kullanılacak bir malzeme eksik olduğunda, hasta yapılcak ihaleyi beklemek yerine malzemeyi hastaneye bağışlayabiliyor. Bu durumlar filan da informal ödeme diye kayıt edilmiş herhalde.
0
Cevapla
op.dr
bu haberin başı sonu düzmece plastik cerrahlar(estetik operasyonlarda,hak ediyorlar) çocuk cerrahları (sünnet,oda estetik sayılır hak ediyorlar) dışında hiç bir hekim para almamakta ve istemeye cesaret bile edememektedir.
0
Cevapla
Mehmet Arpacı
Külliyen yalan .Bu istatistikler hekim başı değil genel anlamda.Cerrahların gecesi gündüzü özellikle taşrada G:cerrahi ve Ortopedi acaip çalışıyorlar.Ancak Noroloji ve FTR hekim bazlı performansın baksınlar kim fazla alıyor birde Ürolojinin.Oran olarak bakılsın kim ne kadar alıyor.En yüksek riskli branşlar hekim bazlı ne kadar alıyor.Bu araştırma rezalet tek yönlü yapılmış ve gerçekleri asla yansıtmıyor.Zaten göğüs cerrahiyi söylemiyorum bile.perferde 30 gün icap tutpu hiçbir rsiki olmayan icap tutmayan labaratuar branşları kadar bile alamıyorlar.İşin acı tarafıda biyoloji mezunu mikrobioloji veya biokimya ihitsası yapıyor onlar bile 30 gün icap tutan hekimden fazla kazanıyor.BUDA BAKANLIĞIN AYIBI.İKİDE BİR ÇIKIP ŞU KADAR ALINIYOR FELAN DİYE BEYAN VERİYORLAR YALAN SÖYLEMEKDE BAKANLIĞA YAKIŞACAK İŞ DEĞİL
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir